Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

kinej 

všechny recenze uživatele

Největší hodnota tohoto filmu spočívá v jeho poselství. Vypovídá o tom jak válka deformuje charaktery lidí. Svým způsobem ani čtveřice vojáčků za ty zvěrstva, co páchali vlastně ani nemohla. Vinen by měl být spíš ten, kdo je vytrhnul z jejich poklidných obydlí, dal jim do ruky zbraň a rozkázal jim střílet po lidech. Pak se občas stane, že se ve zvěřinci v člověku probudí zvíře. Nikdo z nás neví a nemůže říct, jak by obstál v podobné zkoušce jako vojín Ericksonn. Já si jen můžu přát, abych já byl natolik silný a dokázal to. Nikdo neví, jakého Hitlera, v něm může poct moci společně s odebráním zodpovědnosti vzbudit. Jinak se jedná o setkání několika výtečných herců. Sean Penn je zde vysloveně animální, Don Harvey je děsivý. Dobře zahrály i Reilly a Rhames. Trošku mi zde jen neladila hudební kulisa, která byla ve svých eskalacích spíše patetická, než pochmurná. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

V porovnani s vietnamskymi dramami od Olivera Stonea, napriklad s CATOU (1986) alebo NARODENY 04. JULA (1989) s Tomom Cruisom sa mi tento pozdaval omnoho viac. Ale nie preto, ako v nom boli zobrazeni americki vojaci, ale kvoli pribehu, ktory ma z tych spominanych filmov zaujal jednoducho najviac. Nevadila mi ani pritomnost komika Michaela J. Foxa, ktoreho mam zaskatulkovaneho ako Martyho McFlya z trilogie NAVRAT DO BUDUCNOSTI, pretoze sa mi do tejto ulohy hodil a vobec ma to neiritovalo. Myslim si, ze reziser Brian De Palma ma talent, z jeho filmografie by som rad spomenul filmy: CARRIE (1976), OBLECEN NA ZABIJENI (1980), ZJIZVENA TVAR (1983), NEUPLATNI (1987), CARLITOVA CESTA (1993) alebo MISSION: IMPOSSIBLE (1996)... 14.10.2010 _______ Michael J. Fox - (Eriksson) +++ Sean Penn - (Tony Meserve) +++ John C. Reilly - (Herbert Hatcher) +++ John Leguizamo - (Antonio Diaz) +++ Don Harvey - (Thomas E. Clark) +++ Ving Rhames - (Reilly) +++ Stephen Baldwin - (Vojak) +++ Hudba: Ennio Morricone +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak je to pomerne dosť uťahaný (proti) vojnový snímok, ktorý opäť ukazuje, že Amíci vo Vietname boli jednoducho svine. Tentoraz sa film zameriava na skupinu vojakov, ktorí unesú vietnamskú dievčinu, znásilnia ju a potom zabijú. Okrem jedného, ktorý sa rozhodne, že to tak nenechá a rozpúta s nimi súkromnú vojnu. Michael J. Fox, ktorý bol v tom čase známy z komediálnych rolí tu veľmi prekvapil a v úlohe bol presvedčivý rovnako ako seržantská "sviňa" Sean Penn. Snímka má niekoľko zaujímavých sekvencií a prevažne scény z vietnamskej vraždiacej a mokrej džungle sú vskutku pôsobivé ale film plynie tak pomalým tempom, že som si myslel, že je tak o hodinu dlhší a dosť často som sa nudil. V záplave vojnových filmov z Vietnamu je tento veľmi nevýrazný. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V mých očích spíš zklamání. Pokus osamoceně vzdorujícího Michaela J. Foxe přehrát charakterní rolí své předešlé komediální výstupy převálcoval suverénní pomatený četař Seana Penna. Výsledek syrový a komorní zároveň. Za (většinou kritickými) velikány vietnamské problematiky ovšem tenhle kus prostě a jednoduše zaostává. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zajimavej pohled na valku ve Vietnamu, pribeh sice nepatri k nejslozitejsim, ale Palma je zkusenej reziser, takze umi presne namichat akcni sceny, kterejch tu sice neni moc, ale jsou skvele rozvrzeny, ze si toho clovek ani nevsimne, takze krome toho, ze tu je docela zajimavej pribeh, je i vcelku napinavej a akcni. Navic je tu fakt zajimava herecka sestava Fox, Penn, Reilly a Leguizamo, pricemz Fox hraje tak jako obvykle, takze jeho vykon je zamenitelnej z jakymkoliv z jeho komedii, coz ale neznamena, ze by hral spatne. Penn hraje paradne, u nej je ale problem, ze tady proste vypada na serzanta moc mlade. No a zaverecnej soud je zbytecne rychle odbytej. Ale celkove perfektne natocenej a urcite zajimavej valecnej film. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Železničný most využitý v prestrelke ku koncu filmu je súčasťou japonského dopravného systému, stvárnenom už aj vo filme Most cez rieku Kwai (1957). (Smok)
  • Keď Ericsson ide na záchod, prenasledovaný Clarkom, ten sa snaží zabiť ho granátom. Herec, ktorý hrá Clarka je beloch, samozrejme je vidieť, že osoba, ktorá granát umiestňuje, má čiernu ruku. (Smok)
  • Jde o nejoblíbenější válečný film Quentina Tarantina. [Zdroj: kniha Pulp fiction: kompletní historie mistrovského díla Quentina Tarantina – Jason Bailey] (major.warren)

Reklama

Reklama