Reklama

Reklama

Super drbna

(seriál)
USA, (2007–2012), 84 h 25 min (Minutáž: 39–42 min)

Předloha:

Cecily von Ziegesar (kniha)

Hudba:

Transcenders

Hrají:

Blake Lively, Leighton Meester, Penn Badgley, Chace Crawford, Ed Westwick, Kelly Rutherford, Matthew Settle, Taylor Momsen, Kristen Bell (vypravěč) (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(121)

Do města se vrací Serena van der Woodsenová, která před časem bez rozloučení odjela do internátní školy. Hned po příjezdu začíná tušit, že vše nezůstalo při starém. (oficiální text distributora)

Recenze (309)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Právě jsem dokoukala první sérii a musím říct, že seriál Gossip Girl mě opravdu hodně překvapil. Četla jsem první tři díly z knihy a tehdy jsem si říkala, že je to celkem dobré. Pokud si přečtu knihu a poté vidím zfilmovanou verzi, většinou to dopadne tak, že se film knize nevyrovná. Tady ale vidím obrovskou výjimku z pravidla. Pokud kniha byla "celkem dobrá", pak seriál je doslova skvělý a knihu předčil...a to nemluvě o slušném množství dobrých písniček, které se v seriálu vyskytují. Bravo, Gossip Girl! You know we love you. :) ~(4,7)~ Aktualizace 3.11.2010: I po třech sériích stále baví :) Hodnocení neměním. Aktualizace 5.1.2013 I po čtvrté a páté sérii jsem stále spokojená, i když samozřejmě musím říct, že po delším sledování osudů těch to postav si říkám, jak je možné, že tam tolikrát došlo k velkým průšvihům a zradám a postavy si vždycky znovu najdou cestu k sobě (a to v různých kombinacích)... jenže o tom to přece je. Zvraty budou podobné seriály vždycky dělat zábavnými a koukatelnými. Já jsem rozhodně připravena vidět pokračování. Aktualizace 24.11.2013 Právě když jsem si už myslela, že s další sérií hodnocení trochu dropnu, protože jsem získala dojem, že by to mohla být donekonečně nastavovaná kaše, přišla série šestá a poslední. To mě trochu vyvedlo z míry, ale v podstatě pozitivně. Další věc, která mě překvapila, že šestá série je nejkrátší ze všech a má jen nějakých 10 dílů (plus speciál o natáčení). Zdá se, že tvůrci se to bez zbytečného natahování skutečně rozhodli utnout v tom nejlepším a povedlo se jim to moc hezky. Konec byl pro mě navíc trochu nečekaný. Každopádně, s takovou konečnou sérií musím hodnocení přece jenom nechat na původní hodnotě. U Gossip Girl jsem se osobně bavila celé čtyři roky a teď se mi bude trochu stýskat - po postavách, jejich stylu oblékání, který bylo zábavné sledovat, po skvělém výběru hudby v každém díle a po celém tom světě Upper East Side. Shrnula bych to jako hodně stylový seriál, který ve mě určitým způsobem zůstane (jakkoliv divně to nejspíš zní :D). XOXO ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

GG je skvelý úkaz šikovných tvorcov. Najprv sa mi to vôbec nepáčilo, bola som skoro nútená pozerať. Keď ma konečne namotali, rada si pozriem každú novú časť. Svojim dejom využívajú každú postavu, luxusné prostredie a veľmi rýchly urozprávaný scenár natoľko dobre, že človek sa počas 45 min. nestihne zamyslieť nad myšlienkou. Trošku vymetajú mozog ale tak príťažlivo, že mi to nevadí. Svižné plynutie deju, cliffhanger na konci /sme zvedaví ako zápletka pokračuje, lebo ju prerušili/, prevažne jednoslabičné mená pre ľahké zapamätanie divákom vytvára v divákoch pozitívnu väzbu k seriálu. Vo veciach skriptu ešte Mimoriadne Oceňujem skryté narážky na iné literárne/filmové/umelecké diela. Napr. vizuálne: scéna IV. série Blair a Chuck vo Fr. na vlak. stanici - Anna Karenina. Často skoro citujú/parafrázujú autora myšlienky, veľmi často a umne používajú metonymie /pozerať Tatiho/, synekdochy... Páči sa mi, ak seriál nevnucujúco upozorňuje na ďalšie diela, rozširuje nám obzory. GG je veľmi svižná a aktuálna aj v ich reakciách na súčasné dianie. Aj napr. názvami: vyšiel film Easy A, rýchlo nadobúdajúci popularitu, názov 6. dielu 4. sezóny: Easy J, či opäť nespočetné odkazy na slávne filmy (názov každého dielu): It-Girl Happened One Night (It Happened One Night 1934), The Grandfather (The Godfather 1972) etc. Podobne využívajú momentálne populárne piesne, kt. sa objavia ako OST. No a samozrejme, prostredie prepychu, dostatku, krásneho oblečenia, spoločnosti, mocných ľudí, či lásky a ich bežných problémov.. na občasné vypnutie a prežitie ich dobrodružstva je lákavé. Rovnako aj fakt, že dlhý seriál umožňuje krásne pomalé vytvorenie vzťahu, kt. pozorujeme od začiatku po koniec (Blair a Chuck), čo je IMO krajšie, lepšie, hlbšie než čo stihne film za 140 min. Negatíva sa mi teraz nechce rozpitvávať... :) Celkovo hodnotím GG veľmi pozitívne, technicky zdatné, veľmi dobre predateľné, pre diváka pútavé. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Drb = myšlenka, určitý názor, který někdo, a ani ne zase tak dlouho, předtím, než se skutečně stal drbem, řekl do světa jakémusi přenašeči. Ten zprávu pro něj určenou přelouskal a ihned za rohem řekl někomu jinému, kde omylem (a někdy i schválně) zaměnil jedno písmeno. Někdy stačí skutečně jenom a nebo i. Takhle ten člověk, co původní myšlenku, nebo názor řekl, se do hodiny dozvídá naprosto žhavou zprávu, která slovně souhlasí maximálně s písmeny a nebo i. No a o tom je svět drbů, kterých je tento seriál obklopen a nedokážu pochopit, že se na něj dokáže kdejakej chlap dívat. Proto to tady balim, otevírám lahváč a jdu dokoukat Bayern s Manchesterem. (3/10) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Měl to být pouze předkrm před návratem do Beverly Hills v podání Nové generace. Vlastně až na tu dráždivou kombinaci Lively s Meester jsem na tom dlouhou dobu ani žádné větší lákadlo neviděl, jenže po třech sériích se od toho překvapivě nemůžu odtrhnout a jen potvrzuji, že koncept každý s každým pořád funguje a je skutečně geniální. Váš vysněný pár se totiž na 99% jednou skutečně objeví, chvíli budete na vrcholu blaha, a pak vás tvůrci tvrdě sestřelí na zem a to klidně několikrát za sezónu. Ostatně funguje to už od počátku 90. let. Přepálené finále třetí série prozatímním vrcholem. Doufám, že avizovaný sestup kvality nebude tak dramatický. Nebyl, ale je potřeba se připravit na největší seriálový mindfuck za hodně dlouhou dobu. V tomto ohledu je pátá série skutečně jen pro skalní fanoušky. Za úpadek může i neúčast původních tahounů. Jenny i Vanessa chyběly hodně. Finále možná nedává moc smysl, ale mohlo dopadnout mnohem hůř. Jste chudí a myslíte si, že máte problémy? To jste ještě neviděli problémy těch bohatých! XOXO. S1 - S3: 90% S4: 80% S5: 70% S6: 75% ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Takové jedno zkouškové vás zavede k tolika seriálům.. Tento má ovšem všechno, co pro vyčištění hlavy, v průběhu těžké snahy dohnat celý proflákaný semestr, člověk potřebuje. Drsná realita americké high school, elita z Manhattanu, 'lonely boy' Dan z Brooklinu, krásná Serena snažící se napravit svou nemilou pověst, mrcha Blair, dokumentaristka Vanessa, rádobynávrhářka Jenny a až neskutečně typická postava Chucka Basse, charismatického záporáka s dobrým srdcem uvnitř. Tisíce klišé, milion zvratů, stovky limuzín, tuny hustého oblečení a hlavně obrovský propletenec vzájemných vztahů mezi dalšími a dalšími postavami, který nemá sebemenší šanci uniknout webovkám tajné neznámé gossip girl! Ne, nic nového či závratného od seriálu rozhodně nečekejte, ale věřte, že minimálně první dvě série se člověk většinu času téhle high school šílenosti docela baví a každé "xoxo, your gossip girl" láká pustit si další díl :))) ()

Galerie (1 240)

Zajímavosti (36)

  • Upper East Side, kde se děj seriálu převážně odehrává, je čtvrť na Manhattanu v New Yorku mezi Central Parkem a East River, dříve sídlo vysoké buržoazie, nyní místo s nejdražšími nemovitostmi v USA. (tb_23)
  • Autorka knižní série chodila na stejnou střední školu jako dívky v seriálu. (Elena.G.S.)
  • V epizodě říká Blair (Leighton Meester) Jenny (Taylor Momsen) při holčičí přespávačce větu: „Moc jako Hannah Montana.“ Tím naráží na nepovedený konkurz herečky Taylor Momsen (Jenny) do hlavní role seriálu Hannah Montana (od r. 2006). (marka963)

Související novinky

Nová Gossip Girl obsadila hlavní tvář

Nová Gossip Girl obsadila hlavní tvář

02.04.2020

Reboot populárního seriálu Gossip Girl neboli Super drbna od streamovací služby HBO Max konečně odhalil novou představitelku hlavní postavy. Stala se jí mladá začínající herečka Savannah Smith, která… (více)

Carrie Bradshaw: První nákupy

Carrie Bradshaw: První nákupy

04.03.2012

Hrdinka Sexu ve městě se vrací. Bude však o něco hezčí a o hodně mladší. Sarah Jessicu Parker totiž nahradí osmnáctiletá AnnaSophia Robb, kterou si pamatujeme hlavně z Mostu do země Terabithia,… (více)

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama