Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(více)

Recenze (179)

Radiq 

všechny recenze uživatele

2 dějové linie a vy si furt říkáte, co mají asi tak společnýho. Do toho ještě ta jeho dcera. Jinak je to v podstatě klasická detektivka. Valit bulvy se dají na rozsáhlé holé scenérie a záběry na ty silnice. Napdala mě dokonce rým Fordem fjordem, ale to je kravina, co? Akorát furt nevím, co je to ten Mýrin nebo Jar City. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Což o to, atmosféru film měl, jen si myslím, že na ní měli tvůrci velmi malý podíl, protože za ně všechno odmakala krásná islandská příroda. Jo, je to tak, nejsem obdivovatelem tropických rájů. Snímek měl i velice slušnou zápletku, jenže se nemůžu zbavit dojmu, že ji tvůrci poněkud zazdili. Krimi/ mysteriózní/ thriller/ drama? No, nevím. Kriminalisté se tu pravda vyskytovali, probíhalo i vyšetřování, byl i problematický vztah otce s dcerou, ale absolutně mi chybělo napětí a celá záležitost na mě působila stejným dojmem, jakoby si někdo připravil skvělé ingredience k přípravě výborného jídla, smíchal je dohromady přesně podle návodu, ale pak to jenom šoupl na sporák a nechal to spálit. Tím chci říct, že mě film příliš nebavil a místy jsem se přímo nudil. Ale možná to není jen chyba tvůrců snímku, protože jsem četl i knižní předlohu, a ta na mě působila podobným způsobem. / Poučení: Chceš ukrýt tajemství? Nešetři na betonu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Priemerný krimi triler, ktorý vsádza na ultra drsnú atmosféru škandinávskych exteriérov a ultra hnusné ľudské vnútorné orgány. Plusom sú postavy, ktoré nie sú fotogenické ako Pitt, Freeman a Palthrow, to ale nie je jediný dôvod, prečo sa nejedná o islandské Seven. Skôr má bližšie bohužiaľ k Purpurovým riekam. Ale v telke si to hocikedy s kľudom zopakujem. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ponurá kriminálka s hutnou atmosférou je divákovi předložena ve dvou liniích, které se v závěru spojí a já poctivě skládala všechny střípky téhle syrovosti.. Ingvar Sigurðsson opět skvělý, on snad ani nehraje, on tou postavou je, líbil se mi i jako detektiv, stejně tak jako milující a odpouštějící otec.. Jinak je to tedy veskrze mrazivá záležitost.. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tentokrát jsem přesvědčená o tom, že kdybych si knižní předlohu přečetla předem, tak budu s filmovým zpracováním určitě víc spokojená, protože bych se líp koordinovala v ději, to je totiž přesně to, co mně tam scházelo. Klasicky severská atmosféra byla vynikající, ale v té překombinovanosti jsem se občas ztrácela. A závěrečné finále, které mně také moc nesedlo nakonec přispělo pouze k mému průměrnému dojmu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)
  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)

Související novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (více)

Reklama

Reklama