Reklama

Reklama

Krutý sever

  • Česko Na sever (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Reálnými událostmi inspirované drama vypráví o skotském rybáři, který v nouzi přijme lidský náklad, jenž má propašovat do Anglie. Vše se ale zvrtne v tragédii antických rozměrů.  Pro svůj celovečerní debut si britský režisér a herec Steve Hudson vybral zfilmování kontroverzního příběhu, který se zakládá na skutečné události. V jeho centru stojí mladý skotský rybář Sean, jehož finanční nouze dožene až k extrémnímu řešení - na své malé lodi Providence má propašovat skupinu čínských emigrantů ze Severního moře do Anglie. To vše bez vědomí svého otce, kapitána a majitele plavidla. Plán je jasný, naložit, vyložit a hlavně žádné zbytečné otázky. Jenže i něco tak jednoduchého se může změnit v noční můru. Původně několikadenní cesta se totiž nečekaně prodlužuje, což je problém především proto, že černí pasažéři v podpalubí nemají co jíst ani pít. Každým dnem navíc stoupá možnost jejich prozrazení. A už tak děsivá situace se ještě více zhoršuje poté, co loď na volném moři potká nebezpečná a ničivá bouře. Vše směřuje k tragickému finále s rozuzlením, které uzemní i ty nejnáročnější milovníky vycizelovaných point. Mezinárodně veleúspěšnému nezávislému dramatu, které obdrželo hned šest různých festivalových cen a také tři nominace na cenu BAFTA, vévodí herecké výkony Martina Compstona, Petera Mullana a Garyho Lewise. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

srolyma 

všechny recenze uživatele

Asi jsem cynické individum bez kouska citu, ale tohle se mnou nijak nepohnulo. Jistě, cesta ilegálních imigrantů z Říše středu za vysněnou prací umývačů nádobí ve skotských pubech je nakonec tragická, ale ten film je tak ukrutně zdlouhavý a s výjimkou posledních deseti minut, kdy se konečně začne aspoň něco dít, i značně nezáživný. Loď pluje, posádka hodí do vody síť, Číňani vyměšují, loď pluje v dešti, posádka hodí do vody síť v dešti, Číňani vyměšují v dešti, loď pluje v bouři … atd.atd. Naštěstí je to sem tam okořeněno vtipnou hláškou. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Uff, nemám příliš rád filmy náročné na psychiku, a proto si je dávám jen v malých dávkách jednou za čas, a tímto filmem jsem si další dávku právě vyčerpal. Za celý film zde totiž neuvidíte jedinou veselou barvu, z filmu vyzařuje chlad a mráz, a takové filmy jsou pro mě vždy velkým a náročným soustem. Ovšem to není kritika na adresu film, ten se totiž velice vyvedl a celou dobu mě držel v napětí a dá se říci, že jsem si ani nedovolil odvrátit oči od obrazovky, jak byl film zajímavý a jak mě nechával v napjatém očkávání dalšího vývoje děje. A že zde opravdu bylo na co se dívat. Zápletka je velmi prostá a jednoduchá. Otci hrozí, že přijde o svou loď, na kterou pracně vydělával, a tak syn za jeho zády domluví, že na této lodi přepraví čínské imigranty načerno do Skotska a za to vyinkasuje tolik peněz, že jeho otec bude moci splatit loď. Jenže vše je čím dál komplikovanější a film nakonec spěje k závěru, který je naprosto překvapivý, naprosto mrazivý a rozhodně nepředpokládaný, tedy alespoň já takový konec nepředpokládal. A pokud je pravda, že se tenhle film nechal inspirovat skutečnými událostmi, tak je to ještě mnohem smutnější. Každopádně já tento evropský snímek považuji za velice zajímavý a velice originální, a je vidět, že k natočení zajímavého filmu stačí pár herců a funguje to. Herecké výkony jsou bez výhrad, dějově to je naprosto skvěle zvládnuté, takže ač nejsem milovníkem náročných psychologických thrillerů či dramat, tak přesto nelituji, že jsem se na film Krutý sever podíval a uděluji nadprůměrné a zcela zasloužené čtyři hvězdičky. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Petra Mullana ani tak neriešim, je to vynikajúci herec, no podľa môjho názoru môže mať človek aj desať oscarov, ale pokiaľ je scenár nanič, tak to celý film moc nespasí. Celý snímok je v podstate iba jedna dlhá a nudná plavba s neúspešným lovením rýb a migrantmi v podpalubí. Chlapov zlákal ľahký zárobok a potom sa z toho pokakali. Ten koniec bol dobrý, to áno, aj keď ma v podstate nešokoval, pretože bol jasný už hneď od začiatku, a to aj s tými tragickými následkami, o ktorých sa zmieňuje obsah filmu. Nanešťastie tie minúty predtým ma dostatočne otrávili na to, aby som si neužil ani ten. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Robíme niečo zlé? Prevážame drogy? Kurvíme deti? Len ďalšiu generáciu Číňanov, ktorá bude umývať riad v reštaurácii.“ Toto ma po psychologickej stránke uspokojilo a som rád, že som KRUTÝ SEVER zháňal dva roky (nemecko-britsko-írske filmy sa zháňajú ťažko). Dobre napísané postavy a tomu odpovedajúce herecké výkony, silná seversko-morská atmosféra, množstvo myšlienok a názorov a miestami až hororovo vystupňovaná atmosféra – nebolo mi všetko jedno pri otváraní dvier do skladu, keď bolo jasné, že tam dole nájdu ešte niečo horšie, ako včera (a už včera to bolo desivé). Občas je to nedopracované (čo jedli?) a od niektorých postáv čakáte viac, ale drastický koniec to maskuje. ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Tak to pardon, ale závěr mě nijak neohromil. Naopak potvrzuje běžnou praxi, a ačkoliv se s tímto řešením nemusím morálně shodovat, je v podobné situaci asi tím nejpragmatičtějším. V kontrastu s melodramatickým vyzněním pak mírně sklouzává k patosu. Zklamání v důsledku očekávání, ikdyž film mě vtáhl svým napětím i hereckými výkony. 66% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo v Nemecku, Írsku a Škótsku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama