Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní inscenace známé komedie M. Acharda s kriminální zápletkou. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je to spíše kriminální drama s komediálními prvky, ale lehounké, se skvělými hereckými výkony a tou správnou mírou hřejivého lidství, jakou takové inscenace mají mít. Jiřina Bohdalová je v roli prosté ženy obviněné z vraždy samozřejmě perfektní, ale stejně jako ona se mi líbila aristokratka Květy Fialové i váhající soudce Petra Kostky. Kdybych měl Idiotku přirovnat k nějakým známějším dílům, z klasik by to klidně bylo Kdo seje vítr, z novinek Most špionů. Vážně. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Achardova divadelní hra, oscilující na pomezí burleskní komedie a kriminálního dramatu, je nejen detailní introspekcí hlavní protagonistky, která je, jak se záhy ukáže, skutečným prosťáčkem se srdcem na dlani, ale také vděčnou příležitostí pro herecké hvězdy. Obsazení Jiřiny Bohdalové do role věčně dojímavé a dojímající ženy, která se omylem stala součástí zločinu, se rozhodně neminulo účinkem; to samé lze konstatovat i v případě Petra Kostky, Květy Fialové, Josefa Beka a Oty Sklenčky, herců, kteří se v duchaplných konverzačních hrách, jakou je právě Achardova Idiotka, pohybovali s nezvratitelnou jistotou a grácií. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Bohdalka klasicky válí (však to je taky z doby, kdy byla na absolutním uměleckým vrcholu), jinak mně to přišlo malinko překombinovaný. To je ale možná proto, že jsem trochu Idioťák. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Název filmu vnímám poměrně dost negativně, přesto musím napsat, že tohle se vážně povedlo.. Jiřina Bohdalová je jako tuctová hlupaňa roztomile neodolatelná, místy k smíchu, někdy k pláči a jedním slovem bezchybná.. Petr Kostka v roli vyšetřujícího soudce úžasný, moc se mi líbil.. Příběh o obvinění z vraždy a postupné rozplétání jednotlivých nitek/postav/motivací v každém ohledu zajímavý.. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Zdá se, že je to naprosto jasná záležitost. Banální případ z periférie jakých bývají stovky. Dívka, kterou najdou v bezvědomí vedle jejího milence, to je jasný případ…"  Josefína Lantenay  je vskutku "případ": "Rozumu to nemá ani za mák, ale srdce má dobrý..." Jiřinka Bohdalová ve své typické a přesto tak neodolatelně roztomilé poloze. Když sledujete tu její prostoduchost, chce se Vám místy smát i místy brečet a někdy byste dotyčnou za tu její naivitu snad i chtěli praštit. Hereckých poloh zvládne Jiřinka opravdu hodně. Role soudce skvěle pasovala k Petrovi Kostkovi. Elegán každým coulem a hlavně, jak se v průběhu děje ukáže, se silným smyslem pro spravedlnost.      ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Když v roce 1961 Marcel Achard napsal tuto hru pro Annii Girardot určitě ho (zcela logicky) vůbec nenapadlo, že jí hned o dva roky později zrežíruje Ota Ornest v Divadle Komedie a obsadí do ní Jiřinu Bohdalovou. Představení se hrálo řadu sezón a dosáhla jen v Praze neuvěřitelných 376 repríz. Přenesení na televizní obrazovky bylo samozřejmým vyústěním. Ani po letech není pochyb o tom, že se jedná o jednu z nejlepších rolí J. Bohdalové. V roli prostoduché Josefíny Lantenay předvedla tolik hereckých poloh, které ve mně vzbudily obrovskou škálu emocí. Smích, lítost, chuť tu přihlouplou služebnou za její naivitu praštit... A ne jednou...Všechno je tu tak krásně a uvěřitelně podané, že ani po letech neztrácí tato inscenace nic ze svého kouzla a zábavnosti. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

"Pane soudče, obviněná je hloupá služka, naprostá idiotka a vymámit z ní přiznání bude zcela snadné!" Jenže to si myslel jak Ota Sklenčka, prokurátor, tak Petr Kostka právník, ten opravdový klaďas. Bohdalová je vážně tak blbá, že sepsat s ní těsnopisný záznam výstupem na Mount Everest jest.  Absoulutně výborná adaptace klasiky s hvězdami CS filmu. Zapomeňte na to, že by něco tak geniálního dnes vzniklo. Jen píčoviny. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Zamotaná a neoslnivá TV-krimikomedie, kde jeden chytá za slovo toho druhého, je totálně zazděná hlasem "Křemílek a Vochomůrka" včetně k tomu neodmyslitelnému pitvoření se hlavní představitelky. Jiřinka zde opět neuhlídala svůj nesnesitelný titěrný naturel a panu režisérovi to bylo fuk. To, co je dokonalé ve večerníčcích/dětské tvorbě, působí podivně až odporně v tvorbě pro dospělé a staví to jakékoli umělecké dílo do úplně jiné roviny. Ani vzhled hlavní představitelky zde příliš nepasuje se silně sexuálním podtextem hry - vypadá totiž spíše jako účastnice schůze ROH, než jako služka, která se válí nahá hned s několika muži. Sledovat tohle přímo někde v divadle by bylo asi mnohem zajímavější, ale i tam by si Jiřinka nesměla plést divadelní drama s večerníčkem. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Herci mohou být dobří, jak chtějí, ale v inscenaci v jedné místnosti z ničeho bič neupletou. Slovní kličkování na konce je sice hezké a zajímavé, ale později u soudu vyvratitelné a bezpředmětné. Pro mne nezajímavé dílko, na které si jistě za hodinku nebo dvě asi nevzpomenu. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Málo známá, ale o to kvalitnější televizní inscenace s tradičně bravurními výkony hlavních protagonistů. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Mezi neduhy stáří (komplementárně spojené) patří neschopnost udržet myšlenku, neschopnost myšlenku opustit a - neschopnost včas odejít. Skvělý (a zároveň tragický) příklad: J.B. v roce 1977 a dnes... ()

Reklama

Reklama