Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 2

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (526)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Neubráním se srovnání s knihou, ikdyž chápu, že jde o zcela odlišná média s rozdílnými pravidly. Prvotina Stephena Kinga proniká do lidské psychiky s precizností skalpelu, detailně pitvá zejména ty vlastnosti člověka, na které nemůže být zrovna hrdý. Chtě-nechtě musíme Carrie litovat, nenávidět její fanatickou matku a stydět se za kruté spolužáky. Film se jednoduše nedokázal dostat tak hluboko pod kůži, představoval pro mě zklamání, pouhý slabý odvar. Sissy Spacek se pro roli Carrie dokonale hodila, ale to je tak vše, co opravdu stojí za pochvalu. Opěvujte si slavného režiséra jak chcete, z mého hlediska byl tenhle film zklamáním. 60% ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

S.Kinga mám jako autora moc rád a četl jsem i Carrie, proto jsem byl na film poměrně dost natěšený, navíc když režíroval B.De Palma. Hlavní linie příběhu je zachovaná, některé časti z knihy jsou vynechané, některé vcelku pozměněné. Akci po plesu jsem si představoval delší, bohužel mi přišla lehce „odfláknutá“. S.Spacek zahrála Carrie velice dobře i její démonická matka byla dobře obsazena, pobavil J.Travolta. Když srovnám Carrie s Časožrouty, které jsem viděl nedávno, nejedná se o tak podrobný přepis knihy na plátno. Z hlediska kvality vyhrává Carrie. 8+/10 ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Carrie patří k těm méně známým (avšak skvělým) dílům spisovatele Stephena Kinga, zároveň však k emočně nejtíživějším a nejsilnějším filmovým zážitkům vůbec. Příběh začíná jako pouhopouhé školní drama o nesmělé dívce, ale končí jako drsný thriller, kdy si přejete, aby ona andělská tvář, obdařená darem telekineze, zúčtovala se stádem plným opravdových zrůd a vystavila jim krvavé vysvědčení. Závěrečná plesová sekvence, ve které se Carrie promění z ošklivého káčátka v běsnící královnu smrti a rozpoutá krvavá jatka - se okamžitě zařadila mezi moje nejoblíbenější filmové scény. De Palmova nesmrtelná, hororová klasika. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ja osobne by som tento film nezaradil medzi horor, ale skor psychologicku dramu s nadychom thrilleru, pretoze Carrie v podani Sissy Spacek bola vlastne ponizovana spoluziackami a akokeby to nestacilo bola este aj tyrana fanaticky veriacou matkou. Dej ubieha trosku pomalsie, ale vo chvili, ked zacne maturitny ples sa to otoci na obrovsku dramu a v tej chvili reziser Brian De Palma dokazal posilnit napätie na maximum a na rok 1976 to musel byt urcite zaujimavy a vynikajuci film. Vo vedlajsej ulohe sa objavil aj mlady John Travolta a hudba mi niekedy pripomenula slavnu scenu v sprche z filmu PSYCHO (1960). Sissy Spacek bola nominovana na Oscara za hlavnu a Piper Laurie v ulohe matky za vedlajsiu ulohu, avsak ani jedna z nich Oscara nevyhrala, pretoze väcsie stastie mali Faye Dunaway za hlavnu a Beatrice Straight za vedlajsiu ulohu, obe za dramu NETWORK (1976)... 17.05.2010 ______ Sissy Spacek - (Carrie White) +++ Piper Laurie - (Margaret White) +++ Amy Irving - (Sue Snell) +++ John Travolta - (Billy Nolan) +++ Nancy Allen - (Chris Hargensen) +++ William Katt - (Tommy Ross) +++ Betty Buckley - (Pani Collinsová) +++ Produkcia: Brian De Palma +++ Hudba: Pino Donaggio +++ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Doteraz som nemal to šťastie zoznámiť sa s Carrie. B. De Palma na to išiel veľmi dobre, prevažná časť filmu pôsobí skôr ako psychologická dráma o dievčati, ktorému chýba iba trocha sebavedomia. No možno skôr lepšia mater...Svojou účasťou ma potešil i J. Travolta . Dramatická rovina filmu je výborná, herecké výkony rovnako. Gradovanie deja v závere bolo výborne načasované a trochu ma zamrzela jedine smrť učiteľky, ktorá bola celý čas na strane Carrie. Pohromu, ktorú spôsobila pravdepodobne nemohla ovládať jej poníženie bolo príliš veľké a tomu zodpovedala i sila katastrofy, ktorú priniesla. Carrie je však vzhľadom na rok výroby výborný psychologický horor. 80%. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Ačkoli jsou Carrie (Sissy Spacek) společně s jejími spolužačkami a spolužáky zobrazováni jako 15letí, ve skutečnosti byla již v době natáčení většina herců o mnoho starší. Například Sissy Spacek bylo při natáčení 27 let a Nancy Allen 26. (DruidKarel)
  • Kniha patrí pre svoje šokujúco krvavé scény a zobrazenie ničivej nenávisti a deštrukcie k najčastejšie zakazovaným na amerických školách a jej filmové spracovania sú vo Fínsku úplne zakázané. (marlon)
  • Představitelka hlavní role Sissy Spacek má české kořeny. Její praděd Arnold A. Špaček pocházel z Moravy a byl starostou Texaského města Granger. (zeďa)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama