Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

cukorek 

všechny recenze uživatele

Znova sa raz podaril nefalšovaný a poriadne zdramatizovaný ohňostroj odpálený v chladnom Anglickom prostredí, kde ešte aj nevýrazné farby domov pôsobia smutne a deprimujúco. Okrem riadnej dramatickej dávky film poskytol presvedčivý spôsob života a módny štýl, ktorý vládol tejto krajine v 80 rokoch. Napriek tomu, že predstavitelia tvoria slabšiu sociálnu vrstvu majú celé vystupovanie oblečené košele a tričká z tých najlepších značiek Ben Sherman, Fred Perry či obuté topánky Dr.Martens, ktoré preslávili Anglickú módu a cenovo sa vyrovnajú svetovým značkám Adidas či Nike. Ozaj je tu všetko ako z Anglicka, ešte aj spomenutie nedostatku pracovným miest na úkor cudzincov, či náznaky rasovej neznášanlivosti. Takže tvorcovia v celku dôveryhodne skopírovali aj históriu, takže u mňa konečné hodnotenie 60%. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Rok '83. Jedinečný vhled do života obyčejných lidí v neobyčejné době. Právě slovo vhled je to co tento nezávislý film odlišuje od velké většiny podobně laděných filmů. Autobiografickými prvky zmizelo jednoduché černobílé rozlišení postav. Postav maloměstských znuděných výrostků v postimperiální verzi doby temna. Postav žijících si vlastní život, ne život vykonstruovaný perem scénáristy. I zde se chvíle každodenní radosti a nudy jen zřídka střídají s dechberoucími dramatickými momenty. S přibývajícími díly se tak této první a nejvíce šokující „epizodě“ dostává stále větší hloubky a člověku najednou dochází že možná nesleduje jen nějakou partičku z anglických West Midlands, ale dost možná i své vlastní okolí. ()

Reklama

pools 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší nízkorozpočtový film roku. Zajímavý příběh, který "chytne u srdce", výtečná kamera a trochu netradiční pohled na Thatcherovskou Anglii v totálním rozkladu, s obrovskou nezaměstnaností a problémy s přistěhovalectvím. Jedny z věcí které potěší jsou výběr hudby - většinou reggae, ska a pak i nějaký ten oi-punk, či dobové záznamy z "fucking Faulkland war" či svatby princezny Diany. 10/10 ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem měla vážný problém dostat se do atmosféry a zvyknout si na příšerný midlandský přízvuk (který je mimochodem pořád lepší než scouse v Liverpoolu..), poté docela překvapil směr, kterým se děj vyvinul (nečetla jsem obsah). Aneb taková byla Anglie v osmdesátých letech. Nezaměstnaní a rasisté, kam se podíváš. Přes počáteční nudu se film celkem rychle přehoupne a divákovi vyrazí dech "krásnými" ukázkami psychologického nátlaku ze strany skinheadů vyvíjeného na dvanáctiletého kluka, který se zrovna hledá a tak není těžké mu udělat v hlavě zmatek,donutit ho páchat zločiny a začít nosit martensky (né, mé milované boty..). Takový - o dost horší! - Kult hákového kříže po anglicku. Není to tak silné a nenese to pořádně žádné poselství, nic moc se tam navíc neděje a chybí postava, která by si ukradla celý film pro sebe. Prostě do sebe to něco má, ale i tak mínusy převažují nad plusy, takže 3*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra je určite tá najlepšia karta, s ktorou môže snímok hrať - sociálne slabšie prostredie malomesta Anglicka osemdesiatych rokov, kde z každého kúta vykúka nejaký spoločenský problém. Ucelený obraz pekne dotvára aj kulisa vrcholiaceho konfliktu Anglicka s Argentínou o Falklandy, tiež tie vstupy s politikmi neboli od veci. Aj 12-ročného Shauna niečo stála táto nezmyselná vojna - otca, pričom veľmi skoro zistí, že život nie je žiadna gombička. Riešenie svojich problémov sa preto snaží nájsť v tlupe skinheadov. Nie je to skôr však cesta z kaluže do bahna?... Ono celkovo, v tej dobe patriť do nejakej skupiny bolo veľmi dôležité, v súčasnosti to už až tak neplatí, skôr naopak, na význame naberá jednotlivec. Asi to súvisí s tou technikou - telefóny, počítače... vtedy to nebolo a tak deti zvyčajne "vychovávala" ulica. Ale musím uznať, že povahovo bol Shaun celkom sympoš. Do dnešnej doby sa skôr preniesli niektoré politické problémy, ktoré stále trvajú, ba čo je horšie stále naberajú na význame - prisťahovalectvo a rasizmus. Keby tak ten Combo vedel, čo ho čaká za 30 rokov, asi by ho od jedu už aj porazilo... Príbeh samotný je síce jednoduchý s niekoľkými slabšími miestami a emotívna stránka tiež nie je bohvieako veľká, no myšlienkový presah, hlavne v závere, je tu veľký. Taktiež informačná hodnota filmu nie je zanedbateľná. Nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Thomas Turgoose nikdy předtím nehrál, byl dokonce vyloučen ze školního divadelního kroužku. Za účast na konkurzu si vyžádal 5 liber. (don corleone)
  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)

Reklama

Reklama