Reklama

Reklama

Výstřel

  • Česko Výbuch (více)
Trailer

Obsahy(1)

John Travolta jako lovec zvuků, který náhodně odhalí zločin... Mladý zvukař Jack Terry se vydává na lov nejrůznějších „ruchů“ k novému filmu natáčenému pro soukromou filmovou společnost. Přitom se náhodou stává svědkem nehody, při níž auto nečekaně sjede z mostu do řeky. Jackovi se podaří dívku Sally zachránit z topícího se vozu, jeho řidič však již nejeví žádné známky života. V nemocnici se ukazuje, že mrtvý muž je úspěšný politik a guvernér McRyan, jeden z kandidátů na místo amerického prezidenta. Jeho podřízený Lawrence Henry, požádá Jacka, aby s ohledem na rodinu raději pomlčel o dívce, která byla ve voze. Jack později doprovodí Sally do nedalekého motelu. Tím však celá záležitost vůbec nekončí, natočený zvukový záznam naznačuje, že nehoda byla nejspíše někým připravena… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (244)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Občas se tady vyloudil povedený hudební motiv, který měl znázorňovat vizuálně nepřítomné napětí. Občas se mezi tím povedly i některé velmi zajímavé kamerové záběry, které prokládají nepříliš přesvědčivý příběh s variací na x-krát viděné. Výstřel De Palmy na mě zafungoval ještě méně, než předchozí režisérův thriller Oblečen na zabíjení, který byl novodobou variací na Hitchcockovo Psycho. Výstřel mi zas po velkou část děje připadal jako trapná a nepovedená variace na Coppolův Rozhovor (1974), byť De Palma si toho zde evidentně bere ze spousty dalších sedmdesátkových thrillerů a na výsledku je pak nejzábavnější to, že si neustále kladete otázku, kde jste už velmi podobné scény viděli (dále odkazuji na komentář Snorlax a dovolím si k jejímu výčtu filmů přidat ještě Taxikáře a Rubáš nemá žádné kapsy). Nápad kompilátu slavných filmů předchozí dekády žel nedal vzniknout filmu, ze kterého bych nějaký opravdový zážitek měl a který bych vnímal zajímavý i jako celek a nikoliv pouze tímto prvkem. Nehledě na naprosto trapné vyvrcholení děje k závěru a nesmírně otravné herecké výkony snad všech zúčastněných. V akčním „tanečku“ po ulici a schodech na závěr Travolta dokazuje, že přeci jenom měl zůstat u těch muzikálů a neztrapňovat se v žánru, do kterého se vůbec nehodil. 25% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Realistický thriller De Palma prostě umí, Travoltův zvukař má zase zatraceně dobré ucho. Při nočním lovení ruchů zachytí kromě pádu auta s významným politikem uvnitř i jistý výstřel. Než celý zločin seskládá dohromady, nachystá renomovaný tvůrce několik překvapení. Navíc znovu lpí na dlouhých a netypických záběrech, hře s divákem a dalších autorských prvcích. V druhé polovině je nicméně velká škoda (rozjezd je totiž výtečný), že opar spikleneckého dramatu začíná rozmělňovat v nepříliš atraktivní a svižnou látku. Přesto stále dobré, onen dlouho sháněný výkřik do laciného hororového béčka má nakonec děsivé parametry!! ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jo, to byly zlatý časy. Travolta, jako mladý herec, bez mnoha plastik, vyretušovaného xichtu a hlavně tehdy dokázal i něco zahrát a ne jen tupě čumět do kamery jak dnes. K tomu solidni příběh, pevná Brianova řežisérská ruka a když k tomu připočtu i konec, je to určitě jeden z nejlepších Travoltových filmů, co jsem kdy viděl. Ne-li vůbec nejlepší. Ale to je věc názoru. Konec hlášení. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tak výbuch jsem bohužel nedokoukal, ale po konzultaci s panem Rob Royem a jeho následném ujištění, že snímku klidně těch pět můžu dát, jsem se rozhodl, že jej konečně ohodnotím. O Briana De Palmu se začínám vážně zajímat, po skvělé Zjizvené tváři a úžasném Výbuchu si jej totiž jako filmaře nesmírně vážím. Nestává se totiž zase tak často, abych se napětím nedokázal od filmu odtrhnout, zběsile přemýšlel o vyústění ze situace, ve které se jednotlivé postavy nacházejí a ještě zároveň se s hrdiny dokázal na tak vysoké úrovni identifikovat a fandit jim. No prostě paráda, doufám, že další Palmovi snímky budou také tak kvalitní a ponesou se v podobném šíleném tempu. 100% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Travolta nikdy nepatřil k mým hereckým favoritům, zde jsem si ověřila, proč tomu tak je. Toporný, nevěrohodný, přehrávající Travolta se promenuje ve filmu, na němž je nejzajímavější si vzpomínat, kde už jsme něco takového viděli. De Palma natočil špatný kompilát Psycha, Rozhovoru, Francouzské spojky, Zvětšeniny, Ctihodných mrtvol, Strachu nad městem, Dne Šakala, Následníka a mnoha dalších. Ze všech filmů vybral to nejzajímavější a pokusil se prý o vlastní film. Jediné, co nelze De Palmovi upřít, je, že asi viděl pár filmů. Ale to nic nemění na faktu, že Výstřel je trapným plagiátem několika zajímavých snímků, leč nedosahuje ani náhodou kvality ani jednoho z nich. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o druhý a zároveň poslední film, kde se spolu ve filmu setkali John Travolta a Nancy Allen. Prvním filmem bylo hororové drama Carrie (1976). (DruidKarel)
  • John Travolta trpěl během natáčení nespavostí, což je také důvod, proč po celý film vypadá tak mrzutě. (Matty)
  • Během stříhání byly neznámým pachatelem ukradeny dva kotouče filmu. Opětovné natáčení zcizených scén stálo 750 000 dolarů a pro nedostupnost kameramana Vilmose Zsigmonda je musel natočit László Kovács. (Matty)

Reklama

Reklama