Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec Harpagon je náramný skrblík, pro něhož jsou peníze tou největší radostí, jsou mu bližší, než vlastní děti. Jeho syn by se rád oženil s Marianou, dívkou ze sousedství, jeho dcera se zase zamilovala do Valéra, mladíka, který je Harpagonovým správcem. Jenže Harpagon se rozhodl s Marianou oženit sám a svým potomkům vybrat bohaté protějšky. Jistou službu mladým tedy musí prokázat služebník, který uloupí Harpagonovu kazetu s penězi. A teprve nečekané odhalení Valérova a Marianina původu a setkání s jejich otcem umožní dvě svatby. Jen Harpagon nakonec zůstane sám… Postava nelítostného lichváře a nestoudného starce je už po staletí velkou výzvou pro mnoho slavných českých i světových hereckých hvězd. Jedinečnou hereckou příležitost poskytla tato klasická francouzská komedie v televizní úpravě z roku 1978 i Františku Filipovskému a ten ji využil beze zbytku. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

a-ja 

všechny recenze uživatele

Udělala jsem si dneska (5. 2. 2020) den českých Lakomců: Inscenace 1978 - hlavní role František Filipovský, inscenace 2003 - hlavní role Viktor Preiss, divadelní záznam MDB 2020 - hl. role Bolek Polívka. Nemůžu si pomoct, ale Filipovský i Preiss Harpagonem byli, kdežto Polívka Harpagona jen hrál. Přestože v roli Harpagona mi nejvíc sedl Viktor Preiss, jako inscenace se mi nejvíce líbila tahle - věrně se držela předlohy a skvělé bylo obsazení hereckých es (Filipovský, Vašinka, Preiss - ano tady jako Kleantes, holt rozdíl čtvrt století), zejména mého oblíbeného Josefa Beka, který mě moc pobavil v roli kuchaře/kočího Jakuba... Potěšila i Libuše Geprtová jako Frozina. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem psal u verze s Kopeckym, ja nejsem zadny divadelni kritik ani obdivovatel, ale rekl bych (pri vsi skromnosti), ze tato verze s Filipovskym tak dobra neni... Paradoxne je to hlavne kvuli Filipovskemu, ktery mi v te hlavni roli proste nesedel. Vyborne: Bek, Preiss, Geprtova(!), Labus a prekrasna Nada... :) Davam o pul bodu mene nez zminovane starsi verzi. ()

Reklama

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ze všech Lakomců, aspoň pro mě! Kam se na pana Filipovského hrabou velikáni jako Funés nebo Sordi! Ani výborný Miloš Kopecký ho nepřekoná. Opravdový zážitek! Proč to v TV nedávají? Česká televize má plný archiv klenotů a nedávají z toho nic!!!!Radši natočí přiblblé estrády á la Nova, předávání nesmyslných cen (tím nemyslím Thálii, ale ty Atlety roku apod.)! Kdyby proti nováckým a primáckým hovadinám nasadili Zlatý fond, to by ty koláče sledovanosti vypadaly sakra jinak! Nesměly by to ovšem být trapné sestřihy, kde k Holzmannovi nalepí vyčichlé písničky s líným baletem a einkesselbuntesovským pomrkáváním! Když vidím na ČT reklamy na prodej DVD Sešlostí s Nekudou, zuřím, protože to mají dávat v televizi a ne to jenom nabízet na prodej! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasická televizní adaptace Molierova Lakomce s Františkem Filipovským v hlavní roli (snad jediná hlavní role tohoto velkého figurkáře, tedy herce menších rolí) lakomého Harpagona. Rozverná konverzační komedie, která až na ten dobově příznačný potrhlý konec, kdy se změní identita skoro všech účinkujících a každý náhle najde nějakého nového otce, bratra či sestru, plní roli nestárnoucí nadčasové klasiky svým symbolicky ztvárněným modelem znázorňujícím lakotu člověka. Zajímavá je tu z dnešního pohledu geneze rolí - Viktor Preis tady hraje mladého nonšalantního Harpagonova syna, v dnešní divadelní adaptaci Lakomce už ale exceluje právě v roli starého hamižného Harpagona... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Toto filmové ztvárnění komedie Lakomec na náměty nejslavnějšího autora klasicismu, Moliéra, na mě zapůsobilo více než starší divadelní pojetí s Milošem Kopeckým v hlavní roli. Lepší kostýmy, kulisy, scénář se více drží originálu a mistrovský výkon Františka Filipovského. To vše dopomohlo k tomu, že tento film zaujme a nenudí. Hra je ze 17. století, tak se tam samozřejmě vyskytuje archaická mluva a v podání většiny herců vcelku důstojně. Příběh je o bohatém lichváři Harpagonovi, který však staví na první místo peníze je mu jedno za koho provdá svou dceru Elišku nebo koho si vezme jeho syn Kleant, dá jí tomu, kdo nabídne nejvíc...71% ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama