Reklama

Reklama

Klášter

(festivalový název)
  • Dánsko The Monastery: Mr. Vig and the Nun (více)
všechny plakáty
Trailer

Snímek vypráví příběh pana Viga, vzdělaného dvaaosmdesátiletého starého mládence, a Sestry Amvrosije, ruské jeptišky, která se náhodou či řízením osudu objeví v jeho životě. Pan Jorgen Laursen Vig vlastní zchátralý zámek na dánském venkově. Celý život snil o tom, že v zámku zřídí ruský ortodoxní klášter. Po návštěvě Ruska a vyjednávání s ruským patriarchátem se do Dánska vypraví delegace jeptišek v čele se Sestrou Amvrosijí, aby posoudily, zda je zámek pana Viga pro zřízení kláštera vhodný. Jeptiškám se zámek líbí, vyžadují však rozsáhlé úpravy. Jeptišky se vrátí do Ruska a pan Vig se pustí sám do oprav. Příští léto se jeptišky se Sestrou Amvrosijí vrátí a zdá se, že se sen pana Viga splní. Jeptišky se do zámku nastěhují a brzy ovládnou každodenní práce a zavedou nové zvyky. Život pana Viga se změní: celý život byl zvyklý žít sám a bez žen, a najednou bydlí pod jednou střechou s cílevědomou Sestrou Amvrosijí a jejími sestrami. Jeptišky vyžadují čím dál více oprav. Problém vyřeší ruský patriarchát nabídkou, že zaplatí veškeré příští opravy, avšak pod podmínkou, že jim pan Vig zámek odkáže. Ten je nyní na pochybách: má svůj zámek přenechat ruské církvi a uskutečnit tak svůj sen o klášteře? Nebo si má zámek nechat pro sebe a dál žít jako osamělý starý mládenec? Pan Vig, který nikdy nepoznal lásku, má také mnoho konfliktů s nezvladatelnou Sestrou Amvrosijí, ta však kupodivu nechce pana Viga a jeho zámek opustit, ani kdyby měla být poslední jeptiškou, která na zámku zůstane. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Matts 

všechny recenze uživatele

Dokument plný životní moudrosti starého člověka, který se na stará kolena potýká se silnou osobností pravoslavné jeptišky, kterou pozve na svůj zámek. Jemný snímek zachycuje jak zásadní názorové rozpory, tak i prosté vrtochy nerudného starce. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Dokument o sivém staříkovi Vigovi, který již přes 40 let žije o samotě v jednom polorozpadlém kláštěře kdesi v Dánsku. Vig je samotář, nemá rád lidi (jediný člověk, koho měl kdy rád, byl jeho otec), jeho klášter chátrá, doslova se mu rozpadá pod rukama (jeho pokusy o opravu jsou úsměvné ve stylu "..a je to"), až si Vig pozve k sobě jednu chápavou řádovou sestru z ruské pravoslavné církve s pár jeptiškami. Sestra sežene od své církve peníze na rekonstrukci zámku a začne organizovat práce, Vig ale není moc ochoten se tomu přizpůsobit, protože jeho léta zaběhnutý pořádek je tímto narušen...zajímavý, dobře natočený a místy i dost vtipný dokument, který ale s přibývajícími minutami ztrácí tempo, a uvědomíme si, že středometrážní formát by mu slušel víc. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama