Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Martina Štěpánka (S02E38)

(epizoda)

Obsahy(1)

Martin Štěpánek se narodil do slavné herecké rodiny a sám se také stal hercem. Hned po studiích v roce 1969 se stal členem Národního divadla, odkud ale musel v roce 1973 odejít, kvůli aktivitám a názorům na rok 1968. Pak nastoupil v Činoherním klubu, ale opět přišel zákaz z politických důvodů. Deset měsíců pak čekal na přijetí do Divadla na Vinohradech, kde po nějaké době dostal na výběr: buď kandidatura na členství v KSČ nebo výpověď. Rozhodl se pro emigraci, odjel s rodinou na dovolenou do Rakouska, kde požádal o politický azyl. Nějakou dobu byl angažován v divadle Die Komedianten, externě spolupracoval s exilovými skupinami, psal do exilových časopisů. Jeho snem bylo Rádio Svobodná Evropa. To se mi v roce 1983 splnilo a on působil řadu let v její centrále v Mnichově. Této stanici zůstal věrný i po jejím přestěhování do Prahy, kdy se také on vrátil z emigrace. Angažoval se i v politice a nedávno se stal nakrátko ministrem kultury. V té době také vážně onemocněl a musel podstoupit operaci. Původně se zdálo, že půjde ve šlépějích svého slavného tatínka Zdeňka Štěpánka a jeho osudem bude především divadlo. Přesto mu život zamotal často karty jinak. Říká o sobě, že je konzervativec, který uznává řád a nesnáší anarchii. Přesto se sám řádu, který byl pro něj nepřijatelný, vymkl a odešel nejen z vlasti, ale opustil tak i své povolání. Rád se zaobírá filozofickými otázkami o existenci lidstva, ale možná především hledá názor na existenci svou. Je sečtělý, vzdělaný, s velkým přehledem, přesto o něm nejvíc noviny psaly v souvislosti s alkoholem, nekompetentností i pochybami o jeho intelektuální zdatnosti. Jaký je doopravdy Martin Štěpánek, to se dozvíme v této 13. komnatě. Průvodkyní je moderátorka a kolegyně z rozhlasu Jana Klusáková. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Martin Štěpánek: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 3/10 Prostředí 5/10/// +vyprávění je poutavé, kdo se o herce zajímá hodně se dozví -technická stránka je slušně řečeno jenom dokumentární/// Dívá se na to odlišně když divák ví, že mezi námi Martin Štěpánek už není. Mnoho jeho rolí zatím neznám, ale zde jsem měl možnost alespoň nahlédnout do jeho života, jeho rolí a politických tlaků na jeho osobu. Jednoduché to rozhodně neměl, i proto bych mu přál jiný konec./// Celkem 59%/// ()

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne zcela se dokořán otevírající komnata jednoho z nejvýraznějších herců druhé poloviny dvacátého století spíše nahlíží do jeho nezpochybnitelně krušného životního osudu a i přesto, že se pokouší o nepesimistickou výpověď, sklouzává k povrchní žvanivosti. Respektuji intimní clonu a snahu vyvarovat se bulvarizaci, ale domnívám se, že Štěpánkova obdivuhodná síla, s kterou překonal démona alkoholu by stála za podrobnější výslech. Takto před námi stojí komunistickou mocí devalvovaný umělec, kterému sice doba vzala možnost hereckého zrání, ale na druhé straně mu přisoudila roli věčného rebela, tlumočícího své rozhořčení prostřednictvím radiového mikrofonu. Nedozvíme se prakticky nic o jeho hereckých úspěších, o jeho vztahu k otci a vlastně ani k rodině. Důvodů, proč nakonec sáhl po zbrani a ukončil své pozemské trápení je tedy několik a zmíněné zdravotní komplikace mohou být jen navazujícím článkem k něčemu mnohem závažnějšímu. Buď jak buď, na každý pád tím přicházíme o vynikajícího herce a charakterního člověka. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama