Reklama

Reklama

Tokio: den, kdy skončila válka

(TV film)
  • Francie Tokyo, le jour où la guerre s'arrêta (více)
Francie, 2005, 52 min

Režie:

Serge Viallet

Obsahy(1)

14. srpna 1945 americký prezident Truman oznámil, že obdržel odpověď japonské vlády na poselství, které z Washingtonu odeslali 11. srpna. Tou odpovědí byl souhlas s Postupimskou dohodou, upřesňující podmínky bezpodmínečné kapitulace Japonska. Odpověď z Tokia byla bezvýhradná. Lidé si s úlevou uvědomovali, že konečně bude mír. Vždyť jen od března do července zahynulo v bojích v Pacifiku na třicet tisíc Američanů. Krátce předtím sice atomové bomby zničily Hirošimu a Nagasaki, ale stále ještě nebylo vyhráno. Teprve podpisem generála Mac Arthura a japonského ministra Šigemicu všechna skončilo... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jak málo lidí zajímá realita, historie, ale raději dávají přednost fantazii, nesmyslům šitým právě těmhle divákům na míru. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý, unikátny dokument. Jednoduchý, ale účinný, plný faktov, zaujímavostí a autentických záberov z dňa podpisu ukončenia druhej svetovej vojny. Okrem presného popisu priebehu tohto významného dňa sa vo filme objavujú najvýznamnejšie, ale stručné informácie o vojnových udalostiach, na ktorých sa jednotliví aktéri podpisu (a krajiny, ktoré zastupujú) podieľali. 85%. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Skvělý a vlastně i bez nějakého patosu a velkých emocí či rádobydokumentaristických (např. hranými vsuvkami poslední dobou tak zneužívaných) klišé svou čistě historickou atmosférou strhující - vskutku doslova a do písmene (!) - dokument, z valné části postavený na unikátních záběrech japonské kapitulace 2.9.1945 na americké bitevní lodi USS Missouri, včetně záznamu vcelku bizarní situace malého historického lapsu, způsobeného popletením umístění podpisů posledních čtyř signatářů díky zazmatkování kanadského zástupce vítězných mocností. Nu, páni diplomati i vojáci vše nakonec promtně napravili a Druhá světová válka se tím v 9:30 onoho dne mohla stát opravdu definitivně již >jen< historickou událostí... - - - P.S. Snad ještě jeden zcela výstižný citát: "Nikdy v dějinách nebyla žádná země a její lid tak na kolenou, jako Japonci na konci Druhé světové války". Tak pravil v oné pohnuté době generál Douglas MacArthur. Ovšem z agresivního militaristického Japonska se i díky tomuto aktu naplnění totální prohry a zmaru mohl stát jiný, lepší (;-) demokratický stát. A je vlastně až neuvěřitelné, že se to podařilo. Jiné státy a národy v poválečných zmatcích a dalším vývoji už takové >štěstí< neměly... - - - - - (Poprvé viděno 8.12.2008 na ČT2, komentář zde jako druhý - 8.12.2008) ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Tam, kde je dnes Japonsko je díky tomu, že tehdy prohrály 2.světovou válku. Sice opravovaní tak důležitého dokumentu zavánělo fraškou, ale nakonec to proběhlo vcelku korektně. Dále je zde zobrazeno začátek japonsko-čínské války a plus dalších pár údálostí z průběhu války a počátek obnovy a přeměny japonského císařství. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Postprodukce bohatého dokumentaristického archívu zpracovává okamžiky podepsání kapitulačky v přísně vojenském zmatkářském duchu, který je naštěstí scénáristicky překryt MacArthurovým vytvářením dějin a historických artefaktů pomocí fajfky, póz a sady barevných per. Sovětský prvek je úspěšně eliminován, formulace spojeneckých výroků překvapí svou snahou nijak výrazně (pro Japonce bezvýchodně a ponižujícím způsobem) nedominovat, řada doprovodných shrnujících informací navíc není úplně neosvícená. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama