Reklama

Reklama

Hudba 85

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Film konzervuje kapely, které byly v roce 1985 na pokraji legality a nikdo nevěděl, jestli a jak dlouho tu budou. Obsahuje klipy a záznamy z koncertů Garáže, Dybbuku, Krásných nových strojů, Nahoru po schodišti dolů, Babaletu, Mama Bubo, Precedens a ještě několika dalších. (Ma_tous)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Ve všeobecném duchamornu půlky osmdesátých let obráželi pražské kluby tři kamarádi, kteří to docela uměli s kamerami šestnáctkami. Jednoho dne je napadlo začít natáčet na koncertech kapel z neurčité sféry „mezi Hitšarádou a undergroundem“, o kterých jste si nikdy nemohli být jistí, jestli za týden nebudou zakázané. Nahráli si k tomu vždycky zvuk z pultu a pak to nějak plácali dohromady, třeba i se záběry z více koncertů, ze zkušebny nebo s venkovními dotáčkami, to už kolikrát vypadalo skoro jako klip. Jednou se povedly obrázky, ale ve zvuku vůbec nebyly bicí, jindy zas získali ucházející nahrávku, ale bez obrazu, o synchronu si mohli s kamerkami na péro nechat jenom zdát… no ale protože byli šikovní a měli výdrž, vyšel jim z toho malý zázrak amatérismu (čti: dělání věcí z lásky), s plynoucími lety čím dál cennější autentické svědectví nejen o „divné“ hudbě té doby, ale jakoby mimochodem taky o skutečné dobové atmosféře, chování lidí na koncertech i mimo ně, bydlení, oblékání, myšlení, urputné snaze vymanit se z šedi, podmínkách, v jakých se tvořilo a vytvořené sdílelo. Ode mě srdečné doporučení; pokud nedávám plný počet, je to jednak kvůli technické stránce zvukového záznamu, s kterou se při přípravě DVD, už s nesrovnatelnými možnostmi začátku 21. století, určitě dalo udělat víc, a jednak čistě sobecky proto, že bych místo některých radši viděl některé jiné, i když objektivně vzato je dramaturgie s hlavním kritériem „jinakosti“ nejspíš ideální. ()

pabulator 

všechny recenze uživatele

Určitý element šoumenství se všem zúčastněným nedá upřít,ale narovinu na celém dokumentu byli nejlepší kozičky. Po jedné star za levou i za pravou. ()

Reklama

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Správně energická i naštvaná česká hudba 80. let. Kapely, které si pozornost posluchačské obce udržely (Garáž, Nahoru po schodišti dolů band), i ty, které to s pádem režimu přestalo bavit. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument mapující nezávislou hudební scénu před plyšákem . Popravdě až na Babalet , STP  , NpSdB , Garáž a Hudbu Praha jsou mi ty ostatní seskupení takžka neznámá a stylově docela nerozdýchatelná . Každopádně tu dobovou atmosféru to má opravdu perfektní. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V roce 1985 jsem zaznamenal Zlatého slavíka pro Petera Nagyho, Hanu Zagorovou a skupinu Elán, ale zaregistroval jsem i nástup "hurikána" Jandy či "koťátka" Horňáka. O tom však tento snímek není. Ten je o podzemní muzice, kterou jsem začal vnímat až o rok později a další rok jsem jí definitivně propadl. Tento unikátní dokument mi nabídl obrazové záznamy, které jsem dosud neviděl, překvapil mne účastí rytmického dua Visacího zámku (Šťástka, Pátek) v dresu OZW a nabídl mým uším zvuk natolik syrový, že by si s ním většina moderních technologií nedokázala poradit. Takže za mne Hogo Fogo (*), Babalet (***), Dybbuk (*****), FPB (****), Máma Bubo (****), Garáž (*****), Hudba Praha (*****), OZW (***), Nahoru po schodišti dolu band (*****), STP (***), Krásné nové stroje (****) a Precedens (*****). ()

Reklama

Reklama