Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (525)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Geniální hororový závěr a fantastický výkon Sissy Spacek, nicméně největší hrůza na mě šla z fanaticky náboženské matky. Mohlo to být drama terorizované dívky s lehkým dotekem nadpřirozena, ale určité pasáže a ke konci i spousta krve pro mě tuhle zajímavou a pečlivě budovanou atmosféru značně zabily. Je to škoda, protože takovéhle horory už se dneska netočí a přitom stačilo udělat jen pár změn ve scénáři a slintala bych hororovým blahem. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi hodnotil tento film, nenápadný a precizní jako drama, úderný a děsuplný jako horor. De Palma se snad záměrně, snad neúmyslně dokonale oprostil od Kingova mysteriózního stylu, jeho příběh o matkou trýzněné a spolužačkami zesměšňované středoškolačce je příkladem tak pomalinkého budování napětí, jaké známe snad jen z Kubrickova Osvícení. Některé scény a jednání postav se může zdát hloupé, čitelné a vleklé, ale ve skutečnosti máme před sebou výborně servírované teenagerovské drama, které má vše na tom pravém místě a občasný hororový nadpřirozený záblesk jako by nás připravoval na blížící se vyvrcholení. Sissy Spacek je ve své roli naprosto fantastická, stejně tak její pošahaná a fanatická matka vyzařuje v podání Piper Laurie vydatnou auru strachu a šílenství. Poslední půlhodinka je pak zrežírována skutečně mistrně a dokonale odráží tu nepříjemnou atmosféru, která se během snímku nahromadí. Carrie asi moderní obecenstvo do kolen nesrazí, ale oproti dnešním rádoby hororům má obrovské kouzlo.. 75% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První filmová Kingovka dopadla víc než dobře, ba přímo skvěle (což se bohužel o většině adaptací tohoto autora říct nedá, ale buďme rádi alespoň za těch pár povedených - když už se náhodou zadaří, vznikne z toho perla). Carrie se většinu času pohybuje spíš v dramatických než hororových vodách, ale přesto napětí prostupuje celým snímkem, divák je neustále v "nepříjemném" očekávání věcí příštích. Příběh je docela předvídatelný (a byl asi i v sedmndesátých letech), naštěstí hodně zachraňuje psychologie postav, zvlášť matička je povedená. PS: Minimálně jedna a půl hvězdičky jde na konto Sissy Spacek, ta se role zhostila vážně výtečně. Horror movie of the year ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. I kvůli tomu, že jsem film otevřel krátce poté, co jsem zavřel napínavou knihu. De Palma a spol. se při adaptaci zbavili několika zásadních kingovských nástrojů pro budování napětí (čerpání více zdrojů informací, průběžné spoilerování dalšího děje) a sami nenašli nic, co by je mohlo nahradit. Carrie je ohlodána opravdu jen na lineární historku o smutné středoškolačce (ideální volba Sissy Spacek) a adaptace se soustředí víc na jednotlivé ikonické obrazy (a že jich není málo), než na celkový drajv vyprávění. Hodně mrzí i zploštění konce, kdy Carrie přišla o svou triumfální jízdu městem, a nesedělo mi ani příliš uspěchané finální zúčtování (bum a je hotovo). Nicméně De Palma samozřejmě vždycky byl filigránským režisérem. Hitchcockovsky zamotanou a zároveň studentskými láskami provoněnou půlhodinku na plese vystřihl famózně. 70% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Četl jsem Carrie od Stephena Kinga a tam si všechno představíte podle sebe a ve filmu je to nakonec úplně jiný. :-) Druhé shlédnutí Carrie se mi líbilo o něco víc, než když jsem to viděl poprvé. Knížku jsem už četl hodně dávno, tak si nevybavím všechno, proto byla možná tentokrát lepší podívaná. Ples je vrcholem celého filmu a zúčtování s matkou třešničkou na dortu. Jsem hrozně zvědavý na remake. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (61)

  • Ačkoli jsou Carrie (Sissy Spacek) společně s jejími spolužačkami a spolužáky zobrazováni jako 15letí, ve skutečnosti byla již v době natáčení většina herců o mnoho starší. Například Sissy Spacek bylo při natáčení 27 let a Nancy Allen 26. (DruidKarel)
  • Na hudbě spolupracoval Bernard Hermann, autor hudebního doprovodu k filmu Psycho (1960), a právě nejslavnější motiv ze zmíněného filmu můžeme slyšet i v jedné scéně tohoto filmu. (Pepinec)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama