Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1937 zažil Nanking, tehdejší hlavní město Číny, jeden z nejkrvavějších masakrů na civilním obyvatelstvu minulého století. Běsnění japonské armády po dobytí města nepřežily desetitisíce lidí, zdejší ženy byly hromadně znásilňovány. Jedinou nadějí se pro jeho obyvatele stala „bezpečnostní zóna�, kterou vytvořilo několik Evropanů a Američanů. Neozbrojeni a bez oficiální ochrany odmítli tito misionáři, lékaři, učitelé a podnikatelé opustit město před blížící se armádou a stali se přímými svědky masakrů. Unikátní snímek režisérů Billa Guttentaga, držitele dvou Oscarů, a Dana Sturmana přibližuje dramatické chvíle po dobytí Nankingu. Kombinuje jedinečné archivní záběry s hranými scénami, kdy herci vypovídají příběhy skutečných hrdinů. Ve filmu promlouvají také přímí pamětníci událostí – sirotci, kteří viděli smrt vlastních rodičů, ale i bývalí vojáci, jež vraždili a znásilňovali. Film Nanking, oceněný na filmovém festivalu Sundance cenou poroty, přináší mimořádně silný pohled na události, o kterých se svět neměl nikdy dozvědět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument vie, čo chce povedať, a za použitia výbornej hudby to vie povedať veľmi dobre. Tam, kde ostávajú archívne zábery a výpovede reálnych ľudí, tam je to presne to, čo má byť. Zaangažovanie hollywoodskych hercov tváriacich sa na nejaké historické osobnosti považujem za veľmi nešťastné a nepotrebné. V každom prípade vojna robí z ľudí zvery a ťažko si až predstaviť, že tak dôstojný národ, akým Japonci dnes sú, vykonával takéto zverstvá. Ale to isté platí o Nemcoch a ďalších. Fanatizmus, ideológia, možnosť robiť beztrestne, čo sa mi zachce, skriví mozgy mnohým. A masovo. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Diky kamosovi, ktereho vyslali pracovne na sest tydnu do Nanjingu, jsem se dostala k tomuhle filmu, proste jsem se jen chtela podivat, do jake cinske diry to jede a koukala jsem, ze ono to je byvale hlavni mesto, o kterem jsem nikdy neslysela, tak jako jsem nikdyneslysela o Nankingskem masakru... ale hlavne ze vsichni vime o atomovkach v Japonsku. Porad me prekvapuje, o cem jsem se ve skole ucila a o cem jsem nikdy neslysela. hezky dokument, i kdyz me osobne ty soucasne tvare, ktere cetly pribehy tech zemrelych rusily, davam prednost anonymnim hlasum, pripadne s jejich skutecnou tvari, at uz zastoupenou jen dobovou fotkou. Jsem rada, ze jsem videla, ze jsem si o tom mohla cit a ze vim zase neco vic. Jinak pro ty, co si tu budou uplodovat, omyslem jsem si to stahla ve slovenskem dabingu, ktery byl jeste navic spatne prakladany. Nakonci pisou, ze zachranil ctvrt miliardy lidi, melo to byt ctvrt milionu...i kdybyto byl jeden zvot, ale tyto spatne preklady me fakt stvou. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Masakry, jedny z najhorších v dejinách, tentokrát z čínsko-japonského konfliktu s popísanými zverstvami, ktorým je až ťažké veriť, no preto, aby vám boli živšie, tak je to popísané aj hravou formou, nielen zábermi z minulosti a chronologickým dejom. Chýbalo mi tam však toho viac po dokumentárnej stránke, jednotlivé osobné zážitky boli podľa mňa zvládnuté, okrem toho k nim bol aj natočený film. Z týchto vecí sa treba poučiť, informovať sa o nich, o dôvodoch, o bezohľadnosti, o absolútnej strate empatie, lásky a o fanatickosti k nezmyslom. Ak ste nevideli film, tak rozhodne toto nevynechajte, ale aj ak ste ho videli, tak toto síce možno tak neprecítite, ale aspoň uvidíte a budete počuť fakty na vlastné oči a uši. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nanking, respektive masakr v Nankingu je jednou z nejčernějších událostí v čínské a japonské historii. V čínské proto, že umíralo mnoho obyvatel, japonské proto, že se až nechutně ukázalo, čeho je tenhle národ schopný. Zajímavě pojatý dokument, kde herci hrají skutečně postavy tak, že za ně mluví, je velmi intenzívní a v některých výpovědích opravdu mrazivý. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Masakr v Nankingu je pravděpodobně nejstrašnějších událostí XX století. To, co se tam dělo, ukázalo dost dobře, že člověk je nejkrutější zvíře, které je schopno těch největších zrůdností. Neznám nikoho normálního, koho by záběry z nankingské řeže hluboce nerozrušily. Proto mě mrzí, že se tvůrci neomezili na autentické materiály a výpovědi svědků (které samy o sobě působí nezvykle silně) a museli je doplnit škrobenými projevy vcelku mdlých herců, které tak mění závažné téma v teatrální, patetickou frašku. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Na film zareagoval japonský filmár Satoru Mizushima, ktorý nazval film "čínskym výmyslom určeným na kontrolu spravodajských informácií" a v roku 2007 vydal svoj vlastný dokument pod názvom "Pravda o Nankingu", v ktorej je masaker vykreslený len ako politická propaganda. (Arsenal83)
  • Film vznikol náhodou tým, že sa o udalosti začal zaujímať producent Ted Leonsis. Ten si na dovolenke počas Vianoc 2005 v St. Bart's v Karibiku Leonsis prečítal knihu "Znásilnenie Nankingu" a tak ho zaujala, že sa rozhodol nechať vyrobiť o tom film. (Arsenal83)
  • Film je inšpirovaný knihou Iris Changovej "Rape of Nanking" ("Znásilnenie Nankingu") z roku 1997, ktorá pojednávala o prenasledovaní a vraždení Číňanov japonskou cisárskou armádou vo vtedajšom hlavnom meste Nanking. (Arsenal83)

Reklama

Reklama