Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o tom, jak to dopadlo, když se mladý právník pokusil intelektuálně povznést roztomilou tanečnici z pražského bohémského prostředí... Humorná televizní adaptace povídek Eduarda Basse z doby secesní Prahy. Novinář Šmíd (J. Drbohlav) seznámí svou dávnou milenku, veselou, ale prostou dívku Fanynku (M. Steinmasslová), se svým přítelem, mladým právníkem (O. Vízner). Ten se rozhodne, že se o dívku ve vší počestnosti postará, kupuje jí dárečky a zařídí jí i pěkný byt. Když je povolán k armádě, požádá přítele Šmída, aby mu Fanynku pohlídal. Ostatně, on sám ji hodlá zaměstnat a intelektuálně vzdělávat. Dává jí za úkol jednou týdně přečíst závažnou literaturu, o čemž mu dívka má v dopise podávat obsáhlé svědectví. Jenže Fanynce se intelektuální strava brzo začne zajídat… (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dva výborné příběhy v jednom filmu. Ten o naivním právníkovi má jiskru především díky Steinmasslové a šarm díky Drbohlavovi. A ten druhý o potrhlém panu profesorovi je naprosto fascinující díky skvostnému Šimánkovi. Scénu s objevem ceratophylus kanděré jsem si musela pustit rovnou několikrát. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého vojáčka, který se bezhlavě zamiluje do lehké děvy. Když však musí narukovat, slíbí, že se pro ni vrátí. 50% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Filmograficky se jedná o sedmý počin natočený na základě literární tvorby Eduarda Basse, čímž tentokrát tvůrci sáhli rovnou po dvou povídkách. Nejsou smíchány do sebe, ale druhá navazuje na první, byť se odehrávají ve stejném prostředí. Pojítkem obou příběhů je pouze paní domácí, u které bydlí určité postavy z obou povídek. A byť se jedná o televizní inscenaci, zkušený televizní režisér Jan Matějovský vše vizuálně zhmotnil tak, že svoji atmosférou předčí očekávání. Televizní skvost patřící do zlatého televizního fondu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Touhle povídkou se Eduard Bass evidentně inspiroval vlastními zkušenostmi, když byl tím na zemi pevně stojícím literátem a popsal trampoty svého kamaráda, kterému láska zaslepila oči a rozum. Zamilovaný mladík nevnímá realitu a rozhodne se pozvednout lehkomyslnou tanečnici a šlapku výchovou a vzděláváním. Televizní zpracování je k jeho úsilí ještě celkem shovívavé, pohříchu ale hodně zdlouhavé, protože by mu slušela tak o třetinu kratší stopáž. Nejzajímavější je asi účast mladičké Mileny Steinmasslové, která své hrdince propůjčila temperament a jiskru. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama