Reklama

Reklama

Podoby fíkovníku

(festivalový název)
  • Japonsko Ichijiku no kao (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

V zahrádce u domku Kadowakiových roste fíkovník, který dosud neměl plody. Dcera Jumo na něj zavěsí fotoaparát a samospouští vyfotografuje při jídle otce, matku, mladšího bratra a sebe. Rodina vede poklidný, spořádaný život. Otec, který pracuje na stavbě, se však jednoho dne odstěhuje do holého bytu. Chce mít blíž do práce, kde po nocích napravuje chyby svých kolegů. Pracovní úsilí však zaplatí smrtí. Matka, která se dosud starala jen o domácnost, musí po pohřbu začít znovu... Pozoruhodný snímek je autorským debutem japonské herečky Kaori Momoiové, která napsala scénář podle stejnojmenného románu na pokračování a podle čtyř povídek. Skládá se ze sledu vytříbených a místy poněkud záhadných obrazů, provázených minimalistickou elektronickou hudbou. Pozornost na sebe strhává zejména Kaori Momoiová v roli matky, fixované jen na péči o domácnost. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

molotov 

všechny recenze uživatele

Sled převážně vtipných, šílených scének, u kterých hlavní roli hraje vizuální stránka, která se mi opravdu hodně líbila. Bylo vidět, že si tu někdo pořádně vyhrál s každým záběrem. Ke klasickým filmům to má dost daleko, ale já si tenhle úlet celkem užil. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Uzasny rezijni debut zname japonske herecky. Nadherna vizualni stranka a vtipny dej, oboje podavane docela experimentalne, ovsem v tom nejlepsim smyslu slova. Podarena symbioza humoru a vaznych zivotnich situaci. Na MFF KK me tento film velmi potesil. ()

r_t_fish 

všechny recenze uživatele

Film se na zacatku tvari jako audiovizualni basen lehce smrncnuta japonskou potrhlosti, ale po nekolika minutach zacne z kolazovitych scen vystupovat prekvapive pruzracny pribeh jedne rodiny. Kazdy zaber vypada jako vypiplany obraz, postavy jednaji prehnane a stylizovane, herecke vykony pusobi prinejmensim neobvykle a dum se zahradou a fikovnikem je kouzelne misto, nejspis doslova. Chvilku trva prizpusobit se stylu vypraveni - co rekne jiny film petiminutovym dialogem, zde odvypravi tri kratke zabery. Pribeh manzelskeho paru a dvou deti zacina ve chvili, kdy se otec odstehuje od rodiny, aby mel bliz do prace, kde cele dny a noci napravuje slendrianstvi svych kolegu. Zaroven na nej prichazi druha miza, ale nez se staci s mladou sousedkou sblizit, umira na prepracovani (jedna z nejlegracnejsich posmrtnych scen v dejinach filmu!). Matka se synem nasledne opousti dum a zije u dcery, ale zivot jde dal a obe zeny casem nachazeji toho praveho a nastane cas znovu se z maleho bytu vratit do rodneho domu s fikovnikem... Pribeh jako by vypadl z rodinne kroniky, pusobi velmi civilne a jemne a ke konci az sentimentalne, ale tehle rodine to rad uverim. Reziserka Kaori Momoi vypravi originalne a vytvarne uchvatne, navic zazarila v roli matky - ostatne jako herecka ma za sebou desitky vydarenych roli. ()

Matts 

všechny recenze uživatele

Skvělá a barevně velice pestrá podívaná. Kamera je zde opravdu úchvatná. Ačkolik snímek neoplývá zrovna nejdynamičtějším dějem, rozhodně se divák nenudí. Rychlá kadence zvláštních (někdy nonsensových) scén na sebe neustále strhává pozornost a nutí přemýšlet. Z celého filmu čiší výrazně melancholická nálada - přesto tento snímek není vůbec depresivní. Toto dílko rozhodně stojí za vidění. ()

Reklama

Reklama