Reklama

Reklama

Kouzelný cop

  • Čína Sen blain (více)
Čína, 1986, 98 min

Hrají:

Baoguo Chen

Kouzelný cop patří mezi snímky kung-fu, v nichž hrdina vždy bojuje za svou čest a za čest své vlasti proti nepřátelské přesile. Kromě dokonalého zvládnutí různých způsobů boje má tentokrát k dispozici také originální zbraň – vlastní cop, s nímž se dokáže nejen nevídaně bránit, ale i nebezpečně zaútočit. Film se sice soustřeďuje na ukázky bojového umění, důležitou roli však hraje politické pozadí Číny přelomu 19. a 20. století. Proklamativní poslání díla se ovšem neslučuje s pravidly dobrodružného žánru. (NFA)

(více)

Recenze (13)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Zde uvedené žánrové zařazení mezi dobrodružné filmy je poněkud zavádějící. Jde o historické drama ze začátku dvacátého století (zhruba), ale snímek docela klame tělem a divák očekávající podívanou typu Zrada a pomsta, Úder otevřenou dlaní (nebo Tajný císařský kodex) bude nejspíš zklamán. Jde o další produkci studia Xi'an (mám na filmy odtam nějaké štěstí, nebo to byl distribuční záměr - toto studio stojí např. za Paví princeznou, Ailifu a krásná princezna nebo za Zlodějem koní, rannými filmy Čang I-Moua a možná i za dalšími v ČSSR uvedenými). Film za sebou řadí mnoho scén, kdy hrdinu někdo vyzve, aby dokázal své kung-fu dovednosti, načež dostane od hrdiny výprask (zvlášť scéna se starým mistrem, který ze sebe sype názvy bojových stylů, aby pak při zápase totálně pohořel, stojí za to). Načež přijdou na přetřes bílí ďáblové, jejich hodinové stroje, sluha servírující kávu, konverzace v angličtině, pak bitva mezi čínskými domorodci a všemi ostatními (takové malé povstání boxerů), aby se plynule přešlo k založení republiky, velmi svérázným postřižinám a nakonec v poslední scéně hrdina a jeho přítelkyně adoptují pistolnictví. Cop je pryč, ale KUNG-FU zůstává (dle slovenských titulků). Taková fascinující dekonstrukce. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi příliš nelíbil už tenkrát, a když jsem ho viděl nyní, jen se mi to potvrdilo. Na rozdíl od jiných pecek, jako je Úder otevřenou dlaní či Bojovník od Žluté řeky, nenabízí tento film ani solidní souboje, při kterých bych si mohl spokojeně pomlaskávat. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Škoda toho nacionalizmu, ešte k tomu tak prvoplánovému. Ani príbeh nie z radu tých nosnejších. Dej skôr preskakuje z jednej udalosti na druhú a prítomné sú tu aj ďalšie technické neduhy vtedajšej čínskej kinematografie. Na druhej strane sa môže film oprieť o originálneho hrdinu - statného Číňana s konským copom, ktorý okrem neho dobre ovláda i kung fu. Celkovo sú súboje obstojné, aj keď doplácajú na nekvalitný strih. Záver s revolúciou tiež nebol to pravé orechové. ()

Zadri 

všechny recenze uživatele

Nemohu hodnotit tento film z pozice mého nynějšího věku, protože by film dopadl pravděpodobně hůř, ale před těmi 18 lety, kdy jsem ho viděl v kině, to pro mě byl film, který mě dostal. Bylo to poprvé, co jsem viděl "kung-fu" v akci a ještě teď si pamatuji některé scény. Takže film dostává nostalgické 4 hvězdičky. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Průměrný bojový kousek ze země, kde vznikali nejlepší kung-fu filmy a odkud pochází ti největší mistři umění. V Kouzelném Copu, ke kterému mě nedoprovází žádné nostalgické vzpomínky, ačkoli znám jeho historii v rámci České republiky ( první bojový film v českých kinech po převratu & kultovní VHS od Lucerny ), se toho zase tolik neděje a ani choreografie není tak dokonalá, jako například u filmů s J. Chanem, S. Hungem, atd... takže čistých 50%. ()

Reklama

Reklama