Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisné drama podle skutečných dobrodružných osudů českého malíře Jaroslava Čermáka, proslaveného svými obrazy především v Černé Hoře. Malíř Čermák (J. Hanzlík) miluje Hyppolitu (J. Šulcová), manželku svého učitele Gallaita (V. Voska). Milenci uprchnou, ale nakonec se vrací a manžel dá ženu zavřít do sanatoria. Čermák usiluje, aby se jeho obraz „Husité brání pohraniční průsmyky“ dostal do slavného francouzského Salonu. Hyppolita se po návratu ze sanatoria vrací k Čermákovi, i když ji manžel nutí, aby ho odmítla. Čermák dostává své dílo do Salonu a stojí v čele vlasteneckého hnutí. Po dobrodružné noční plavbě doveze z vyhnanství rukopisy Viktora Huga. Současně podporuje odboj Černohorců proti Turkům a je odhodlán sám v Černé Hoře bojovat. Komplikovaná láska malíře a Hyppolity prochází mnoha peripetiemi, na čas se dokonce milenci rozejdou, ale v den Čermákova odjezdu na Černou Horu Hyppolita definitivně od manžela odchází… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Podivná inscenace s podivným příběhem, právem ztracená v archivu i přes hvězdné obsazení. "Zpívající" Kořínková je fakt boží. František Kožík? To je ten, co si za rajchu vykolaboroval Svatováclavskou orlici? Fajn. Takže jedna *. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Kdyby všichni zradili, já zůstanu věrný. Aby nevymřela na světě věrnost…" Obsazení má tento televizní film výborné. Zejména dvojice Hanzlík (Čermák) Šulcová (Hyppolita Gallaitová) jsou skvělí. Ale chtělo by to trošku méně strojené dialogy a trošku více ponoru do psychologie postav, aby divák mohl více porozumět Čermákovu chování vůči Hyppolitě (Nechápu, proč tak riskuje, že ji ztratí, pokud ji opravdu tolik miluje). Taky je asi docela škoda, že se celá inscenace soustředí jen na velmi krátký výsek Čermákova života a že nemůžeme sladovat jeho malířské úspěchy po pobytu v Černé hoře. Vcelku příjemné zpestření přináší francouzské šansony v podání mladinké Lenky Kořínkové. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

František Kožík byl jistě skvělý spisovatel, ale už ne zřejmě stejně dobrý scénárista. Celý film působí strašně strojeně a s neživotnými dialogy a scénami si neporadili ani tak výborní herci, jací byli do většiny rolí obsazeni. ()

Galerie (4)

Související novinky

Zemřela Jana Šulcová

Zemřela Jana Šulcová

29.07.2023

Ve věku 76 let opustila pozemské jeviště a plac jedna z nejoblíbenějších hereček 70. a 80. let Jana Šulcová. Už jako dítě navštěvovala Dismanův rozhlasový dětský sbor, účastnila se školních… (více)

Reklama

Reklama