Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec Saši Dluhoše zmizel v roce 1982, když se s partou kamarádů pokusil sjet Černou řeku. Sašovi se dostane do rukou otcův deník, fotografie a několik starých filmů z osudné výpravy, a tak se rozhodne vydat po otcových stopách. Obrátí se na specializovanou cestovní kancelář. Ta připraví cestu na raftu a zajistí zbytek posádky. Kromě Saši a zkušeného profesionála Ronyho ji tvoří nerudný učitel zeměpisu Kužník, Slovenka Míša a její milenec Dominik. Dramatické situace je čekají ještě dřív, než se dostanou na vodu. Při konfliktu s policejní hlídkou na ně policista Razvan vytáhne zbraň. Když se pustí po proudu, sleduje Saša na skalách znamení, která tu zanechal jeho otec. Bez potíží sjedou první peřeje, u dalších však jejich vinou spadne ze své loďky místní dívka Anica. Saša ji zachrání a její otec, starý rybář a pytlák Božko, je pohostí. Saša z jeho řečí pochopí, že ví o osudu výpravy jeho otce. Jenže dřív než se stačí dozvědět víc, znovu se objeví policista Razvan, který vodáky napadne a ti ho v sebeobraně zabijí. Pokusí se těla zbavit, před sebou však mají velký vodopád. Pokud se jim podaří přežít, možná se Saša přece jen dozví děsivé tajemství otcova zmizení. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

!SPOILER!: "To sem takhle jednou na raftu přefik nevlastní ségru...", třeba touhle (pardon, trochu vulgární) větou by se dal vystihnout film Na vlastní nebezpečí. Těžko hledat něco dobrého, co by šlo na tomto snímku vyzdvihnout. Bohužel i můj oblíbenec Krobot mě zklamal, resp. debilita jeho postavy. Jinak i laika musí slušně trknout jazyková stránka, mě, jakožto člověka znalého základů ruštiny, tahle podivná směska několika řečí praštila kladivem do hlavy, ze začátku se tomu snad ještě šlo smát, ale postupem času jsem pořád více trpěl a modlil, aby radši všichni přešli do češtiny (nestalo se). Pointa docela lehce čitelná už při prvních významných pohledech, na odpad! mi nepřišla pouze technická stránka (kromě scény s mačetou a flashbacků, které se postupně staly otravnými), přírodu vůbec nebudu brát jako klad, tu najdete v každém trotlovském romanťáku podle Pilcherky a stejně je psychickému zdraví bezpečnější se koukat na pořady k tomu přímo určené. 1*, víc z toho opravdu nevykouzlím. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

"akční thriller", ROFL. A ta akce tam byla jako kde? Jeden vodopád a dva průjezdy menšími peřejemi. Na rozpočet se nikdo vymlouvat nemůže, když třeba v Maďarsku by dokázali za stejné peníze mnohem víc. Tady je problém už ve scénáři, či spíše v jeho neexistenci. Je tam načrtnuta nějaká prostá zápletka, která je natažená na 90 minut díky spoustě vycpávkových (i když docela pěkných) záběrů na plující raft a spoustě otravných "promítačkových" flashbacků, v závěru jedno "šokující odhalení" (které jsem dokonce i já uhodl předem, i když většinou tak geniální nebývám) a pak najednou konec. Herci hrají hrozně. U Rumunů to vypadá jako nadsázka, ale úplně stejně špatně hrají i všichni Češi. Stačí, když se podíváte na trailer, ty nejlepší záběry uvidíte v něm. Včetně záběru na sexy Rumunku v mokrém tričku, který byl evidentně udělán hlavně pro trailer. Ve filmu je sice taky, ale nedává tam žádný smysl, prostě je vlepen na náhodné místo filmu. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Vzkřísit český film se nepodařilo ani Filipovi Renčovi. Jeho dobrodružný thriller je v českém filmu nového milénia něco neotřelého a originálního. Avšak s takovým žánrem se musí umět pracovat. Kamerové filtry, kamerové nájezdy a v neposlední řadě zpomalovačky jsou fajn, ale když se neumí pracovat ani s nimi, něco není v pořádku. Absolutně nechápu cca pěti-šesti minutovou zpomalenou scénu pádu z vodopádu. Jediným světlým atributem je pak Jiří Langmajer, který snad jako jediný ví, v jaké sračce se to octl a tak zbytečně nepřehrává a nedělá ze své postavy karikaturu. A pak samozřejmě samotný nápad. Jenže idea je jedna věc, realizace druhá. Český thriller se tedy nepovedl, jestli ještě někdy nějaký vznikne, doufám, že dopadne o mnoho lépe. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Bohové, to se zas jednou sešly okolnosti. Z dosud nevybalených věcí z každoroční štreky do Rumunska se ještě neodrolil karpatský prach, mysl kormoutil tesklivý čas posledního dne dovolené a týral rozhoupaný Damoklův meč následujícího dne v práci, na polici se svůdně leskla láhev bihorky a v televizi poblikával příslib připomenutí onoho blaženého času vzdáleného jen hodiny a přece tak daleko. Inu, jediný způsob, jak odolat pokušení, je podlehnout mu (měl jsi pravdu, Oscare) a já podléhám kolikrát dřív, než jsem se stihla začít prát. Tím spíš, že první půlhodina vypadala docela lákavě. Bohužel většina z nás ví, že sebelepší předehra není ani v nejmenším zárukou, že se dostaví orgasmus. Že jsem nebyla jediná, kdo podlehl, začaly brzy dosvědčovat textovky od dalších pravidelných členů našich výprav, a že už jsme všichni dokázali líp podlehnout jindy a jinde, dosvědčoval prakticky neměnný obsah všech SMS (jakýmsi pravzorem se stalo "co ten píp Renč u všech píp touhletou píp myslel, PÍP?!"). Že nepůjde o zrovna sofistikovanou podívanou, jsem tušila, konečně v jednoduchosti je síla a mně se celoživotně líbí jednoduché věci. Například chlapi. Jenomže na to, co bylo provedeno s potenciálem dobrodružného příběhu z balkánské divočiny, nestačí slova (gesta možná jo), Langmajer a Blažek se ze sympatických drsňáků mění před očima v karikatury mužů, jež by nepřelstily ani čajový pytlík (to bylo naposledy, co jsem vykradla Červeného trpaslíka, slibuju), Jiráček se Siposovou vydařeně nacvičovali post nejotravnějších hrdinů filmů Filipa Renče, akční atmosféra je zredukována na pár doma-to-nezkoušejte záběrů a jedině Krobotovy hlášky, které by byly ozdobou každé vogonské básně, to spolu s kamerou a hudbou udržely mimo nejnebezpečnější úseky a nad hladinou. A abych nebyla out módního trendu papouškování každé hovadiny, kterou je zde neustálé přirovnávání k práci Michaela Baye, přispěju svou troškou. To, že Renč i Bay natočili každý přesně jeden film, který se mi opravdu líbil, a zbytkem jejich tvorby s lehkým srdcem příští rok zatopím pod karpatským nebem, nemůže být náhoda. Inu, Krobot takovej válec nečekal a já taky ne. Ale kocovinu jsem nečekala taky a přitom vzhledem k Filipově tvorbě a množství zkonzumované kořalky jsem mohla čekat obojí. Omluvte mě, jdu sníst desátou dnešní česnečku. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 5/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 4/10/// +Miroslav Krobot je fakt řízek, zaujme rumunská herečka Raluca Aprodu, hudba, občas napětí -některé postavy celkem zbytečné (Václav Jiráček, Lucia Siposová), akční film si představuji trošku jinak/// No snaha tu byla. Nějaká ta akce i napětí taky a v závěru vyšla najevo zajímavá pointa. Jenže: začátek byl hodně rozvleklý, postavy se vzaly (skoro) odnikud, flashbacků bylo moc a k tomu všem jsem tomu moc nerozuměl (teda ža do té pointy). Navíc by mě zajímalo co bude s postavami po konci filmu. Jenže to už se asi nedozvím, potože to nabralo nějakej rychlej konec./// Celkem 57%/// ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Debut slovenské herečky Lucie Siposové. (M.B)
  • Miroslav Krobot (Kuznik) komentoval: "Já mám hrozně rád vodu. Divoká voda v Bosně a Hercegovině, možnost zajezdit si na raftu, to pro mě bylo nakonec tím rozhodujícím. Vím, jsou to mimofilmové důvody, ale i to někdy hraje roli." K samotné práci pak řekl: "Bylo léto, okurková sezóna, takže nějaké divoké historky asi byly třeba, ale celé natáčení probíhalo, aspoň pro mě, v neuvěřitelné pohodě. Nikomu se nic nestalo, tedy kromě Jirky Langmajera, což byla veliká smůla, ale jinak ani jedna zlomená noha! Pro všechny to bylo velice náročné natáčení: naše nezkušenost s vodou, krajina plná min, které tu zůstaly po válce, drsný kraj sám o sobě... Byla to docela pěkná výzva: plavat pod vodou, padat z vodopádu... A pro mě osobně zase jiná natáčecí technologie. Kamera na jednom raftu točí druhý raft, oba v pohybu..." A nejsilnějším zážitkem pro něj byla místní příroda: "To byla opravdu nádhera! Vím, že to bude znít jako fráze, ale tohle byl takový typ vody, u níž platí, že se k ní má člověk chovat pokorně. Stala se mi třeba situace, kdy jsem čtyřikrát opakoval dost náročný záběr, kdy raft padá ze dvoumetrové peřeje, nateče nám do něj voda, já skáču do vody, uplavu dvacet metrů a pak se jakoby zachytím nad vodopádem a po zádech do něj spadnu. Nebyl to samozřejmě vodopád, ale další dvoumetrová peřej, vodopád jsme pak točili jinde, ale i tak. Když takov záběr opakujete čtyřikrát a ještě se vám stane, že se napijete - a napijete se vždycky, i když máte zavřenou pustu, protože nos si ucpat nemůžete -, tak to už jsem měl skoro dojem, jestli se vůči té vodě nějak nerouhám. Najednou jsem měl k tomu živlu obrovskou úctu, najednou to pro mě bylo setkání mimo běžnou realitu a běžné vnímání světa." (NIRO)
  • Námět na film vznikl při jednom raftingovém výletu v Černé hoře. Režisér Renč a scénarista filmu Josef Urban tam, dle svých slov, zažili obdobný příběh, který potká hrdiny snímku. (DaViD´82)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama