Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Debutový film polského režiséra Grzegorz Lewandowskiho vypráví o malém chlapci, žijícím na všedním předměstí. Když při tragické nehodě přijde o otce, na kterého byl zvlášť upnutý, zůstane pouze s matkou. Aby utekl od kruté reality, vymýšlí si s kamarády děsivé historky, např. tu o muži jménem Bryndza, který měl syna a dceru a kdysi tu bydlel v maringotce, než od něj syn utekl a maringotka za záhadných okolností vyhořela. Další takovou historkou je současná báchorka o hyeně, která utekla ze zoo a teď si hledá v místním lese potravu. Legrace však přestává, když ústřední hrdina potkává "Hyenu", muže, jenž by mohl být Bryndzovým synem. Záhy se v okolí začnou nacházet těla lidí, o kterých chlapec vyprávěl "Hyeně", že je nemá rád. Chlapec si neuvědomuje důsledky svých činů a vše směřuje k nevyhnutelné tragédii, když si "Hyena" vybere za další oběť chlapcovu nemocnou kamarádku. (Tuxedo)

(více)

Recenze (6)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Špinavé sociální drama plné beznaděje, osamění a hnusu stejně jako mysteriózní horror, jehož hlavním tahounem jsou dětské strachy v nichž ožívají místní legendy. Film obrazem stejně šedivý jako prostředí, v němž se odehrává. Prostředí, které hraje stejně silně a dobře, jako dětští hrdinové a jejich pohled na jedno hroutící se a mizící místo v čase a prostoru. Spíše než přímočarý horror se zjevnými a jasně vykreslenými bubáky atmosférická alegorie o realitě života. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice temné drama z depresivních kulis rozpadajících se továren kdesi v polské části Slezska. Vyloženě dusivá atmosféra, přesvědčiví dětští herci, hororová lekačka, která funguje MNOHEM lépe než cokoli, co jsem viděl za několik posledních let v libovolném hororu. K tomuto žánru ostatně odkazuje i jedna v obličeji popálená (práce maskéra z Barrandova) postava v červeno-hnědě pruhovaném svetru. Příští režisérův film prý bude horor. Že mě to ani nepřekvapuje? ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nevěřte Tuxedovi! Tohle rozhodně není typická nudná artovka, jakých byly ve Varech mračna. Tenhle film je sice také plný dlouhých záběrů, ale narozdíl od nudných festivalových artovek nabízí i nezaměnitelnou, jedinečnou a dokonale temnou atmosféru, rozhodně ne nezajímavý příběh a jednu monster lekačku, při které se pomalu zhroutily i stěny kina. ()

mustafa 

všechny recenze uživatele

Tíživá, temná , depresivní atmosféra. Vysídlená, rozpadající se polská sídliště a průmyslové zóny. Beznaděj, krutá realita a naprostá odevzdanost všudypřítomná. Do toho vyjukaný klučina, který v těchto končinách prožívá doslova muka. To vše tvoří velmi dobrý a atmosférický thriller, který působí trochu jako zjevení. Vizuální stránkou, atmosférou a dětským hrdinou mi film připomínal Faunův labyrint a sám režisér přiznává inspiraci Nočními můrami. Jedná se o hodně moderní podívanou, střihem se rozhodně nešetřilo (zvláště u a "akčních" scén útěku či požáru). Bohužel v naší kinematografii se podobně laděných snímků zřejmě jen tak nedočkáme, což je škoda. Hyena je zajímavým snímkem, který určitě zaslouží pozornost. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama