Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Markéty Zinnerové (S02E37)

(epizoda)

Obsahy(1)

Markéta Zinnerová patří mezi osobnosti, které proslavily jejich příběhy. Její diváky a čtenáře jistě často napadlo, že jsou "jako ze života". Málokdo ale ví, že jsou skutečné, že mají své předobrazy, že je prožila Markéta sama. Den pro mou lásku je tím nejtragičtějším. Kdo ví, jestli by se tato křehká žena se zvláštní energií stala spisovatelkou, kdyby jí osud nepřinesl mnohé ztráty, tou nejtěžší byla náhlá a nečekaná smrt malé dcery Pavlínky. Tato skutečnost poznamenala celý její další osud a troufáme si tvrdit, že i životy jejích dětí. Markéta Zinnerová - jako ve všem je i její mateřskost plná a na doraz. Proto nikdy nepřestala po své holčičce tesknit, nikdy se nedokázala s její ztrátou úplně smířit, její obraz zůstal v rodině a zasahoval i sourozence, které nepoznala. Markéta dlouho netušila, že s ním její děti soupeří. Že je možná i zraňuje to "dítě, které nikdy nezklamalo".
Říká se, že psaní je terapie. Pro spisovatelku snad jediná možná. Téma vztahu dětí a rodičů, chyb a bolestí, křivd a ztrát prolínala vždycky vírou v to lepší v člověku. Ví, že spisovatel může všechno, jen ne vzít lidem naději. Najdeme ji v každé její knížce či filmu. Hledá ji ale především stále sama v sobě.
Dnes poprvé se Markéta Zinnerová rozhodla dát nahlédnout do své třinácté komnaty, svěřit se s tím, co ji potkalo a spolu s námi v tom hledat i smysl. "Kdyby to pomohlo jen jedné ženě, která se ocitla v podobné situaci, pak to stojí za to," řekla při natáčení průvodkyni Zuzaně Burešové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Markéta Zinnerová: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V nadprůměrné epizodě volného seriálu se podařilo zachytit nejen tragiku protagonistčina života, ale i způsob, jakým vrůstá do její nepominutelné literární tvorby. O osudech a limitech života soudobé skutečně - ne proklamativně emancipované - české ženy sděluje tato třináctá komnata mnoho pozoruhodných a důležitých fakt a souvislostí, které určitě přerůstají hranice životního údělu Zinnerové. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama