Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cyrus a jeho rodina jsou pársové – stoupenci v Indii velmi řídce se vyskytujícího politicky neutrálního náboženství. Patří ke střední třídě a žijí spokojeným životem na sídlišti obývaného zejména muslimy. Jednoho rána v roce 2002 indickou společností nevídaným způsobem otřáslo pět výbuchů ve vlaku, při nichž zahynulo 58 hinduistů. Během 24 hodin napadlo 100 tisíc zfanatizovaných hinduistů Ahmedabád. Cyrus bojuje za svůj zdravý rozum a v nastalém zmatku zoufale hledá svého ztraceného syna Parzana. Film natočený podle skutečných událostí musí shlédnout každý, kdo vyžaduje zážitek, který mu bollywoodský film nemůže nikdy nabídnout. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Na filmy jako tento mám problém použít nějaká filmová měřítka a rozlišit hranici mezi filmem, který se odehrává pouze na plátně a jeho přesahem do skutečnosti. O to více, když vím, že natáčení filmu muselo probíhat tajně a v samotném státě Gudžarát bylo jeho promítání zakázáno. Nakonec byl ale oceněn domácí cenou a kvůli ohlasu je i dabován z původní Angličtiny do Hindštiny. Téma tentokrát naštěstí nefunguje jen jako alibi, kvůli čemuž se podobným filmům většinou vyhýbám. Možná i díky imaginární postavě vše pozorujícího američana, nízkorozpočtovému stylu a přesvědčivým hereckým výkonům, na kterých zejména ve druhé půli stojí. V rámci indické produkce určitě ojedinělý počin. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Náboženské rozepře, které ve velké síle provázely dělení Britské Indie, vyplouvají na povrch dodnes. V roce 1528 dal vládce mughalské říše Bábur zbořit chrám postavený v Ajódhji na místě Rámova narození a nechal zde vystavět mešitu. Ta byla hinduistům trnem v oku a roku 1992 se na mešitu vrhli a zbořili ji. Při těchto nepokojích, největších od rozdělení Indie, bylo zabito kolem 3000 lidí, většinou muslimů. Od té doby připravují hinduisté výstavbu nového chrámu. Po deseti letech, roku 2002, přepadl v Gódhře hinduisty vracející se z Ajódhji dav muslimů a vlak podpálil. Tento útok muslimů odstartoval další vlnu nepokojů, při kterých hinduisté napadli muslimské čtvrtě - vypálili domy, rozbíjeli obchody a zabíjeli lidi. Právě tato zatím poslední vlna nepokojů je tématem filmu Parzania. Režisér se bezpochyby musel potýkat s problémy při natáčení i uvedení filmu, vzhledem k tomu, že poukazuje i na laxní postoj policie a vlády, které násilí nečinně přihlížely. Je dobře dozvědět se něco víc o nepokojích ve státě Gudžarát, o nichž se u nás příliš nemluví. Jen škoda, že film je natočený tak prvoplánovitě, což mu ubírá na působivosti. Podrobnější info a dokumentární záběry také zde v sekci filmy. ()

Reklama

Reklama