Reklama

Reklama

Bitva o rozhlas

(TV film)

Obsahy(1)

Dokument "Boj o rozhlas" má přiblížit události před šedesáti lety, v květnu 1945, kdy byl Český, tehdejší Československý, rozhlas jediným rádiem v osvobozované evropské metropoli, které nepřestalo vysílat ani během nejtěžších bojů. Film připomene nejen boje o rozhlas, zejména 5. května 1945, kdy se jej povstalcům podařilo ovládnout, ale také vysílání rozhlasu ve dnech Povstání českého lidu (5. - 9. května 1945) a význam tohoto vysílání pro povstalce.
Volání Českého rozhlasu o pomoc Praze a dramatické boje o rozhlasovou budovu na Vinohradech 5. května 1945 jsou symbolem Pražského povstání proti nacistům. Svobodné české vysílání poskytovalo strategické informace pro povstalce nejen v Praze, ale vůbec v českých zemích. Po šesti letech tvrdých represí dával svobodný Český rozhlas velkou satisfakci a morální vzpruhu celému národu. Dramatické události květnových dnů přibližuje dokument, který nabízí nejen výpovědi pamětníků a historiků, autentická hlášení, dobové fotografie a filmové materiály, ale i záběry z rekonstrukce těchto historických událostí, která se odehrála o šedesát let později. Desítky nadšenců, členů klubů vojenské historie a rozhlasáků tak v květnu 2005 vzdaly hold českým hrdinům z konce 2. světové války. Dokument přináší i některé nové informace o bojích o Český rozhlas a netradiční pohledy na tyto události nezatížené politickou propagandou, která před listopadem 1989 často diskreditovala naši historii.
Dokument přiblížuje průběh bojů o Český rozhlas z května 1945 bez pozdějších politických nánosů, chce ukázat, jak se věci tehdy odehrály, a vzdát hold bojovníkům o rozhlas, lidem, kteří žili a žijí mezi námi docela všedními životy, ale kteří tehdy prokázali nevšední hrdinství... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu velmi dobrý dokument boje o Československý rozhlas, který se opírá o výpověď žijícíh přímých účastníků tohoto boje, dobové fotografie s ukázkami rekonstrukce tohoto boje. Moc se mě líbila zmínka o ženách, protože někdy to vypadá jako kdyby snad ve válce ženy ani neexistovaly a přitom v domacím odboji se velmi výrazně angažovaly po celé Evropě. Po faktické stránce zase jedna historická údalost očištěná od komunistických polopravd a lží. ()

UnCool

všechny recenze uživatele

Spinosaurus - vubec ne, Soveti dorazili az kdyz bylo po vsem, prvni kdo pomohl byli Vlasovci, ktere potom Soveti povrazdili. Navic uplne prvni v Praze byli Americani (ale nebylo jich moc a museli se stahnout). ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama