Reklama

Reklama

Do života

(TV film)
Česko, 1997, 58 min

Režie:

Pavel Koutecký

Obsahy(1)

Na první porodnické a druhé gynekologicko-porodnické klinice v Praze, Apolinářské ulici jsou špičková pracoviště - tzv. perinatologická centra - která se zabývají porody a následnou péčí o zvláště kritické případy nedonošených dětí. Děti, se sem soustřeďují z Prahy a středočeského regionu.
Každý předčasný porod je obrovská psychická zátěž a šok pro rodiče, především matku, nikdo takovou situaci nepředpokládá, není na ni připravený.
Tým lékařů je poměrně mladý, což je pochopitelné při vysokém nasazení, které tato práce vyžaduje je provázeno tzv. syndromem vyhasnutí - po 7-8 letech je dobré jít dělat něco jiného. Zvlášť náročná, především na psychiku, je zde služba pro zdravotní sestry, které jsou nepřetržitě na kojenecké jednotce intenzivní péče. I když jde často o nesčíslněkrát opakované úkony, jde vždy znova o boj o nový život člověka, vždy s maximálním nasazením, ale ne vždy se šťastným koncem. Samozřejmě že získávají k dětským pacientům vztah denně se stýkají s jejich rodiči, a tak musí vyrovnat se situacemi, "o kterých je ve škole neučili". Film DO ŽIVOTA je o komunitě lékařů a sester, kteří prakticky každý den prožívají psychicky náročné momenty. Kteří se často musí ptát sami sebe, zda to, co dělají, je správné - zda má smysl udržovat život dítěte, byť je poškozené. Je o rodičích, kteří se zčista jasna ocitnou v těžké životní situaci, kdy místo štěstí přichází napětí, strach, zoufalství... O statečnosti matek, které tráví hodiny u inkutáborů. Ale také magičnosti a kráse okamžiku zrození, o radosti, kterou nový člověk přináší ostatním O ceně života a právu na něj...
Film je jinou výpovědí o současném zdravotnictví, než jak jsme zvyklí z televizního zpravodajství a publicistiky.
Tvůrci filmu sledovali několik měsíců autentické příběhy rodičů a jejich dětí. Díky tomu se jim podařilo nejen zachytit bezprostřední atmosféru v porodnici, ale především natočit skutečný pohled zevnitř na mnohdy velmi intimní a křehké okamžiky. Film umožňuje divákovi spoluprožít chvíle narození a prvních kontaktů s dítětem, rozhovory lékařů s rodiči ve vpjatých momentech, rozhodování o riskantní operaci...
Tvůrci filmu se však neomezili jen na problematické "vstupy do života". Zvláštním motivem jsou porody za přítomnosti otce - tady se filmaři místo tradičního převádění porodních bolestí soustředili na to, co se odehrává mezi oběma rodiči a také mezi nimi a zdravotním týmem...
Exkluzivní možnost dlouhodobě s filmovým štábem sledovat osobnost nebo prostředí je typická pro projekty, které vznikaji v Nadaci Film a sociologie. Tato náročná metoda přináší bližší a autentičtější pohled: Film není založen na výpovědích, filmová kamera a mikrofon - a s nimi i divák - se přímo stávají svědky událostí.
Film DO ŽIVOTA je o tom, jak zázračný je začátek existence každé nové bytosti, ale také o tom, že nepřináší jen radost... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Vidět tenhle dokument jako těhotná... bych rozhodně nechtěla. Režisér se zaměřil zejména na děti a personál, rodiče (alespoň z mého pohledu) zůstávají trochu stranou. Musím přiznat, že se mě dokument silně dotkl, a tak ho hodnotím jako velmi dobrý - když vás (jakýkoli) film vtáhne, tak přece musí být dobrý. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, při kterém si člověk uvědomí, jak obrovská propast je mezi zachraňováním nedonošených dětí a zabíjením nenarozených dětí při potratech. Obrovská snaha zachránit třeba jen jediné dítě na rozdíl od lidské sobeckosti, kdy nechce donosit dítě, i když je matka i to dítě zdravé. Žena se dívala v 7. měsíci těhotenství a v pohodě to zvládla, ale je pravda, že v dokumentu nejsou zachyceny příběhy, které by dopadly smrtí novorozence. Žádné drastické záběry, vše decentně natočeno, zajímavé rozhovory. Prostě kvalitní dokument o malém zázraku. Hudba: Jan Burian ()

Reklama

Mischko 

všechny recenze uživatele

Na dokumentech je nejhorší, že nic není "jenom jako" a člověk vidí, co se opravdu může stát. Ale právě proto by takové věci, jak "Do života" měly vznikat. Je to spojení umění a reality a když se to navíc umí, tak jako to uměl Koutecký, tak to stojí za to. Po skončení tohohle filmu mi trvalo několik týdnů, než jsem se dostala z přesvědčení, že se každé dítě musí narodit s problémy. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Dokument o velmi zajímavém tématu, zpracování mi už tolik zajímavé nepřipadalo. Dalo se to určitě pojmout lépe... 60% ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama