Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (93)

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu považuju za jednu z nejlepších knih jaké jsem kdy četl. A proto sem k seriálovému zpracování přistupoval se rezervou. A ta mě velmi zaujala. Seriálová adaptace je oproti knize trochu upravená a pozměněná. Např. zakletí Lady Poleové a Stephena Blacka je v seriálu o dost dramatičtější a děsivější než jak je zobrazeno v knize. A i obsazení všech hlavních postav je výborné. Bertie Carvel, Eddie Marsan, Enzo Cilenti, Charlotte Riley, Alice Englert a Marc Warren byli ve svých rolích excelentní. A i obsazení vedlejsích rolí Drawlighta, Lascelese, Vinculuse a dokonce i Johna Uskglasse se velmi povedlo. K celeému seriálu mám vlastně jen tři výtky. Někdy z toho přímo koukal nápis "Vyrobeno pro televizi", představitel Stephena Blacka mi moc neseděl a finále seriálu mi přes všechnu snahu tvůrce přišlo trochu přitažené za vlasy a s ohledem na seriál tak jako nejslabší část. Ale i tak velmi silné čtyři hvězdy ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

To zase jednou Britové zaváleli. Po malinko pomalejším úvodu si totiž pro nás přichystali výtečnou kouzelnickou fantasy lahůdku s nečekaně povedenými triky a napínavou zápletkou, která se v závěrečných dílech rozjede opravdu neskutečným způsobem. Do toho si připočtěte neskutečně zajímavou titulní dvojku, cute manželku Toma Hardyho a výtečného záporáka a máte tu další britský klenot, jenž by vám neměl uniknout. Fakt doufám, že druhé série se ještě přeci jenom dočkáme. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Samotná kniha mne zrovna moc neuchvátila, a u seriálu bylo jasné, že některé scény a motivy vezmou zkratkovitě. Což podle mne nebylo na škodu. Jen díky televiznímu zpracování vyplulo na povrch, že vlastně kniha nemá děj. Celou dobu jen samé náznaky, Král Havran, elfí magie, svět za zrcadly, povaha pana Norrela, ale nakonec nevíme nic. Jakou magií vládl tedy elf? Kde se skrýval Král Havran a proč nepřišel dřív? Spousta nakousnutých motivů a linek, ale nedořečených a ztracených. Postava Childermasse také slibovala daleko víc, než čeho se nám od ní dostalo. Vizuál je skvělý, pěkně temný, eduardovská Anglie jak když vyšije (škoda jen, že nebyl vidět Napoleon), triků moc není, protože ono vlastně ani té magie není ani v knize mnoho. Nakonec Norrel dokonce vypadá jako neschopák a měl jsem pocit, že vypluje na světlo, že vlastně čarovat neumí. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jonathan Strange a pan Norrell... Kniha je sice lepší, ale zlatému BBC se opět podařilo skoro nemožné a tak těch sedm dílů opravdu vykreslí dobu, atmosféru, magii i mágy. A to i přesto, že některé věci vynechá a jiné si tam (!!!) svévolně přidá, obzvláště v závěru. Je pravda, že jsem očekávala trochu více války, protože v knize to zabralo daleko víc prostoru, ale na druhou stranu televizní verze příběhu lépe vykreslila linku vztahu Jonathana a jeho manželky. Tam, kde Susanna Clarke zůstávala na papíře strohá, nám BBC podá fakt pěkný obraz, kterému uvěříte (samozřejmě i díky Bertiemu Carvelovi a Charlotte Riley). Co se povedlo na podtrženou výbornou, je obsazení, do jednoho herce tam vidíte všechny ty postavičky jak na šachovnici a po skončení se cítíte zase tak banálně jako po skončení knihy... nevíte, co teď budete dělat. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Už hodně dlouho jsem v rámci televizní tvorby neviděl tak brilantně odvedenou vypravěčskou práci. Nečetl jsem předlohu Susanny Clarkové, ale celá minisérie má evidentně knižní strukturu, co kapitola, to díl. Právě proto celý příběh odsýpá naprosto fantasticky, každý díl má své pevně zasazené místo v celku (návrat kouzel do Anglie, setkání Norrella se Strangem, Strangeovo "dospívání" ve válce a tak dále...) a na žádná hluchá místa zkrátka není prostor. Vztah dvou hlavních postav je nádherně vykreslený a tomu, že funguje přesně tak, jak má, výrazně pomáhá i výtečné obsazení nejen ústřední dvojice (že mezi rozevlátým Strangem a upjatým Norrellem nepůjde všechno hladce je jasné už při pohledu na oba herce), ale naprosto VŠECH postav, i těch nejmenších. Na v podstatě pohádkovou fantasy se tu navíc tematizuje až překvapivě dost věcí, počínaje samozřejmě už zmiňovaným konfliktem mezi racionalismem a romantismem, podíváme se i do napoleonských válek (ano, alternativní historie), v postavě Stephena Blacka tu máme rasovou otázku a v neposlední řadě musím zmínit jednu z nejsilnějších romantických linií, co si v seriálech pamatuji. Prostě balíček plný věcí, které si člověk přeje vidět zpracované, v tomhle si každý musí něco najít. Celý ten bohatý obsah je pak zabalen do nádherné formy od BBC, triky působí živě a vzhledem k rozmáchlosti celého projektu by se podle mého některé díly (The Black Tower!) neztratily ani na velkém plátně. Menší výtka je vzhledem k momentální televizní tvorbě poněkud paradoxní, právě očividná natahovanost se dnes seriálům vyčítá nejvíc. Ovšem tady by si minimálně poslední díl zasloužil rozseknout na dvě části, protože se toho v něm stane tolik, že si divák některé klíčové scény ani nestihne patřičně vychutnat. Zase to ale celé působí neuvěřitelně naléhavě a je vidět, že postavy hrají o hodně. Z knižní předlohy je pak nejspíš mnohem více cítit poměrně široké časové rozmezí, ve kterém se příběh odehrává, což seriál nedokázal naplno prodat, ale to už je úskalí média. Knihu si musím přečíst a přestože bych se do magického světa Jonathana Strange a pana Norrella moc rád ještě vrátil, tahle sedmidílná minisérie je natolik celistvá a v podstatě dokonalá, že bych byl možná spokojenější, kdyby zůstala tak, jak je teď. Vynikající práce. 95 % ()

Galerie (112)

Reklama

Reklama