Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o tom, jak chalupník Dařbuján léčil sedláka Pandrholu... Dařbuján (P. Kostka) má dobré srdce, málo peněz a hodně dětí. Když se narodí to poslední, nikdo z bohatých sedláků, kupců a řezníků mu nechce jít za kmotra. Sedlák Pandrhola (J. Vinklář) mu dokonce ani nezaplatí za poslední práci. A tak, když potká spravedlivého Smrťáka (R. Lukavský), s vděkem ho Dařbuján a jeho žena přijmou za kmotra. Dařbuján od něj dostane dar – umění léčit. Musí se ale držet Smrťákových pokynů: když bude stát v nohou postele, pacient se uzdraví, když v čele, všechno je marné... Známou pohádku Jana Drdy uvidíte v televizním zpracování z roku 1988. Režie se tentokrát ujala zkušená Vlasta Janečková. (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

kocik1 

všechny recenze uživatele

Až po uši zadlužený Dařbuján, který se kličkami díky Smrťákovi lehce dostane k penězům a najednou je z něho bez přičinění pan doktor.Ne, ani původní pohádku jsem nikdy neměla moc ráda, i když teprve dneska vidím, že to je pro její sporné mravní poselství. No a co se týče tohoto zpracování, tak pohádka se nějak namotala, až vznikla taková....motanice. ()

Madhuri 

všechny recenze uživatele

Jednoho líného nedělního poledne, v té chvilce když jste po obědě a jste v takovém tom režimu klidu/polospánku, a v TV zrovna nic nedávají a rodina kouká na pohádku...Nesnáším tohle (alespoň pro mně) neskutečné přehrávání, ale to ne jen tady ale ve většině z těhle TV pohádek ze 70-80átek. Ještě k tomu původní Dařbuján a Pandrhola je jedna z mých oblíbených pohádek, a tohle mě fakt nebavilo, prosím už ne...Jedna hvězda protože jsem to nějakým způsobem dokoukala. ()

Reklama

fantoci 

všechny recenze uživatele

Konečně taky máme nějaký remake. :-) Jistě by se našly i další. Odnesla to tentokrát Drdova pohádka o Dařbujánovi a Pandrholovi. Na původní film tato tv inscenace rozhodně nemá. Trochu jsem měl z pohádky pocit, že byla natočena jen kvůli tomu, aby byl splněn plán. Má však hvězdné obsazení. To je však málo na to, abych snímku věnoval alespoň pět bodů. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Dařbuján a Pandrhola RELOADED :) Tak takhle televizní nízkorozpočtovka nedopadla úplně špatně - a to především díky oproštění příběhu od "sociálních podtextů" a skvělému obsazení. I když on ten "Moudrý a Laskavý, medovým hlasem mluvící" pan Smrtka v podání mistra Lukavského nepůsobil zrovna jako Sekáč, ze kterýho by správně měla naskakovat husí kůže. V tomhle ohledu u mě stále vede Václav Lohniský z původní verze, kterej je sice kamarád, ale pořád zatraceně děsivej. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Televizní zpracování Dařbujána a Pandrholy, které je o hodně slabší než originální verze z 50. let. Celé je to natáčené v klasických studiových interiérech, a tak to vypadá jak někde v divadle. To ovlivňuje i slabší výkony všech herců. Především Lukavský v roli smrťáka je pro mne veliké zklamání. [496. hodnocení, 27. komentář, 54%] ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1995 v režii Karla Weinlicha i rozhlasová pohádka „Kouzelný amarant". (Miggi90)

Reklama

Reklama