Reklama

Reklama

Královna řeky

  • Nový Zéland River Queen (více)

Obsahy(1)

Nový Zéland, 1868, Sarah O´Brien (Samanta Morton) vyrůstala mezi vojáky na vojenské základně na Te Awa Nui - Velké řece. Jako mladá otěhotněla s maorským chlapcem a porodila syna. O sedm let později jejího syna unesl jeho maorský dědeček. Sarah od té chvíle zasvědcuje svůj život jedinému přání - znova se shledat se svým synem. Od svého jediného přítele Doylea (Kiefer Sutherland) - psychicky zlomeného vojáka ale pomoc očekávat nemůže. Časem se jí naskýtá šancem jak svého syna opět spatřit. Je totiž přivoláýna k nemocnému náčelníkovi vesnice a postupně si zvyká i na život v maorské vesnici.
Sarah využívá svých lékařských dovedností a uzdravuje náčelníka. Ale idylický život ve vesnici končí ve chvíli, kdy pochopí, že náčelníka vyléčila jen pro to, aby vyhlásil válku kolonialistům - lidem, kteří jsou pro ni stále přátelé, její jediná rodina. Její zoufalství se ještě prohlubuje, když ji syn sdělí, že se zapojí do bojů a nevrátí se s ní po řece zpět.
Když pak nadchází chvíle rozhodnutí, musí si Sarah jednou provždy vybrat. Vrátí se ke svým evropským kořenům nebo bude následovat svého syna mezi Maory? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nedivím se Jacksonovi, že Pány prstenů točil na Zélandu... Jestli někdy pojedu přes celý svět do nějaké daleké země, pak to bude jednoznačně čarokrásný Nový Zéland a k tomuto poznání jsem došel nejen při sledování tohoto filmu... Příhěh filmu je komplikovaný stejně jako období, ve kterém se odehrává a v lecčems může připomínat osidlování Severní Ameriky. Já mám pro tyhle lokace (Tichomoří, Austrálie, Zéland...) neskutečnou slabost, takže jsem u z čarokrásných záběrů chrochtal blahem. Když jsem se snažil vžít do myšlenek Sarah O' Brien, zjistil jsem, že sám bych nevěděl co počít... S kým jít a s kým vést boj, když v poklidu a míru žít zkrátka nejde? Co dělat když mezi nepřáteli máte syna? A co když z přátel se stanou nepřátelé mezi nimi však zůstal váš přítel ? Výkon Samnathy Morton mne dostal a byla to i neskutečná hudba Karla Jenkinse, která film doprovázela... Podařilo se mu dokonale skloubit irskou flétnu s domorodými motivy... (pozn. Jenkins má na svědomí teba i skvělé album ADIEMUS) a tak začínám shánět soundtrack zahraný London Symphonic Orchestra. V neposlední řadě chválím i nádherný DVD cover, který perfektně vystihuje prakticky vše... Tenhle film je mixem žánrů, ale primárně se jedná o psychologické drama ženy, která se ocitla v soukolí událostí. Její snaha řešit zásadní životní okamžiky co nejlépe mohla působit sice zmateně a diváky navyklé posloupnému ději rušit, mně však o to více přijde příběh uvěřitelný. Krásný zážitek. Dávám 4 vytržené listy Sářina zápisníku. * * * * ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Samantha Morton je pro mě velmi zajímavá tvář (co jen tvář .. tomu říkám pánové : žena) .. asi nejvíc u mě zatím bodovala ve filmu : In America .. tam jsem z ní byl úplně na větvi .. jako rodilá Angličanka má u mě další plus … ta moje čtvrtá *, je jen pro ni ... abych nezapomněl - nádherné exteriéry a nádherná hudba ... trochu to připomíná Misi od : Roland Joffé (myslím tou hudbou a krásnou a divokou přírodou ...) ... ()

Reklama

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Cervenak má recht v tom, že psychologie a vedlejší dějové linie nejsou tak propracované, jak by zasloužily, že je příběh místy rozháraný a že na Piáno Královna řeky nemá. Jenže znáte ten pocit, kdy něco nemůžete dostat z hlavy, kdy se vám něco zakousne do dušičky a vy na to ne a ne přestat myslet? Tak to se tady stalo mně. Asi to bude tím nevýslovným smutkem, kterej ve filmu panuje, záběry na nádhernou novozélandskou přírodu, která si klidně žije dál, i když se lidi staví na hlavu a dělají věci, u kterejch by je jejich máma rozhodně vidět neměla, fantasticky vystiženým konfliktem kultur (ve vztahu matka-syn obzvlášť dobře patrným) a kouzelnou hudbou, která se mi nějak zabydlela ve sluchátkách a furt se nechce odstěhovat. Já si vůbec nestěžuju, mně se to líbilo! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Krása prinúti hriešnika umrieť. Že sa mu dostalo milosti.“ Toto som pôvodne chcel ignorovať, ale keď som sa dozvedel, kto v tom hrá a o čom to je, slintal som od nadšenia. Belosi mali v minulosti vždy úchylku objavovať dosiaľ nepoznané časti planéty Zem – a pustošiť. V Južnej Amerike masakrovali Mayov, v Austrálii dodnes masakrujú Aboridžincov – a na Novom Zélande potetovaných Maurov. Do úchvatnej, panenskej, mystickej a drsnej divočiny, priplávajú okolo roku 1854 prví belošskí osadníci s vierou, ktorú šíria mačetami, delami, puškami a bodnými a sečnými zbraňami. Ak vezmeme do úvahy, v akej fascinujúcej dobe sa dej odohráva, zostaneme o to nemilšie prekvapení tým, ako je to celé zbytočne slabé. Veľmi dobrí herci sa motajú od stromu k stromu (miestami aj doslovne), dosť nudne sa rozprávajú a ak aj príde raz za čas na scénu akcia, uvedomíme si, že nudné dialógy boli predsa len o čosi lepšie. Stephen Rea sa mihne na úvode, Kiefer Sutherland (bradatý!) má spolu tak 15 minút a tak zďaleka najväčší priestor dostala krásna príroda, tradične strhujúca Samantha Mortonová a z filmu do filmu čoraz lepší (Novozélanďan) Cliff Curtis (Slnkom posadnutý psychiater zo SUNSHINE). Inak nič, slabý dej, slabšie postavy... škoda. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Našinec by řekl, že režisérovi hrálo všechno do ruky - zajímavý námět, nádherné exteriéry, vůbec ne špatní herci. A výsledek je takovej chudáček nedomrlej. Jo, Maorové byli řádně divocí pašáci, že je Britové nezlomili ani pomocí misionářů, obchodníků, alkoholu a vojska (v tomto pořadí), takže nakonec se s nimi museli dohodnout. Film z této epochy slibuje, že to bude pecka, leč (navzdory několika pěkným obrazům) výsledkem je taková slabá slátanina, že se nechce věřit, že tam vůbec nějaký režisér či scénarista byli činní. Škoda promarněné příležitosti. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se také na Novém Zélandu a v Anglii. (Terva)
  • Děj se odehrává v roce 1868, slova pro píseň "Danny Boy" byla však napsána až v roce 1910. (Terva)
  • Režisér Vincent Ward byl během natáčení odvolán a nahrazen kameramanem Alunem Bollingerem. O několik týdnů později se však Ward vrátil. (Terva)

Reklama

Reklama