Reklama

Reklama

Navždy tvá

všechny plakáty

Obsahy(1)

Režisérka a protagonistka dokumentu Monika Csango hledá svého dědečka. Babička si myslí, že zemřel v gulagu, kam byl jako maďarský žid z bohaté rodiny poslán na nucené práce. Otec, s nímž žije v Norsku, byl v pátrání poněkud liknavý. Objevila se však fotografie z Indie, na níž je obchod s nápisem rodinné firmy Csango. Proč by se ale babiččin milovaný manžel a tatínek nikdy nevrátil ke svým domů do Maďarska, pokud přežil? Některé vězně válka a události natolik traumatizovaly, že už se nechtěli navracet mezi své milované a infikovat je zlem, které zažili. Nechtěli obtěžovat své přátele a rodiny onou bolestí, kterou prožívali. Je tohle opravdu náš příběh? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý dokument o hledání člověka, který zmizel během německé okupace Maďarska v pracovním táboře. Poté byl prohlášen za nezvěstného. Po stopách se mu vydala jeho vnučka (režisérka). Její dědeček se totiž záhadně objevil v Bombaji, kde založil stejný obchod, jaký mýval v Maďarsku před válkou. Proč se nikdy nevrátil k rodině, to byla a nakonec i zůstala největší záhada. Proč se nevrátil za synem, o němž dokázal napsat krásné dopisy a kterého nikdy neviděl? Jeho žena, babička režisérky, možná něco tajila, jak se režisérka domnívala. Své tajemství ale tato stará žena, pokud nějaké měla, neřekla. Naopak ji celé natáčení, a to, kam vedlo, nakonec velmi ranilo, ač k tomu zpočátku přistupovala s elánem a radostně, ale to netušila, kam až vnučka zajde. Závěrečný záznam telefonního hovoru babičky, která pronesla tvrdé výčitky k vnučce, je velmi mrazivý a divák nezůstává na pochybách, že se nejspíš opravdu stalo něco vážného, když se ten člověk nikdy nevrátil. Bylo to docela napínavé a rád bych se dozvěděl, co se opravdu stalo, ale toho se divákům bohužel nedostane. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa polemizovať o morálnosti vzniku takéhoto filmu - najmä jeho posledných minút (Bolo naozaj potrebné babke takto ubližovať a robiť jej výčitky? Nechala sa režisérka ovládnuť emóciami?), mňa ale - ako človeka so silným zmyslom pre pravdu a spravodlivosť - tento príbeh úplne strhol a zamrazilo ma. ()

Perr 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom jak vnučka kvůli filmu zničila poslední roky života babičky. Povedlo se to tak na 60%. ()

Reklama

Reklama