Reklama

Reklama

Venkovský učitel

Trailer

Obsahy(1)

Mladý muž z Prahy přestupuje na malou vesnickou školu jako učitel. Rozhodl se utéct od všech svých bezvýchodných vztahů do prostředí, kde snad bude moci najít sebe a další životní cestu. Postupně se sblíží s okolím, především s rozvedenou farmářkou a jejím dospívajícím synem. Lidské vztahy jsou ale komplikované, zvláště ve filmech Bohdana Slámy. Učitel totiž miluje syna, jehož matka je zamilovaná do něj, a syn miluje dívku, která mu uteče... V tomto filmu se zkrátka lásky míjejí, žádná z nich nedosáhne naplnění, ale podstatná je bolest jejich duše, kterou tu režisér nepateticky a přesto s pochopením a dojímavě zachytil, a hledání východiska ve vzájemném odpuštění. Vyrovnat se s odlišností je komplikovaný proces... Pavel Liška v titulní roli dokázal vymodelovat emoce muže, který se zmítá v uzamčeném kruhu své duše, svého údělu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Je až s podivem, že této látce se v českém prostředí mimořádně daří. Pokud naši hrdinové od odněkud někam utíkají, tak se železnou pravidelnosti skončí v přírodě potažmo na vesnici, a to platí jak pro současné Bobule tak i Tomáše Hanáka ve filmu Cesta z města. Venkovský učitel patří mezi málo českých snímků, jenž ví, co říká, proč to říká a jak to říká. Neustálá polemika nad zhoubným vlivem lidské civilizace, kdy sebepoznání nalezneme pouze v harmonii vesnického života, sice není žádný filozofický jackpot, ale naštěstí se obejde bez pamfletových gest a frází. Venkovský učitel se z českých škatulek vymaňuje hlavně tím jak je natočen. Veškeré scény se totiž v drtivé většině obejdou bez střihu, čímž Sláma vytvořil vůči mě jistou bariéru, kterou jsem jen s obtížemi překonával. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší než ŠTĚSTÍ. Silnější příběh, propracovanější scénář a i lepší herecké výkony. Technická stránka je snesitelná (ale na mraky z ní vážně nejsem, i přes ty dlouhé záběry beze střihu) a kvalita vyprávění je po celou dobu velmi vyrovnaná, žádné výrazné propady. Naproti tomu se ve filmu najde několik momentů, které jsou působivé tak, že nejste schopni odpoutat oči od plátna či obrazovky. Většina hlavních postav je dobře napsána a srozumitelně motivována, takže divákovi by nemělo dělat problémy chápat jejich pocity a jednání a spoluprožívat je s nimi. Zuzana Bydžovská získala Českého Lva právem (škoda, že není obsazována více, protože je to vážně skvělá charakterní herečka) a u Lišky asi opravdu platí, že je lepší v mlčenlivých polohách (když promluví, stává se z něj často zase ten klasický opožděný dobrák, který mi už leze na nervy). 70 - 80 % ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Malá a milá člověčina o lidech se svými malými a vcelku obyčejnými problémy ve vztazích odehrávající se v roztomilé české vesničce... no prostě další český film který je námětem tak strašně nezajímavý, až mě to bolí. Na české poměry je sice ještě docela slušně natočený a, aspoň na první pohled, není tak strašně o ničem jako filmy například od Hřebejka, ale i tak se nejedná o nic co by stálo za srovnání s kvalitními a zajímavými díly jiných evropských zemí. Ani ta snaha o emotivní zapůsobení Slámovi většinou většinou moc nejde a mizerně napsané dialogy ho v těch nejvyhrocenějších scénách dokonce sráží do parodie. 6/10 ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pro mne asi nejsilnější Slámovina. Jako vždy jde o komerní příběh lidí na okraji.Typická vesnice se slípkami na dvorku, kachláky v kuchyni, k sousedce na pramici. Všichni se znají a koukají si do oken. Vztahy se navazují pomalu, zato jsou silnější. Ocenila jsem, že Lišák si zahrál jednou zase civilně, byť hrál homosexuála. Potěšili i ostatní herci HaDivadla. Asi nejlepší role Zuzany Bydžovské. A porod krávy v přímém přenosu. Tak si říkám - kolik bylo asi pokusů mimo kameru? Respekt! ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Při promítání jsem seděla v kině jen já a moje kamarádka, přesto tenhle film převyšuje svou kvalitou snad všechny, které Cinema City ten týden promítalo. Na české poměry je to něco nevídaného, nazvala bych to takovým malým zázrakem. Je to jen spousta poměrně obyčejných dialogů postavených na zápletce homosexuálního učitele, přesto podaných s tak citlivou režií, že bych se Bohdana Slámu nebála přirovnat třeba k Ridleymu Scottovi. A co teprve ty herecké výkony, lepší roli jsem snad v podání Zuzany Bydžovské ještě neviděla, Pavel Liška pro mě konečně přestal být "idiotem" a Ladislav Šedivý přeskočil v autentičnosti Vojtu Kotka o několik příček. Více podobných filmů! ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • Téma homosexuality se ukázalo být při oslovování producentů a koproducentů lehce ošidným, ovšem z jiných důvodů, než by tehdy mnoho lidí možná předpokládalo. Režisér Bohdan Sláma: "Naši producenti měli strach, abychom homosexualitu neukazovali ve špatném světle. Kdysi dělali film Šeptej, v němž je postava homosexuála povrchní a nesympatická, a cítili jistý dluh vůči tomuto tématu, proto se strašně báli, aby tenhle film neublížil. První reakce německých koproducentů pak byla zase taková, že na Západě homosexualita už dávno není žádné tabu, tudíž že to nebude nikoho zajímat. Musel jsem jim spolu s producenty vysvětlovat, že Venkovský učitel není o homosexualitě, ale o lásce tří lidí, z nichž jeden je shodou okolností homosexuál. Vesnický učitel není o vyrovnávání se se svojí sexuální orientací, je to film o hledání lásky, což se týká úplně každýho, film je proto úplně stejně homosexuální, jako heterosexuální." (NIRO)
  • Mariin (Zuzana Bydžovská) statek i učitelův (Pavel Liška) filmový domov byly vybudovány pouze pro účely tohoto snímku. Filmaři totiž nenašli dostatečně velká stavení, která by umožňovala natáčet dlouhé záběry tak, aby se kamera mohla bez omezení pohybovat prostorem spolu s herci. Obě stavení byla postavena v květnu 2007 a ještě před začátkem zimy byla zbourána. (DaViD´82)
  • Natáčení trvalo přesně čtyřicet dní. (DaViD´82)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama