Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Válka mění vojákům charaktery a rozhodně to není k lepšímu. Je možné, že kdyby Eriksson nebyl nováčkem na rýžovém bitevním poli, tak by mu nedělalo takový problém splnit rozkaz seržanta Meserva ke znásilnění unesené vesničanky. Eriksson však ještě nerozumí pokřivené logice zkušeného mazáka a když dojde ke zbytečnému rozstřílení probodané zajatkyně, tak se rozhodne najít uši, které by mu pomohly zajistit spravedlnost navzdory zkušenému nezájmu velitelů. Jedná se o poněkud schematicky rozehrané drama plné vymazlených kamerových záběrů. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Největší hodnota tohoto filmu spočívá v jeho poselství. Vypovídá o tom jak válka deformuje charaktery lidí. Svým způsobem ani čtveřice vojáčků za ty zvěrstva, co páchali vlastně ani nemohla. Vinen by měl být spíš ten, kdo je vytrhnul z jejich poklidných obydlí, dal jim do ruky zbraň a rozkázal jim střílet po lidech. Pak se občas stane, že se ve zvěřinci v člověku probudí zvíře. Nikdo z nás neví a nemůže říct, jak by obstál v podobné zkoušce jako vojín Ericksonn. Já si jen můžu přát, abych já byl natolik silný a dokázal to. Nikdo neví, jakého Hitlera, v něm může poct moci společně s odebráním zodpovědnosti vzbudit. Jinak se jedná o setkání několika výtečných herců. Sean Penn je zde vysloveně animální, Don Harvey je děsivý. Dobře zahrály i Reilly a Rhames. Trošku mi zde jen neladila hudební kulisa, která byla ve svých eskalacích spíše patetická, než pochmurná. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Není divu, že se ve vlně vietnamských filmů tento de Palmův kouske nadobro ztratil. Full Metal Jacket, Apokalypse, nebo Četě totiž nesahá ani po kotníky. Casualties of War - to je prosím jednoduchá a povrchní agitka vizuálem a režijními kvalitami hodná spíše televizní obrazovky, než stříbrného plátna. Námět inspirovaný reálnou událostí není vůbec špatný, jen bych od jeho zpracování očekával plastičtější a hloubavější přístup. Vinou scénáře i nijak oslnivě hrajících herců (možná tak ten Penn za něco stojí) tak mezi členy filmové čety neexistuje žádná chemie a závěrečný Foxův boj za spravedlnost je podán příliš polopaticky a zjednodušeně (ale zase se ve finále začíná probírat režie. Nenadchl ani vizuál, neb je většinu času lacině studiový a střílecí scény jsou natočeny velmi toporně. Dojem z Obětí války sice nakonec není vyloženě špatný, jenomže vzhledem k tématu a jménu režiséra může divák směle prohlásit, že tento film měl sakramentsky navíc. Jeho myšlenkový přesah a nadčasovost je totiž takřka nulový a tím se také podstatně liší od svých slavnějších vietnamských bratří. 55% ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojaté, ale velmi sugestivní dílo, se kterým si De Palma poradil obdivuhodně. Srdcervoucí příběh o unesené a brutálně zavražděné dívce, ze kterého vyzařuje taková dávka syrovosti a naturalismu, až z toho běhá mráz po zádech. Válečných sekvencí je tu sice poskrovnu, ale jsou dle mého názoru zrežírovány znamenitě. Fox, ke kterému moc netíhnu hraje ukázkově, přesto je však třešničkou na dortu sám Sean Penn, který zde předvádí něco fantastického... styl řeči, gestikulace a mimiky. Bez váhání prohlašuji, že Sean Penn je dokonalý herec. Takže velká spokojenost. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Brian De Palma není režisér mého srdce. Dokazuje to každým snímkem a já nad tím trochu smutním. Je to dobrý režisér, avšak jeho chyby a nedostatky jsou příliš patrné a jeho snímky často spadají po pár minutách do nudy. Oběti války pro mě byly očekávaným snímkem hlavně proto, že měli tvořit společně s Apokalypsou a Četou, trojici toho nejlepšího o válce ve Vietnamu. Bohužel zůstaly daleko za očekáváním a i přes mého oblíbence Michaela J. Foxe a jeho protějšek ďábelského a mladého Seana Penna jsme se příliš často nudil a očekával něco navíc. To nepřišlo stejně jako u většiny snímků De Palmy. Určitě je v tom jistá morální výpověď a kritika postoje US Army k činům jejich vojáků za války ve Vietnamu, ale prostě to na člověka nemá ten nutný dopad a tu naléhavost, kterou by mělo. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Michael J. Fox často nakupoval darčeky pre zabíjačov hadov, ktorí sa starali o bezpečnosť štábu pri natáčaní. (Smok)
  • Ve Finsku tento film uvádí pod názvem "Sodat Arvet", což znamená jizvy války. (rafix)

Reklama

Reklama