Reklama

Reklama

Vanaja

všechny plakáty
Trailer
Indie / USA, 2006, 111 min

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává ve vesnickém prostředí na jihu Indie – v místě, kde jsou sociální rozdíly silnější než zdi starých hradeb. Otec čtrnáctileté Vanaji – chudý rybář – má finanční problémy, a tak se dívka rozhodne začít pracovat v domácnosti Rama Devi, hostinské a skvělé tanečnice tance Kuchipudi. Dívka doufá, že se také naučí něco z jejího mistrovství. Dívce se daří dobře až do doby, kdy se z Ameriky vrátí syn majitelky. Jejich počáteční nevinná vzájemná přitažlivost se vyvine v nečekané události. (Zlín Film Festival)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

mrtvej pes 

všechny recenze uživatele

Ten samý příběh, ale jinak. Jak se zachází se ženami po světě, a to po celém, je snad všem jasné, i když někteří by to radši neviděli. Ti se pak schovávají za ego, za to, že tohle se stane jedině v Indii... No, ne. Jestli je chlap špína, o tom vážně nerozhoduje národnost. O to víc pak člověka naplní, že Vanaja zůstane až do konce nadrzlá, svá, se svými sny a cestou. Je navíc pravda, že film má svá (kulturní) specifika, pro která si ho stojí za to pustit. Z vizuálního hlediska jsou to třeba scény, kde stačí i dlouze pozorovat, jak tančí Vanaja a jak zase na ní tančí světlo a stíny. Z jiného soudku je to zase hudba ("Desátého dne se z tebe stala Durga"). ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neokázalé drama, které s překvapivou samozřejmostí a zcela bez bulvárních a melodramatických manýr líčí běžný příběh dívky lapené v kastovním systému. Asi se nabízely stovky cest, jak tenhle příběh učinit jímavějším, ale Rajnesh Domalpalli zvolil dokumentárně strohou a po všech stránkách odlehčenou notu vyprávění, která udiví dětskou bezstarostností, s jakou vedle sebe klade existenční strasti a dětinskou rozjařenost. Vanaja je film, na který se divák musí vyladit. Formálně je znatelně neohrabaný, ale příběh vypráví přímo a s jistotou. Exotická zkušenost. ()

SONITA 

všechny recenze uživatele

No ja neviem čo si mám myslieť o danom príbehu. Akože prostredie, ľudia ba aj dokonca mentalita to všetko mi pripadá autentické. Ale samotná hlavná hrdinka filmu ma veľmi nechytila za srdce. Nechápte ma zle to dievča mi je veľmi sympatické lenže to jej správanie to celé moje hodnotenie komplikuje. Áno vytrpela si síce svoje ale vy ktorí ste ten film videli mi musíte dať za pravdu že mnohé problémy si tak trochu privolala aj sama svojou drzosťou či trúfalosťou. Je to proste taká obeť vlastných omylov. Ale inak je film celkom zaujímavý. Mala som občas pocit ako keby som sa dívala na dokumentárny film o Indii ktorým nám prezentuje niekoľko týždňov zo života mladej Indky. Pokiaľ vám India nie je ukradnutá tak tomu filmu určite dajte šancu. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Z telugské tvorby jsem doposud viděl jen samé mainstreamové akční haluze - proti nim tedy civilní Vanaja znamená příjemnou změnu. Neplatí to ovšem pro indickou filmovou tvorbu obecně, neboť podobně laděných kousků vzniká v této zemi víc než dost a mnohé z nich jsou lepší. Asi také proto, že snímky ve stylu parallel cinema se většinou soustředí na jedno téma, zatímco Vanaja ne úplně úspěšně chytá několik králíků najednou... O formální neohrabanosti bych ovšem nemluvil - Rajnesh Domalpalli předvádí poctivou filmařinu a minimálně kamera je hodna pochvalných ohlasů. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Na Berlinale 2007 byl film oceněn jako nejlepší debut. (Lyncha)

Reklama

Reklama