Reklama

Reklama

Uherská šlechtična Erzebet Bathory je bohatá, obdivovaná… a obávaná. Její krása je údajně draze vykoupena krví nesčetných nevinných obětí, v níž se koupe, aby si uchovala svěžest mládí! Kam až je ochotna zajít pro lásku a kde leží hranice mezi pravdou a mýtem? (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (97)

borec999 

všechny recenze uživatele

Lacnejší, ale podľa môjho názoru aj lepší, zaujímavejší a pútavejší film o Čachtickej panej než Jakubiskova verzia Bathory. Možno som z filmu tak nadšený len preto, že Jakubiska verzia ma veľmi sklamala. A tak som teraz spokojný aj s tým málom, čo som dostal. Neviem. Každopádne, verzia Delpyovej obsahuje všetko, čo od filmu o Bátoryčke očakávam. Načrtnutie doby v ktorej žila a jej mladosti, dôvodov prečo (pravdepodobne) vraždila a mučila mladé dievčatá, ako to približne mohlo vyzerať a ako nakoniec dopadla.Bodka. Spracované jednoducho,zrozumiteľne, bez zbytočných dejových odbočiek,omáčok,poetiky a dlhých nič nehovoriacich záberov. Ako málo niekedy stačí ku spokojnosti. Objektívne by to bolo za lepšie 3, ale priznám sa že téma Báthoryovej ma už od mala zaujímala a fascinovala, takže 1 hviezdu si tam subjektívne prihodím. 70% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Jakubiskovou Bathory se asi nelze vyhnout, ačkoliv oba filmy, ač tématicky stejné, byly pojaty úplně jinak. Každopádně komornější verze držící se legendy se mi líbila podstatně víc. I tady se Julie Delpy snažila vykreslit krvavou hraběnku nejednoznačně, ale rozhodně nezavírá oči před jejím řáděním, což dodává celému filmu na důvěryhodnosti. Oproti Bathory je tu ovšem horší herecké obsazení. Delpy mě svou hraběnkou neurazila, ale Anna Friel byla podstatně lepší a stejně tak tu chyběl charismatický protihráč typu Karla Rodena - nic proti Williamu Hurtovi, ale byl nevýrazný. Škoda, že neměla Delpy Jakubiskovi herce a větší rozpočet. I když bohové vědí, jak by to pak dopadlo. 60% ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem žádnou perfektní podívanou - ostatně nejen hodnocení ale také celkový obsah tomu podprůměru sám napovídá. Vždy mě zajímalo jak by to asi s Alžbětou Bathory mohlo být doopravdy, ale jedno vím jistě - tento film je mnohem horší než Bathory Juraje Jakubiska. V Bathory od Jakubiska se alespoň někdo spolehl na rozmanitější a smysluplnější scénář, pravděpodobný sled událostí či na historickou podobu nejen kostýmů, ale také všeho ostatního. Zde jste svědky toho, že se hraběnka chová jako lesba, megera, domina, lehká žena, násilnice, masochistka a jako zářný příklad na psychiatrii. Podobně jako se mi nelíbilo celkové zacházení s fakty kolem celého "případu" se mi nezdálo zobrazení Nádasdyho jako tlustého čuněte, který se občas objeví na bitevním poli, ale v ruce stále třímá jablko nebo jinou pochutinu, chodí navštěvovat lehké děvy a prahne po ranci peněz. Nepochybně bude zrnko pravdy na tom, že tato žena se stala jednou z největších záhad historie podobně jako pyramidy v Gíze, ale pravda zemřela s ní(podle skutečnosti ale uhořela). Musím ovšem pochválit dva herce bez kterých by film ode mě pravděpodobně dostal ještě horší hodnocení: Julie Delpy a Daniel Brühl."Pravda byla zazděna za cihlovou zdí, a nás ostatní již brzy pohřbí čas." ()

Luqi 

všechny recenze uživatele

A vraj Jakubiskova verzia je zlá ............. Úvod, Erzebetine detstvo a manželstvo nepochopiteľne narýchlo odbité, zato nudnému vzťahu (vačšinou na diaľku) s Turzom je venovaná celá polovica filmu. No a tá druhá je pre zmenu venovaná vraždám, ale že by to bolo zábavnejšie sa nedá povedať.............. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Táto Bathory nie je síce tak opulentná ako Jakubiskova ale je rovnako zlá. Delphy by si s ním mohla podať ruky v sprznení a absolútnom nezvládnutí historickej témy a reálií tej doby. Takmer celý dej je vystavaný na legendách a fiktívnej postave Štefana Thurzu (áno palatín mal syna, Imricha a v čase predmetných udalostí mal asi 10 rokov) a akéhosi podivného SM grófa Vizaknu (kde ho nabrala a aký mala jeho postava zmysel?). Škoda, Báthoriovej príbeh je aj na základe jasných faktov tak zaujímavý a desivý, že nepotrebuje pridávať vymyslené konšpirácie a potrebuje konečne kvalitné filmové spracovanie. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Julie Delpy Čachtickou paní nejen režírovala a zahrála si hlavní roli, ale napsala k filmu i hudbu. (Petulka88)
  • Aj napriek tomu, že hrad Čachtice sa nachádza na Slovensku a samotná téma je našincom blízka, sa v tejto francúzsko - nemeckej verzii neobjaví a to ani len v menšej roli herec slovenského pôvodu. (Kristine1)

Reklama

Reklama