Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tento snímek nám vypráví příběh malého zrzavého tlusťocha, který přišel o otce v jedné z nesmyslných válek, přesněji řečeno ve válce o Falklandy, kde se zase britové srali tam, kam neměli a to díky tupé politice Margaret Thatcherové. Malej vepřík vyrůstá sám se svou matkou a chybí mu mužský vzor. Ve škole je šikanován a tak se jednoho dne přidá k partičce levicově smýšlejících skinheadů. Partička ho vezme mezi sebe a zažívají spolu nespočetně mnoho bláznivých dobrodružství. To vše se jednoho dne změní a život našeho hlavního hrdiny se otočí vzhůru nohama a to vše po návratu jednoho člena této partičky z kriminálu. Jeho pohled na svět se tam asi jaksi taksi změnil a zjistil, že za všechno můžou přistěhovalci a další individua nebritského původu. Tímto pohledem rozdělí skupinu na dvě části a náš malý roztomilý hrošík se samozřejmě přidá na stranu nového vůdce, který v něm podporuje národní hrdost a který ho dokonce dostane do politického sdružení extrémně pravicové Národní Fronty. Snímek je podáván nenásilnou formou a nenutí vás, aby jste se přidali na tu či onu stranu. Neupřednostňuje žádnou z těchto stran a nechá na divákovi, ať si udělá svůj vlastní názor na tuto problematiku. Tento film je velice zajímavá sonda do duše malého kluka, který chce jen někam zapadnout a který je snadno ovlivnitelný k tomu, aby páchal dobro, aniž by vlastně tušil, že páchá zlo. Reálné prostředí osmdesátých let společně se skinheadskou hatmatilkou, odíváním a celkově skinheadskou modou dělá tento snímek silně nadprůměrným ve svém žánru a proto mu dávám zasloužených 100%. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dobré věci - většina herců, dobové oblečení, výborně vybraná hudba, docela realistický pohled na stav Anglie začátkem osmdesátek. Scénář se s tím místy moc nepáře, což je někdy dobře (vztah Shauna a Smell), někdy špatně (hodně zjednodušená, zrychlená a tím pádem ne moc uvěřitelná Shaunova cesta od nikud nikam). Jako celek to stálo za zkouknutí, má to celé takovou dobře ponurou a bezvýchodnou atmosféru, která asi odpovídá době. Házení vlajkou mi přišlo poněkud pitomé. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra je určite tá najlepšia karta, s ktorou môže snímok hrať - sociálne slabšie prostredie malomesta Anglicka osemdesiatych rokov, kde z každého kúta vykúka nejaký spoločenský problém. Ucelený obraz pekne dotvára aj kulisa vrcholiaceho konfliktu Anglicka s Argentínou o Falklandy, tiež tie vstupy s politikmi neboli od veci. Aj 12-ročného Shauna niečo stála táto nezmyselná vojna - otca, pričom veľmi skoro zistí, že život nie je žiadna gombička. Riešenie svojich problémov sa preto snaží nájsť v tlupe skinheadov. Nie je to skôr však cesta z kaluže do bahna?... Ono celkovo, v tej dobe patriť do nejakej skupiny bolo veľmi dôležité, v súčasnosti to už až tak neplatí, skôr naopak, na význame naberá jednotlivec. Asi to súvisí s tou technikou - telefóny, počítače... vtedy to nebolo a tak deti zvyčajne "vychovávala" ulica. Ale musím uznať, že povahovo bol Shaun celkom sympoš. Do dnešnej doby sa skôr preniesli niektoré politické problémy, ktoré stále trvajú, ba čo je horšie stále naberajú na význame - prisťahovalectvo a rasizmus. Keby tak ten Combo vedel, čo ho čaká za 30 rokov, asi by ho od jedu už aj porazilo... Príbeh samotný je síce jednoduchý s niekoľkými slabšími miestami a emotívna stránka tiež nie je bohvieako veľká, no myšlienkový presah, hlavne v závere, je tu veľký. Taktiež informačná hodnota filmu nie je zanedbateľná. Nadpriemer. 75/100 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Rozpitvávať tu také veci ako ideologické zmýšľanie skinheads by bolo pre mňa rovnako trúfalé ako žiadosť baču z Hornej Dolnej o miesto hlavného šéfa jadrového výskumu v Južnej Kórei. Takže ja som film zožral ako pes hodenú kosť. Bez rozmýšľania a robenia záverov. Ale aj pes si potom, čo zožerie veľkú nádielku čerstvých kuracích kostičiek uvedomí, že mu chutili a zasýtili jeho potreby. Podobný stav som zažil po zhliadnutí tohto filmu. A keďže som povedal, že nebudem rozoberať výpovednú stránku tohto silného príbehu, tak aspoň napíšem, že herci, menovite Stephen Graham a Thomas Turgoose, predviedli oscarový výkon a hudba k filmu len podtrhla jeho unikátnosť. 90%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující sociální drama reflektující posmutnělý obraz Anglie 80. let, éry thacherismu, s obrovskou nezaměstnaností, dobu ztracené generace, kdy stále ještě platilo punkové heslo let sedmdesátých No Future, ale objevila se navíc frustrace z ne úplně povedeného válečného konfliktu o (geograficky argentinské) Falklandy, stejně jako radikalizace části sociální spodiny a z ní plynoucí vlna nacionalismu, film o vlastní temné minulosti, který nám tady u nás ještě stále chybí a není na obzoru nikdo, kdo by ho natočil. Vlastní temná sebereflexe, svědectví o té strašné bezvýchodnosti doby, kterou jsme tady v éře normalizace zažívali i my... Uhrančivý příběh malého chlapce (úžasně přesvědčivý Thomas Turgoose v roli Shauna), jehož asimiluje místní subkultura a který by mohl sloužit jako dokument o historii skinheads, původním hnutí mladých anglických nezaměstnaných, navazujících v mnohém na punk...přičemž základním krédem je být apolitický a patřit do komunity. Anglie tu není prezentována jako jedna ze světových velmocí, bohatá a mocná postimperiální následovnice, je nám tu dáno spatřit Anglii s tváří zubožených dělnických periferií velkých měst, Anglii jako sociální vrak plný nezaměstnaných, Anglii platící těžké ztráty za své válečné Pyrrhovo vítězství... K vrcholům filmu patří sekvence zachycující ventilování frustrací party mladých při demolování opuštěných rodinných domků, což je jedna z mála aktivních zábav, ke kterým mají ve svém omezeném prostředí přístup...stejně jako postupná radikalizace části komunity pod vlivem recidivujícího rasisty Comba a odklon od apolitických premis do náruče extrémní pravice... Tenhle film je špinavý a hrubý, stejně jako jeho hlavní představitelé - a tomu odpovídá i formální stránka - kamera často snímaná z ruky, rychlé střihy (jen výjimečně prokládané poetickými záběry - detail pampelišky, měnící se strom...), úderná a přesně volená hudba, úžasná mizanscéna (lokace plné industriálních ruin, oprýskaných omítek, typicky anglické dělnické zástavby...) ... taková asi skutečně byla Anglie té doby... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)
  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)

Reklama

Reklama