Reklama

Reklama

S nástupem Rodriga Borgii na papežský stolec se dostává rod Borgiů k téměř neomezené moci. Borgia se coby papež Alexandr VI. nezdráhá použít jakýchkoliv metod, aby dostal své veřejně přiznané levobočky na výhodné posty. Jeho nástrojem v boji s protivníky jsou jedy a dýka syna Cesareho. Když však Alexandr VI. sám umírá na otravu, je to konec takřka celé rodiny nenáviděných Borgiů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (39)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krátký životopis rodiny Borgiů od doby, kdy se Rodrigo Borgia stal papežem římským. Od té doby rodina ještě víc usilovala i o světskou moc a neváhala kvůli tomu i vraždit. Nejen nepřátele, ale i členy rodiny. Ze synů zůstal naživu jen bojovný César a jeho sestra Lucrezia, kterou rodina několikrát výhodně provdala. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Rodina Borgiů je zde vylíčena obvyklým stereotypním pojetím a děj se překotně hrne sem a tam zahalen do obšírných mýtů. Pohlédneme-li na defilé osudů skutečných historických postav, které zvolily autokratický styl vládnutí za použití těžko uvěřitelných zločinů a extremních intrik, tak vše nebylo asi tak černobílé jak líčí film. Snad pouhý fakt je důkazem, že hmatatelný život třeba Francisco Borgia, který taktéž vyšel z jejich rodu, byl úplně jiný. Ale zpět ke zpracování filmu, který dějově nepřináší nic nového ani objevného. O to větší bylo moje zklamání, že jsem se zajímavějšího modernějšího pohledu na Borgie nedočkal. Co říci závěrem? Na druhou stranu chápu, že tvůrci neměli snadný úkol vtěsnat do dvouhodinového filmu vše. Ještě dodám, že německý režisér Oliver Hirschbiegel připravuje nový seriál pod názvem Borgia, který možná prolomí zavedené stereotypy. No co, počkáme a uvidíme, čím nás německý tvůrce překvapí. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Borgiové jsou s velkou historickou přesností (i když zase nijak zvlášť podrobně se v dějinách Itálie neorientuju) vykresleni jako správná italská mafiánská rodina, která se neštítí vlastně vůbec ničeho. Papež Alexandr VI. vypadá tak, jak by měl správný papež vypadat, tedy jako slizský úchyl. Z jeho děťátek nejvíce samozřejmě zaujme Cesar, který si myslí, že je slavný Gaius Julius Cesar. No a jinak se tu pořád souloží a vraždí a intrikuje, prostě řehole. I když je jasný, že takováhle křesťansko-mafiánská rodinná sága se nedá odbýt 65 minutami nebyl to samozřejmě žádný Kmotr ani Scarface, takže 140 minut bylo trochu hodně, hlavně proto, že ke konci mi to přišlo jako sled vražd bez přílišného vysvětlování nebo propracovávání jednotlivých událostí. Prostě provdáme dceru, pak jí odděláme manžela a pak jí provdáme znova a jedeme dál. Moc se mi líbila renesanční atmosféra, kostýmy, kulisy atd. Jsem na vážkách jak to hodnotit, protože po slibném začátku jsem se ve druhé půlce docela nudil a chyběl mi tam pořádně strhující závěr nebo tak něco. Na druhou stranu to bylo docela milé překvapení, protože na španělské filmy skoro vůbec nekoukám, takže mě Borgiové docela příjemně překvapili až na vytčené nedostatky. Takže takových přesných 70% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Scéna, kostýmy a výtvarná réžia sú celkom dobré a myslím si, že sa hodia k dobe. Režisér Antonio Hernandez sa snažil, aby bol film historicky čo najpresnejší. Napriek tomu, že film má viac ako 2 hodiny, mal som pocit, že mu niečo chýba. Postavy nie sú správne vyvinuté. Cítil som, že spisovateľ mohol urobiť viac, aby sa ponoril do psychiky Rodriga a Cesara. Ďalej po technickej stránke je kinematografia nekonzistentná a zvuková stopa je veľmi štandardná. Predstavenia niekedy pôsobia až divadelné. 5/10 ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vzostup a pád Borgiovcov je pre mňa fascinujúcou kapitolou dejín, preto som sa nesmierne potešil, že o nich vznikol film. Mario Puzo ich (vo svojej knihe The Family) označil za prvý mafiánsky klan a toto označenie je úplne presné (s trochou nadsázky je Rodrigo presne ako nejaký capo di tutti capi, len o pár storočí skôr). Film sa snaží na ploche približne dve a pol hodiny (aspoň ja som mal 145minútovú verziu) preskúmať všetky charaktery, morálku a zvrhlosti danej doby, pripomenúť najdôležitejšie persóny a dobové reálie. Je pochopiteľné, že úplne všetko čo som očakával sa do filmu nepodarilo vtesnať (napr. postavu Nicola Machiavelliho a jeho vzťah a inširáciu Cesarom Borgiom pre dielo Vladár, vraždu syna Joffrého, atď), ale tvorcovia sa skutočne snažili. Všetko čo má historická dráma mať, divák nájsť môže. Možno škoda "nehollywoodskeho" rozpočtu, šetrilo sa najmä na veľkolepých záberoch bojov a dobývania hradov, tak typických pre borgiovské ťaženia. Z pohľadu filmu a diváka som spokojný, Los Borgia je hodnotným a kvalitným filmom a aspoň malou lekciou dejepisu... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Alexander VI. (lat. Alexander Sextus), vl. menom Rodrigo Borgia, bol duchovný pôvodom zo Španielska a 213. rímsky pápež (v období rokov 1492 - 1503). Patrí k najvýznamnejším, ale i najrozporuplnejším postavám na Petrovom stolci. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama