Reklama

Reklama

Světlušky v zahradě

  • USA Fireflies in the Garden (více)
Trailer

Částečně autobiografické americké melodrama režiséra Dennise Lee líčí v několika prolínajících se časových rovinách osudy manželů Taylorových (Wiliam Dafoe a Julia Robertsová), jejich dětí i životních partnerů, které vyhrotí nečekaná tragédie...
Pro Lisu, jejího manžela Charlese (Julia Robertsová a William Dafoe), syna Michaela (Ryan Reynolds) a dceru Ryne (Shannon Luciová) to měla být příjemná oslava v domě Lisiny sestry Jane (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa umírá, však plány nečekaně zhatí. Na pohřbu se objevuje i Michaelova manželka Kelly (Carrie-Anne Mossová), která se svým mužem nežije, a právě ona svou přítomností otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství. Michaela pronásledují bolestné vzpomínky z dětství, postupně však všichni tři skrze bolest a slzy zjišťují, jak moc se navzájem potřebují, a že navzdory starým křivdám mohou znovu vytvořit rodinu. Tradiční, částečně autobiografické drama natočil scenárista a režisér Denis Lee. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (174)

pepo 

všechny recenze uživatele

Prešumiteľná rodinná dráma s československou dramaturgiou ( človek má pocit, že mu polovica filmu chýba), ktorá aj napriek pár dobrým scénam nedokáže adekvátne svojich skromných 90 minút naplniť niečím zaujímavým, pôsobivým, dramatickým alebo ľudským. Po priemeru to ťahá aspoň silný casting ( ale aj ten má mnoho lepších chvíľ - a to včetne otloukánka Ryana Reynoldsa) Nedávny, žánrovo spriaznený August Osage Country je omnoho lepší. 6/10 ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Název tohoto filmu pro mě byl absolutně neatraktivní, takže jsem toho příliš nečekal, ale co jsem viděl mě dost příjemně překvapilo. Tento film se po celou svou dobu věnuje řešení rodinných vztahů a velice zajímavá je určitá parafráze mezi osudy hlavního hrdiny Michaela v době dospívání a jeho bratrance Christophera, který nyní prožívá v mírnější formě podobné věci a pocity, jako Michael v jeho věku. Rozhodně byl zajímavý nápad zobrazovat ve filmu dva časové úseky, a to sice Michaelovo dětství a poté už dospělého Michaela, který přijíždí po delší době domů. Tenhle film je určitě kvalitní a velice rád podotýkám, že jsem byl opravdu upřímně velice příjemně překvapen tím, jak zajímavý a kvalitní příběh sleduji. V roli přísného otce zde exceluje Willem Dafoe, kterého bych asi jako otce nenáviděl i já, takže Michaelovy pocity jsem zcela chápal. V roli laskavé maminky je zde zase k vidění sympatická Julia Roberts, která taktéž hraje perfektně. Celý film měl pro mě jakýsi nádech nostalgie a rád zkonstatuji, že to byl příjemně strávený čas s příjemným filmem, který sice nebyl vždy pozitivní, ale to se u dramatu dá čekat. Nemám s tímto filmem jediný problém, ale bohužel na pět hvězd mu něco chybí, možná to je tím šťastným koncem, ale prostě z mého pohledu jsou pro tento film adekvátním hodnocením čtyři hvězdy. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem měla stažený několik let a nechávala jsem si ho pořád pomalu jako na vzácnou příležitost. A moje natěšenost byla celkem k ničemu....Je to takové "lehké" a volně si plynoucí, ale hlavně mi to přišlo dost slabošské, jelikož sice s happyendy nemám problém, ale to, co udělal v závěru hlavní hrdina v podání syna Michaela mi přišlo absurdní...Být celé dětství týrán a šikanován svým otcem a nakonec to zabalit a zapomenout na to - přišlo mi to stupidní. Jak bylo již zmíněno - prolínání se časových linií nebylo nějak znatelně odlišené, jelikož tam nebyly extrémní změny v oblečení či interiérech, tudíž to bylo lehce zmatečné. Dávám tomu lepší 2*. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Velmi silné herecké obsazení samozřejmě vzbuzuje zvědavost. O to větší je překvapení, že všichni hráli velmi civilně a úsporně. To vše je myšleno v pozitivním slova smyslu. Je to film o lidech a vztazích mezi nimi a díky herecké umírněnosti je mnohem více uvěřitelný. Flashbacky nejsou rušivé a matoucí a vlastně jediné co mi u Světlušek v zahradě vadí je, že ve mě po deseti minutách po skončení filmu nezůstaly žádné emoce. Přesto dávám 4*, protože si vůbec nejsem jistý, že závada byla na vysílači :o) ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tak kvalitní podívanou jsem nečekal, režijní prvotina Dennise Leeho vyšla na výbornou, herecké obsazení hvězdné ve kterém je nejvýraznější postavou Williem Dafoe, který je zde fantastický. Příběh je vyprávěn tak chytlavě, že film uběhne jak voda i když je natočen lehce komorně. Chytrý a citlivý film, který hodnotím silnými 4 hvězdičky… ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Kritici Dennisovi Leemu vyčetli, že jednotlivé časové roviny ve filmu splývají a jsou nepřehledné - s výjimkou modelů aut je totiž od sebe neodlišuje téměř žádný rozdíl v designu šatů nebo budov. (curfew77)
  • Za kamerou stál Danny Moder, manžel Julie Roberts. (curfew77)
  • Film se má podle scénáře odehrávat v "nejmenovaném městečku na Středozápadě nedaleko Chicaga", natáčel se ovšem v Texasu, což je z exteriérových scén docela dobře patrné. (curfew77)

Reklama

Reklama