Reklama

Reklama

Obchodník se smrtí

  • Itálie Il Mercante di pietre (více)

Obsahy(1)

Harvey Keitel (obchodník Ludovico Vicedomini) a F. Murray Abraham (Shahid) hrajú vo filme založenom na novele Corrada Calabra “Ricorda di dimenticarla”. Film rozpráva príbeh Taliana, ktorý sa snaží zmeniť sa na moslima a člena Al-Káidy, ktorý má zviesť vybranú ženu (Jane March), aby ju neskôr zneužil k samovražednému bombovému útoku počas letu. Ako sa príbeh odvíja, protagonista, ktorý oficiálne obchoduje s drahými kameňmi, začne mať pochybnosti o celej operácii, pretože sa zamiloval do ženy, svojej budúcej obete. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Yoss 

všechny recenze uživatele

Užívateľ Radaauer má pravdu. Film silne xenofóbny, ktorý je navyše príliš plytký na to, aby mohol povedať niečo hlbšie k problematike terorizmu. Z biedy ho nevytrhol ani Harvey Keitel. Summa summarum, ak sa chce niekto vyjadrovať k vážnej téme, nech to robí podstivo a nie jednostranne, lebo potom to skončí ako táto zbytočnosť. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Blbě zvolený název distributora... a teď k samotnému filmu: už dlouho jsem neviděl film s tak rozstříštěnou koncepcí a neujasněným záměrem. Geniální syntéza různých žánrů se nekoná, a tak nevíte, co vlastně sledujete - na drama je to málo dramatické, na thriller málo thrilling, na filosofické dílo s poselstvím (byť tam jakés takés je) to nemá už vůbec, na herecký koncert tam herci nic moc nepředvedou (včetně oproti ostatním nejlepšího H. Keitela), na ukázku progresivní režie nebo kamery tam není žádná progrese (naopak spousta viděného - např. zrychlení uprostřed záběru na jeden objekt a následné zpomalení na výchozí rychlost), na hudební orgie tam je málo hudby (a málo té, která by zaujala, a navíc jsou tam melodie orientální, islámské i typicky evropské plus jeden pokus o minimalismus opakující se hned dvakrát). Výsledný dojem: od všeho to bylo málo a od něčeho dokonce ještě méně - a navíc šílená nuda. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Obchodník s kameny (alias se smrtí), aneb jak Renzo Martinelli vařil bez pejska a kočičky film.... Je to skutečně žánrový mišmaš. Už sám oficiální text distributora se dost razantně odlišuje od děje snímku... Jak padlo níže, není to ani thriller, ani drama, ani akční film, ani romantika... Je to od každého kousek a je evidentní, že si s tím moc nevěděli rady ani jinak schopní herci jako je Harvey Keitel. Jeho přesvědčivě zahraná postava nemá sílu dílo utáhnout... Oceňuji myšlenku snímku a snahu apelovat na šířící se hrozbu islámu Evropou, to je jistě záslužná věc a xenofobní ražení mi nevadilo. Také si myslím, že západní moderní řekněme křesťanská společnost začíná čelit prvním náznakům stoupající islamizace a řada evropských států se s opicí probírá z multi-kulti mejdanu... Bohužel tady těch ingrediencí bylo mnoho a ten filmový dort se moc nepovedl a chvílemi dokonce nudí. * * ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Obchodník se smrtí (velice nešťastný český distribuční název) je i přes milostnou dějovou linii především filmem o hrozbě teroristického útoku a s ním spojené slepé oddanosti. Scénárista Corrado Calabrò však vidí teroristu v naprosto každém muslimovi, díky čemuž snímek ztrácí na výpovědní hodnotě a stává se pouhým xenofobním výkřikem, jenž díky své černobílé vizi nakonec vyzní do ztracena i přes závažnost probíraného tématu. Je to celkem škoda, neboť režisér Renzo Martinelli dokáže slušně budovat napětí a když mu zrovna scénárista nehází klacek pod nohy v podobě naprosto absurdní scény (Alceův krkolomný útek před zabijáky mě svou hloupostí až rozesmál), dokáže z herců vyždímat maximum. Především pak finále se Martinelliovi vskutku povedlo a jen veliká škoda, že podobný moment není využit v nějakém lepším filmu. ()

noctambule odpad!

všechny recenze uživatele

Po formální stránce to asi není tak zlé, ale tím příšerným vyzněním mě film nutí dát odpad. V krátké době jsem náhodou viděla dva filmy, kde hraje Keitel, ale nacházejí se na opačné straně stupnice. Tady je tvůrcům přičteno k dobru pouze to, že tentokrát neukázali jeho zadek, ne že bych k němu měla averzi, ale prostě nesouhlasím s tím, co zaznělo v tomto filmu, že "je to přitažlivý muž". Byla tu celkem fajn hudba, ale to je málo, ta nedokáže překrýt debilní zápletku a snadno předvídatelný příběh, vlastně všechno včetně konce. Někdo si prostě řekl, využijeme všeobecného strachu vůči muslimům a natočíme film o terorismu a je jedno, když to bude zjednodušené a lživé, vždycky se najde někdo, komu se to bude líbit, minimálně xenofobům, kteří si tak potvrdí svůj "správný" názor. Otázka na závěr: Myslíte si, že člověk studující islamistický terorismus (osoba profesora byla věrohodná asi jako zprávy z Blesku), pojede s manželkou (oba přežili teroristický útok, ale jiný, náhoda je blbec) na dovolenou do muslimské země, kde se chtějí odreagovat. Některé věci tam byli dost přitažené za vlasy a wtf (vítězí naháněčka mrzáka:D), ale aspoň to občas nezáměrně pobavilo, pravdou ale zůstává, že ten film podněcuje k nesnášenlivosti a násilí. Český distributor tomu nasadil korunu názvem, který o filmu neříká nic, pouze evokuje film s Cagem. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama