Reklama

Reklama

Pearl Harbor, den potupy

  • USA Pearl Harbor: A Day of Infamy

Obsahy(1)

Před 65 lety, 7. prosince 1941, odstartovala eskadra 353 japonských letadel ze šesti letadlových lodí, vzdálených 442 kilometrů severně od havajského ostrova Oahu. Jejich cílem byla námořní základna amerického tichomořského loďstva Pearl Harbor. Japonský admirál Jamamoto se konfliktu se Spojenými státy obával, protože věděl, že Japonsko se americkému průmyslovému potenciálu nedokáže vyrovnat. Jeho jedinou nadějí bylo zasadit americké pacifické flotile natolik drtivou ránu, že nebude s to zahájit protiúder. Překvapivý útok s katastrofálním dopadem na americkou flotilu se Japoncům zdařil. Ale překvapení Američané se dokázali rychle vzchopit k obraně ostrova. Film přináší vzpomínky veteránů, kteří první těžký den nové války přežili. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

blues 

všechny recenze uživatele

dokument, který nemusíte vidět víckrát. Neříká nic nového, navíc je nešťastně založen téměř výlučně na výpovědích pamětníků prokládaným zprofanovanými záběry. pro zájemce o historii, kteří o tom něco ví, bych dal ještě o půl hvězdy méně. ()

pravo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument ozrejmujúci mi čo všetko predchádzalo a aké súvislosti a dopady vyplývali z útoku na americkú základňu v Pearl Harbor. Informácie a aj dohady tej doby sú tu prezentovaná americkými vojakmi účastníkmi útoku ako aj ľuďmi, ktorých sa útok bezprostredne dotýkal alebo im zmenil život. Jednou podstatnou chybou dokumentu je, že nám nedáva odpovede ako sa pripravoval a prebiehal útok aj z druhej strany a japonský vojaci tu nedostali priestor, takže sa jedná o pomerne kvalitný, ale jednostranný dokument. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama