Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Olgy Walló (S02E32)

(epizoda)

Obsahy(1)

"Režie českého znění? Olga Walló." Tuto větu zná asi každý dospělý televizní divák. Málokdo však zřejmě tuší, jak známá překladatelka, dabingová režisérka a spisovatelka, paní Olga Walló, vlastně vypadá. Nepatří mezi tzv. celebrity, které se pravidelně objevují na stránkách časopisů. Přesto její příběh v sobě skrývá tajemství, vyzývající k odhalení. Komu patří tak notoricky známé jméno? Kdo je ta zvláštní dáma? Olga Walló překonala závažnou nemoc, kterou onemocní v Čechách ročně asi 4 500 žen, rakovinu prsu. Její třináctou komnatou však není samotná choroba, ale spíše komplikované vztahy v rodině. Stres, úzkost a napětí možná vedly k tomu, že u ní nemoc propukla, což jí paradoxně posléze pomohlo v sobě najít sílu proměnit svůj život.
Olga byla jedináčkem, otec byl také známý dabingový režisér a přesto, že navenek měla všeho dostatek, vyrůstala ve zvláštním uzavřeném prostředí. Od narození měla nízké sebevědomí a v rodinném prostředí myslela na problémy svých rodičů a sebe upozaďovala. Při výběru životního partnera volila podle toho, jestli se jí zdál být stejný chudák, jak ona vnímala sebe samotnou. Výsledkem mluví sám za sebe: tři ztroskotaná bezdětná manželství. O to více se Olga upnula k práci s pocitem, že člověk musí dobře pracovat, aby aspoň něco dělal dobře. Jako překladatelka a dabingová režisérka je dnes uznávanou autoritou, vyznamenanou řadou cen. Vychovala několik skvělých dabingových herců. Mezi nejznámější z nich patří například Valerie Zawadská nebo Miroslav Moravec. Málokdo si přitom uvědomí, když sleduje např. seriál Dynastie nebo film Tenkrát na západě, že za tím stojí skvělá práce dabingové režisérky Olgy Walló.
Olga věří, že její onemocnění souvisí s tím, že nedokázala přijmout sebe sama a řešit své problémy. Ať už důvody onemocnění byly jakékoliv, způsob, jakým se s ní vyrovnala, je obdivuhodný. Onemocnění zvládla a vytěžila z něj maximum. Je dokladem toho, že optimismus, činorodost a vůle překonat obtíže jsou i samy o sobě lékem, a že ženy s takovým postojem léčbu nejen lépe snáší, ale velmi často s rakovinou úspěšně bojují. Olga vydala knihu o zkušenostech s rakovinou prsu "Sekundární zisky", která je pro mnohé ženy vodítkem v této krizové životní situaci. Více než kdy dříve jezdí po světě, hodně sportuje a má spoustu osobních plánů, konečně "žije" podle svých představ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Olga Walló: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Reklama

Reklama