Reklama

Reklama

Noc, kdy se rozpadl stát

všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 1993, 20 min

Režie:

Fero Fenič

Obsahy(1)

Pohled čtyř režisérů na poslední hodiny společného státu Čechů a Slováků. Tento rozpad tak zachytili režiséři věrně v časovém rozmezí od cca 23.00 do 2.00 v noci z 31.12.1992 na 1.1.1993 na východ Slovenska, kde prakticky žádná z nasnímaných komunit a osob nemluví slovensky, v Bratislavě, kde nadšení občanů oslavujících nově vzniklý stát doprovází smutek malé skupinky těch, kteří rozpad federace vnímají jako bolestnou ztrátu, na moravsko-slovenských hranicích, kde se v hospodě ještě scházejí příslušníci obou národností, i když vesnice už začínají mít odlišnou atmosféru, a na Václavském náměstí v Praze. kde obyvatele české metropole této noci zastupují jen hloučky agresivních opilců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Těžko soudit po 22 letech zda to byl dobrý nápad či ne. Každopádně čas už nikdo nevrátí a "Československo" už nebude takové, jaké jsme ho znali. 50% ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

"Dám tři panáky a sekerou zabijem Mečiara. Já jsem fanatik, je mi to jedno."...asi slovenský bezdomovec na pražském Hlavním nádraží. Brutálně autentické :) . 64%. ()

Reklama

Fifer 

všechny recenze uživatele

Není nic to zásadního, nicméně je rozhodně dobře, že byl takto významný moment naší historie zaznamenán. Na Feničovi se mi líbí, že se nebojí syrovosti a natáčí i různé opilce a bezdomovce. Jenomže tady je jich trochu moc, chvíli to pobaví, ale přece jenom, co si myslel slovenský bezdomovec o rozpadu státu, mě moc nezajímá. Možná měl být dán prostor i erudovanějším aktérům. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Tento dokument má obrovskú hodnotu. Jednak ukazuje posledný deň v existencii Československa, ale hlavne zobrazuje vtedajšie nálady a názory domáceho obyvateľstva a menšín v rôznych častiach republiky. Najväčšiu hodnotu má pre mňa tento dokument hlavne preto, že obsahuje aj zábery silvestrovskej zábavy točené v Kopčanoch - dedine vedľa ktorej žijem. ()

Zajímavosti (1)

  • Zábery z dokumentu boli natáčané v Prahe, Bratislave, Prešove, Košiciach, Moravskom Žižkove, Moldave nad Bodvou, Kopčanoch, Medzeve a Jasove. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama