Reklama

Reklama

Jatka

(festivalový název)
Pákistán / Velká Británie, 2007, 78 min

Obsahy(1)

První pakistánský film tzv. "gore". Pět mladých Pakistánců ve studentském věku vyráží na výpravu do neznámých míst, aby viděli nejznámější pakistánskou hudební skupinu. Bohužel tento výlet se změní v noční můru a návrat domů už nebude tak lehký. (LIVINGDEAD)

Recenze (28)

strougy 

všechny recenze uživatele

Kdo by to do těch Pakistánců řekl, že dokážou natočit tak fajn horrorovou chuťovku... Nejlépe by se to dalo popsat jako klasický slasher, co potkal zombie horror a to celé se odehrává v dostatečně exotickým prostředí, aby to člověka bavilo i v slabších chvilkách. Atmosféra postupně kvalitně houstne, třeba scénka u obchodu s čajem má dobrý grády, chvilka s útokem zombies a následným pojídáním vnitřností taky potěší svojí přímočarostí a navíc to autoří zbytečně neroztahují, takže se člověk nenudí. Z mý strany teda spokojenost. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

No tak jen proto, že se na tom filmu podílel Pákistán, tomu nedám rozhodně vyžší hodnocení. Protože je to vykrádačka snad všeho možného až do nejmenších detailů, nic pořádného se tam neděje, je to totální nesmyslný mišmaš, nuda, gore efekty jsou vyloženě trapné a herecké výkony příšerné ... těch pár stříkanců krve se nedá za gore ani považovat. zabiják trapný a proč tam byly vlastně ty zombies? ... No prostě kravina jako kráva ... nebrat ... ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Film, který se rozhodně nedá brát jako modelový zástupce pákistánské kinematografie :-) No ale kdo byl zvědavý na ujeté lollywoodské muzikály, když se může podívat na béčkové (no dobře, céčkové) gore s jednou opravdu krásnou hrdinkou, že? Kór když britská výpomoc zajistila i mezinárodní distribuci a obstojně kvalitní DVD. Režisér Omar Khan nás ani na chvíli nenechá pochybovat o tom, že se pohybujeme v totálně pokleslých vodách, takže laciné vzezření, dané hlavně použitím obyčejné digitální kamery, a herecké "výkony" by se měly spíš chválit, než hanět, protože podporují atmosféru. Jen škoda, že se tvůrci snažili osedlat hned několik sub-žánrových židlí, což nakonec nevyústilo v žádný zajímavý cross-over, ale nekoncepční maglajz. Ale i tak celkem spokojenost. Asi i kvůli obrázku Maula Jatta na dodávce hlavních hrdinů... _______ P.S: Pákistánci nejsou cikáni a už vůbec ne Arabové. Taktéž urdština nemá nic společného s arabštinou (tedy až na písmo). _______ Jsem jediný, kdo v tom filmu vidí silný sociálně-kritický podtext? :-) ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(FESTIVAL OTRLÉHO DIVÁKA 2010) ZIBAHKHANA (HELL´S GROUND) je nálepkováno jako "první pakistánský gore" či "první pakistánský slasher", ale nepřijde mi vhodné snímku přisuzovat jeden konkrétní subžánr či poetiku, protože míchá hned několik žánrů dohromady, přičemž mnoho scén je inscenováno prvotřídně, a nápaditě vstřebává spoustu stylistických postupů (komiksové vsuvky ozvláštňující digitálně exploatační vzezření). Že tady nejde o zhnusení či vystrašení diváka, je dáno najevo hned v jedné z úvodních scén, kdy se jedna z postav dívá na údajně první pakistánský horror, stokerovskou adaptaci Draculy ZINDA LAASH, aby se pak hlavní skupinka mladistvých s představitelem titulní role setkala. O co tedy jde? O přehlídku postupů či přímo ikonických scén ze západních vzorů mnoha horrorových subžánrů, zasazených do pakistánského prostředí, v rámci kterého je možné nesčetné množství západních kanonických snímků (sub)žánrů pojmout v uctivě-parodicky-napodobitelském duchu domácího pokladu - ZINDA LAASH. Od toho se odvíjí stylizace hereckých výkonů a ostatní specifika (lokalita, hudba...). Nadprůměrné hodnocení pak zajišťuje sociálně-kritické "postřehy" filmu, které se na rozdíl od odkazovaných (NOC OŽIVLÝCH MRTVOL, TEXASKÝ MASAKR MOTOROVU PILOU, HORY MAJÍ OČI - vše originály) nenesou v politické, nýbrž ryze společensko-ekonomické rovině, a tak dělají ze ZIBAHKHANA něco víc než jenom zatraceně stylovou nápodobu pro žánrového fanouška či sběratele campů. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Horor, na kterém je opravdu zajímavá pouze země původu. Jinak je to jen klasický slasher říznutý pár zombíkama a ochucený několika krvavějšími scénami (ale žádný gorefest se nekoná). Nejedná se o žádnou intelektuální zábavu, takže absence českých (nebo anglických) titulek zážitek z filmu nijak neohrožuje. Takže pokud máte chuť spatřit šíleného araba v zakrvácené burce, kterak honí po lese pákistánské teenagery a máchá přitom kolem sebe železnou koulí, směle do toho. ... Vida, titulky už jsou, možná tomu někdy dám druhou šanci. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Mezi 7. a 8. minutou je vidět, že jeden z hlavních hrdinů má v pokoji vyvěšený plakát filmu Maniak (1980). (BlackHood)

Reklama

Reklama