Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofální sucho v roce 1947 způsobilo na venkově velké potíže. V malé obci Klíčov má vodu jen sedlák Hánek, starý Hromádka a statkář Bervida. Ostatní musí denně vystát frontu, aby dostali trochu vody pro sebe a dobytek. Všichni litují, že na jaře odmítli návrh předsedy Kouby na stavbu obecního vodovodu. Hánek s několika dalšími sabotuje státní dodávky a s Bervidovou pomocí prodávají mléko a máslo na černý trh. Zemědělský referent Šejna slíbí Koubovi podporu při stavbě vodovodu, který nyní občané jednomyslně schválili. Kouba se energicky pustí do příprav, shání materiál, organizuje brigády, projednává trať vodovodu. Také Bervida na oko pomáhá, ve skutečnosti ale společné dílo různými způsoby maří. Tu slibuje, tu vyhrožuje, tu vydírá. Nakonec jsou však jeho pravé úmysly odhaleny. Zanedlouho se vesničané radují z první dodávky vody, která přitekla na náves dřevěnými koryty. (NFA)

(více)

Recenze (16)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zlí buržoazisté, sympatizanti se západem, chtějí všechnu vodu pro sebe a když ne, tak ji minimálně kontrolovat. Naštěstí pracující lid má dobráka předsedu, který všechny spojí a zařídí vodovod i přes všechny imperialistické nástrahy. Tak co si budeme povídat, film smrdí agitací až běda. Na druhou stranu, já se docela dobře bavil. Trochu mě sice mrzelo, že nebylo ukázáno vypořádání se s "Trautenberkem", ale pohled na vysmátého Koubu v rozevláté košili mi to bohatě vynahradil. Nadhodnocovat každopádně nebudu (zase taková "sranda" to nebyla), takže 2* jsou myslím tak akorát. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Není nic příjemnějšího, než se takhle po ránu postarat s Pepíkem Beků o vodovod a pušušňat si nad bídnými živly v křehké třetí republice. Ty manýry, to roucho beránčí zkrátka již nemůže dlouho fungovat... to dá přece rozum. Tváří zítřka je Tonička Hegerlíková a ne nějaký zlatomládežnický živel, který se chová jako v předmnichovské republice. To je pasé. Nějaké to pádlování soudné mladé lidi nemůže zajímat, když jde o vodu. Bať. Takže se soustředíme na miláčka Oldu Vykypěla a už je zase dobře. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hned v prvních minutách je názorně demonstrováno, že je parné léto, úděsné vedro a všude sucho. Pro jistotu v rychlém sledu, aby i méně chápavým divákům došlo, že je nouze o vodu. Ve stejném duchu plyne i zbytek vpravdě černobílého filmu. Nebo spíš rudošedého. Výsledkem je účelový propagandistický škvár, který úráží inteligenci i filmový vkus diváků. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná agitka z vesnického prostředí, plusem je přítomnost Josefa Beka v hlavní roli, jeho optimismus je nakažlivý. Některé dialogy jsou tak nepřirozené, že je lze označit až za nadpřirozené. ()

Langsuyar 

všechny recenze uživatele

Strašné. Do půlky sledujeme mnoho nezajímavých postav, které se různě dohadují, zda budou mít vodovod. Jedni jsou pro, jiní proti. Pak nastane schůze, kde celá vesnice výstavbu odsouhlasí. Když konečně stavba odstartuje, některé z postav ji začnou komplikovat nebo úplně blokovat. Problém celého filmu spočívá v tom, že jednání postav vůbec nedává smysl. Bohatý statkář nejdříve na vodovod přispěje velkou částkou, aby následně za pomocí jiných postav, které vydírá (na základě jejich nevysvětlitelného chování), stavbě odporoval. Daná postava, která byla nucena výstavbu brzdit, je pak najednou přesvědčena hodným vesničanem, že se má dat na jejich stranu, takže stavba zase pokračuje. A podobně je to s většinou dění ve filmu. Situace se tu vycucávají z prstu, konflikty zůstávají nedořešené, postavám chybí dostatečná motivace. Bohužel, ve filmu, který je přímo založený na vztazích mezi postavami, je tato absence logiky a motivace fatálním nedostatkem. PS.: Vyloženě případ filmu, který mě iritoval svou blbostí. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodne zvlastni podivana...a souhlasim s "obsahem" v tom, ze je trosku slozite orientovat se v deji... Pepa Bek buduje vodovod. Leckdo mu skodi, leckdo pomaha. Ve svem volnu chodi s Hegerlikovou. Krasku v tovarnikove sidle predstavuje hodne hezka Miluse Zoubkova. Zvlastni film...jako bizarnost me to zaujalo. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pomineme-li budovatelský schematický závěr s útěkem statkáře Bervidy a skotačením nad tím, že nám teče voda, ale třeba i tím, jak rychle byl obecní vodovod vykopán a jak slabé trubky k tomu byly použity, pak to byl film, který má svou hodnotu vypovídající o době, v níž se odehrál - v suchém roce 1947. Boj o budoucnost vesnice teprve začínal a vesnice byla stále sociálně značně diferencovaná. Na jedné straně statkář Bervida i sedlák Hromádka, na straně druhé drobní zemědělci a chalupníci. Ti se stali oporou předsedy MNV, když zjistili, že bohatí odmítají dávat vodu ze svého kohoutku ostatním spoluobčanům. Objevila se tu řada herců, kteří nijak nepronikli do historie filmografie, ale vedle starých a starších (Fiala, Martin, Vojtová, Prchal) se tu objevují nové budoucí hvězdy Bek, Hegerlíková a Chvalina. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

„A vy zajedete do cihelny a koupíte tam všechny trubky. A maj po vodovodu.“  - cha cha cha. Jediným tématem je vodovod. Vodovod na všechny způsoby. Film se odehrává asi tak ve dvou až třech dnech. Za tu dobu se vodovod stihne vymyslet, naplánovat, schválit, vyměřit, postavit a přes zákeřné diverzní akce kapitalistů i spustit. Pěkný výkon zde předvedl Vykypěl. Ve 37 hraje sedláka fakt skvěle. Bek tradičně v roli rázného a usměvavého chasníka. Některá jednání a motivace postav jsou fakt podivná. Škoda zbytečného klení ("sakra" x 100). 30 % ()

Belsazar odpad!

všechny recenze uživatele

Vy zapomínáte, že je rok 1947, dva roky po válce. Že se všecko vrací k starému pořádku! O tom se s vámi bavit nebudu. Jděte! Nebo: Náš dobytek jejich vodu pít nebude! To ho radši necháme zdechnout! / Hrůza, naprostá zvrhlost. Myšlenková černobílost získala s tímhle filmem další úroveň. Ale mladá Hegerlíková byla nádherná, to ano. ()

Godhaj odpad!

všechny recenze uživatele

,,Aničko, vodu! No tak sakra, honem!“ Jo, téma vody je v tomto filmu prostoupeno zcela vším. Voda není, tak se o ní mluví, zpívá a staví se vodovod. Vše se děje v tradičním duchu boje kladných venkovanů se zápornými statkáři. Jejich kápo a největší záporák pan Bervida však rozehrává tak složitou síť intrik a podrazů až se do toho zamotá sám. Jeho počínání a vlastně i počínání dalších postav je nelogické a vůbec motivace postav se mění jako mávnutím kouzelného proutku. Bek je zase v roli největšího komunisty na světě, a to mu jde. Kupodivu zde není tolik nechtěně legračních údernických a revolučních replik a dialogů, na který jsem jinak zvyklý. Bombastický závěr s kravím náběhem mě však naprosto dostal, takovou blbost jsem si nebyl schopný vůbec představit. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Děsně zdlouhavé a bez humoru. Místy to stagnuje. Viděl jsem lepší agitky u kterých se bavím a chechtám, jak jsme byli hloupí. Občas mi asi něco uniklo. 201206179653/9659 s.u.(Cs film) ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Suché leto, neradostne naladení ľudia chodia s kýblami k posledným vysychajúcim studniam a prepadajú trudomyseľnosti. "To víte, musím zachytit to překrásné, zcela zvláštní léto!"  Našťastie sa jedná o vojnovým utrpením zocelenú akčnú generáciu, ktorá sa namiesto rečí o klimatickej kríze podujme pod vedením rázneho predsedu Beka postaviť vodovod a priviesť vodu z prameňa až do stredu obce. "Tak občané, končím schůzi, děkuju vám a zítra ráno začínáme!" Polená pod nohy tomuto všeobecne prospešnému počínaniu samozrejme hádžu bohatší gazdovia disponujúci ešte vodu dávajúcimi studňami na čele so statkárom, ktorý má k dispozícii celý rybník, kde sa jeho zhýralé dietky oddávajú člnkovaniu a iným buržoáznym kratochvíľam. "Náš dobytek jejich vodu pít nebude! To ho radši necháme zdechnout!" Intrigovaniu urobí koniec očakávaný príjazd nákladiaku s brigádnikmi za zvukov skoro až anjelských fanfár, ktorí v svojich radoch privezú kontrolné orgány z mesta a tí zatočia s neplnením kontingentov, šmelinou a inými neprávosťami. "Chcete aby vám studnu vzal do správy místní národní výbor?!" Voda sa prúdom dovalí do žľabu, oportunistické živly v podobe umelecky založeného učiteľa prebehnú na správnu stranu a všetko je tak ako má byť. "Neměl by jste tak snadno odpouštět, vždyť ani nevíte komu!" Solídna budovateľská agitka, plná kvalitných hereckých výkonov, vtipných hlášok a optimizmu, aká ma vždy poteší. "Nashledanou, musím za kravama." ()

Reklama

Reklama