Reklama

Reklama

Konec v nedohlednu

  • USA No End in Sight
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Na Oscara nominovaný snímek Charlese Fergusona dokumentuje okolnosti, které vedly k americké invazi do Iráku v březnu 2003 a které provázely zejména první dva roky tohoto vleklého konfliktu. Kriticky pohlíží na chyby, které udělala Bushova administrativa, na lži a polopravdy, které vypouštěla do světa. Ačkoliv nezískal Ferguson z pochopitelných důvodů vyjádření nejvýše postavených aktérů – tedy George Bushe, Colina Powella či Donalda Rumsfelda, skládá velmi pestrou mozaiku výpovědí dalších vysoce postavených úředníků, iráckých civilistů, amerických vojáků, novinářů a analytiků. Ti všichni mají s odstupem několika měsíců či let od popisovaných událostí velmi kritický pohled na americkou účast v konfliktu. Kromě Oscarové nominace získal film Konec v nedohlednu řadu ocenění, např. Zvláštní cenu poroty v Sundance. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

HAL 

všechny recenze uživatele

Vynikající práce, nepochybně jeden z nejlepších dokumentů jaké jsem kdy viděl, a to nemluvě o tom o jak akutní a živé otázky v něm jde. Bez zbytečného polemizování o tom s jakými důvody Američané do Iráku či jak probíhala samotná válka... ale do detailu a o všem co se stalo po ní. O tom proč po rychlé a úspěšné válce šla všechna snaha západu totálně do pekel, o masivních systémových chybách, které udělaly nepřátele z těch, které Američané původně osvobozovali. Ale není se jim co divit, když se v jejich zemi západní nadvláda začal chovat jako slon v porcelánu... 8/10 ()

Kloktaldo 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument o jedné zpackané operaci, jejíž následky se budou ještě hodně dlouho uklízet. Film se soustředí na prezentaci klíčových momentů, které měly neblahý vliv na vývoj v Iráku. Je až zarážející kolik chyb se v tomto případě udělalo. Škoda, že většina klíčových postav této akce odmítla poskytnout rozhovor, a tak lze o pravých motivech a záměrech politických špiček jen spekulovat. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"No End in Sight" je solídne spracovaný dokument, ktorý si z blízka berie na paškál systém riadeného prevratu Spojenými Štátmi, ktoré pod rúškom nastolenia demokracie pre tamojší národ, v skutočnosti zaujíma akurát bohatstvo nerastných surovín. Toto všetko väčšina ľudí už vie, no pokiaľ by sa divák rád dozvedel akým spôsobom sa to robí, z akého dôvodu prišlo k rabovaniu či samotným vojenským konfliktom, toto je ideálny snímok, ako sa dozvedieť "pravdu". Nie je a ani nebolo podstatné nastoliť právo v uliciach a tak zabezpečiť bezpečnosť národa či ochrániť pred zničením historické pamiatky, nemocnice či strategické oblasti, ale v prvom rade strážiť ropné vrty, ktoré boli, sú a vždy budú, dôvodom na začatie teroru jednej vlády. Zosnovať samotný plán na zvrhnutie diktátora Husajna trvalo šesť mesiacov. Dlhšie sa plánuje svadba dvoch ľudí, ktorí sa po 5 rokoch rozvedú, takže očakávať, že všetko pôjde podľa plánu je asi takou utópiou, ako požiadať Kaliňáka, aby si navliekol uniformu a odslúžil nočnú na Luníku 9. My máme tiež nerastné bohatstvo v podobe "vody", a tak dúfam, ze raz nebudeme terčom pre mahagónového pandrláka z "čierneho" domu. ()

matees_no 

všechny recenze uživatele

Velké zklamaní po shlédnutí precizní Finanční krizi. Jednostranná kritika západu, která přesně hraje do noty dnešním mainstreamovým velmi chytrým odborníkům, kteří přeci stoprocentě vědí, že 09/11 je výmysl a že Amíci si to vyhodili sami. Nehledě na to, že stejně na tom Měsíci nebyli a celý to spáchali za oponou v Hollywoodu. Tito pseudo generálové, nechápající, že Západ vstoupil do války, kterou nelze vyhrát a v dějinách ji nikdo nikdy nevyhrál ( ani Napoleon v Rusku, ani Hitler u Bolševiků, ani Rusáci v Afgánu, ani Amíci ve Vietnamu a ani Frantíci v Alžíru) ,ale že do té války vstoupit musel, aby neztratil tvář a aby Usámoj dokázali, že si nemůže uplně dělat co chce. A tak dnes, po více než 10 letech od začátku této nikým nechtěné, ale zároven tak potřebné války, je každý ta velká Pouštní liška, která by ty musulmany tam někde na tom Blízkym východě zpacifikovala tak suprově, že by vám nakonec i USB šel za svědka při svatbě. Po bitvě je totiž každej generál! ()

grogodil 

všechny recenze uživatele

"...dělali jsme si tak trochu legraci, že existuje 500 způsobů jak to pokazit, a 2 nebo 3 způsoby jak to udělat dobře...To, čemu jsme nerozuměli, bylo, proč jsme museli postupně procházet všech těch 500." ...Asi najžalostnejší dôkaz totálnej neschopnosti, ľahostajnosti a arogancie celej Bushovej administratívy (Rumsfeldovi šatku cez oči a postaviť k múru) v praxi, v jednom z najlepších dokumentov....a na rozdiel od (takisto výborného) Inside Job, v ktorom vám pri každom väčšom finančnom žralokovi vyskočil titulok "XY odmietol učinkovanie v tomto dokumente", má Fergusson tentokrát k dispoziícií širšie spektrum pomerne vysokopostavených mien, ktorý v tomto konflikte hrali nejakú dôležitú úlohu a boli ochotní sa vykecať pred kamerou. ()

Galerie (7)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama