Reklama

Reklama

Snímek režírovaný renomovaným televizním tvůrcem Josephem Sargentem vychází se skutečného příběhu mladé ženy Sybil, jež se po pokusu o sebevraždu dostává do péče psychiatričky dr. Cornelie Wilburové. Během společných sezení dívka, která vykazuje zvláštní náznaky ztráty paměti, postupně odhaluje děsivý obraz strašlivého dětství, jehož pravidelnou součástí bylo psychické, fyzické i sexuální týrání rukou její vlastní, duševně narušené matky. Výsledkem nelidského zacházení byl rozpad Sybiliny osobnosti na šestnáct různých částí, jimiž se dívka bránila během dospívání krušné realitě. Je vůbec možné, aby Sybil někdy okusila normální život? Závisí to i na doktorce Wilburové, kterou bravurně vystřihla držitelka dvou Oscarů Jessica Langeová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Skutočný príbeh o dievčine so 16-násobnou schizofréniou? Ťažko uveriteľné, ale keď sa to tak vezme, logiku to napokon dávalo. Každá z tých osobností symbolizovala akoby určitý druh povahy, temperamentu alebo životnej etapy. No na spracovanie takéhoto príbehu je asi tých necelých 90 minút zrejme dosť málo. Obzvlášť pri takých obsiahlych súvislostiach, ktoré celú schizofréniu sprevádzali. Napchať to všetko do takého krátkeho časového rámca, bola pre tento film asi osudová "samovražda". Keby mám o tom predstavu vopred, tak asi nemárnim čas s týmto remakom, ale rovno sa vrhnem na pôvodnú verziu Sybil z roku 1976 - tam ma ale trochu odlákala tá dĺžka filmu cca 3 a pol hodiny, aj keď teraz už asi chápem prečo... Ani tento remake nebol síce úplne nanič, ale na spracovanie takého obsiahleho príbehu asi fakt treba viac času. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Schizofrenie je hrozná nemoc - to tříštění dvou osobností v jednom těle. A co teprve zažívá mladá Sybil Dorset (Tammy Blanchard), která má v sobě 16 různých osobností. Psychiatrička Dr. Cornelia Wilbur (Jessica Lange) chce mladé Sybil pomoci, ale sama musí bojovat s předsudky svých mužských kolegů, kteří ji obviňují z hledání senzace při objevu nové nemoci ... Docela nudný film, na kterém je vidět, že nikdy neměl ambice být něčím víc, než televizním filmem. Nejdříve jsem se s hvězdičkami pohyboval někde na rozmezí jedné hvězdičky a odpadu, ale výkon schizofrenní Sybil - Tammy Blanchard - celý film pozvedl. To jak dokázala zahrát různé typy osobností měnící se v čase bylo naprosto perfektní. Docela se povedl i český dabing hlavní hrdinky. Ale i tak to byla stále jen nuda... ()

Reklama

Jaccobos 

všechny recenze uživatele

Jakmile sem otevřel stránku Sybil (2007) na csfd, řekl sem si, jak strašně nedoceněný je to snímek ! Opravdu 61 % ? Vážně jenom 142 shlédnutí ? Můžu s jistotou tvrdit, že jde o jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl a zaslouží si být v první 100. Jde zde o skutečné zázraky, co se týče herectví, scénáře, výběru hudby... Většinou je mi ukazatelem hodnocení filmu kvalita prožívání, které u mě film vyvolává. U Sybil to bylo velmi silné - myslím si, že to bylo právě kvůli opravdovosti, se kterou k filmu tvůrci přistoupili. PS: Napadla mě u toho taková věc... že vlastně všechny ty osobnosti v příběhu měli nějaké zaměření, nějaký úkol, který pro Sybil plnili - jestli náhodou i některým nám "zdravým" lidem nechybí některá z osobností, abychom byli celiství... ()

wOOzIe 

všechny recenze uživatele

Většina filmu je natočená v jedné a té samé místnosti, kde střih po střihu pokládá Dr. Cornelie Wilburová otázky a dozvídá se nové a nové věci o Sybilině psychické poruše, někdo by jistě podle toho řekl nuda, ale to není v žádném případě. Ano není to film pro každého pořád jen samé povídání sem tam rozbité sklo a dotoho vzpomínky na dětství, při němž se sybil začala dělit osobnost. Musí se to brát jako Béčková záležitost. Za minimální rozpočet výborný film. Jediná větší chyba je konec ten sem očekával o něco dramatičtější, ale jinak si nemám na co stěžovat. Hlavně mě velmi potěšili herecké výkony. A určitě dyž né celé 4 si jistě zaslouží 3+. ()

Eventyrer 

všechny recenze uživatele

Neviem či si niekto vôbec uvedomuje, že tá choroba, s ktorou sa potýka hlavná postava nie je schizofrénia, ale disociačná porucha identity. Jej matka bola tá čo mala schizofréniu a nebola liečená. Film s roku 1976 so Sally Field som síce nevidela čo je škoda, ale Sybil z 2007 je ako televízny film veľmi kvalitná, dobre pozerateľná, tempo plynie nenásilne. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama