Reklama

Reklama

Katedrála o třech dějstvích

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 1994, 122 min

Režie:

Milan Pešek

Scénář:

Zdeněk Mahler

Hrají:

Zdeněk Mahler

Obsahy(1)

Kdo postavil katedrálu sv. Víta na Pražském hradě a proč? Kdo její výstavbu financoval a proč nebyla dostavěna? Proč se o ni katolická církev celá staletí nestarala, proč a za čí peníze ji nakonec dostavěli čeští vlastenci a nově vzniklá Československá republika? Jak je možné, že ji chce dnes církev v rámci restitucí zpět.
Dokument byl vyprovokován snahou katolické církve domoci se katedrály a mnoha dalších budov a pozemků v jejím okolí na území Pražského hradu. Spor se táhl přes 15 let. (sator)

(více)

Recenze (7)

sator 

všechny recenze uživatele

Mahler může číst návod i na instantní polévce a stejně vám spadne čelist. Poslední žijící představitel patosu v Čechách :-) Skvělý dokument. ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

„Jakýsi zedník kdesi ve Francii při práci na klenbě zjistil, že oblouk, který je lomený tak, že připomíná ruce sepnuté k modlitbě, unese víc. A že dovoluje, jsou-li svislé a boční tlaky rozvedeny do opěrných žeber, vzepnout ho jak touhu do závratné výše. A tak se zrodily zárodečné znaky gotického slohu a lidský génius z nich pak vyvinul vrcholnou strukturu. Katedrálu." V pozitivním slova smyslu působivě patetický Zdeněk Mahler přináší nezapomenutelnou mozaiku informací o našem nejvýznamnějším svatostánku. Ke Katedrále sv. Víta mám osobní vztah a v pojetí tohoto dokumentu jí autor vzdává hold nezaměnitelným způsobem. 90% ()

hronik 

všechny recenze uživatele

Klenot ceskych dejin, ktery jako nema tvar pozorovala od nepameti vsechny udalosti ktere v prubehu staleti nastaly.Chram sv. Vita je pozoruhodna pamatka uz jen tim ze se stavel na tri etapy.Od knizete Vaclava az po Karla IV.Dokoncen vsak az ve 20 stoleti.Z.Mahler to v tomto projektu vystihl zcela ojedinele a noblesne.Jen si poslechnete jeho hlas, ktery jsem osobne posloucha se zatajenym dechem.Doufam ze nechutne tahanice o tento monument konecne skonci.Pripada me to jako neucta.Staleti chram majitele nepotreboval, platila ho kralovska pokladna cirkev v ni jen konala mse svate stejne jako svecka moc korunovace, tak proc ted nejednou takove zpory.Nevim, ale Karel IV i knize Vaclav se musi obracet v hrobe. ()

karnifex 

všechny recenze uživatele

Patos moc nemusím a Zdeněk Mahler je jím proslulý - ale budiž, zkusil jsem to překousnout. V dokumentu zazní hodně zajímavostí, ale hrozně ho shazuje, jak je (obzvláště v třetím díle) poplatný své době - 17. listopad je vnímaný jako vyvrcholení dějin, od této události už u nás prakticky nastal ráj na zemi. ()

axelson 

všechny recenze uživatele

Jestli dovolíte, tak takhle bych začal.Ta nákladná zbožnost Václavova a to že bude platit za mír do Němec, ta vedla velikou nevoli u Boleslava,Asi tak nějak začalo vyprávění P.Mahler o našem nejsvětějším skvostu, který naše město Praha a naše země má.Krásně vypráví o fragmentu a kolem fragmentu, o příbězích uvnitř chrámu.S lehkostí a noblesou nám ukazuje kde jsou pochováni naši významní předkové, ale i ty méně významný. A vše zakončí slovy, které se mě uchovaly v paměti....Po takřka pět set let nepotřebovala Katedrála majitele, Karel IV ji stavěl, jako pokladnici svatých ostatku, jako korunní Katedrálu a jako pokud to pujde i mauzoleum, tak proč dnes najednou církev dělá si nároky na Chrám. ()

Reklama

Reklama