Reklama

Reklama

Prvního srpna

(festivalový název)
  • USA August the First

Obsahy(1)

Že je rodina v Olabisiově filmu černá, nemá s příběhem nic společného. I když na druhé straně režisér toužil změnit schematický pohled na afro-americkou rodinu, jejíž krizový scénář obvykle spočívá v zobrazování drogové problematiky nebo kriminality. Navíc filmy analyzující doutnající napjaté rodinné vztahy v černošských rodinách střední třídy zrovna nezaplavují multiplexy... První srpen začíná slibně. Startuje velká barbecue party, kterou uspořádal čerstvý absolvent Tunde. Na počest oslavence se schází rodina a přátelé, aniž by tušili, že klíčovou roli bude hrát ve slavnostní den nikoliv Tunde, ale jím tajně pozvaný host, jehož přítomnosti bylo podřízeno také datum konání oslav: Dipo, otec oslavence. Před deseti lety opustil svou ženu alkoholičku se třemi dětmi i s její postupující rakovinou prsu a odjel do Nigérie. Někteří, mezi nimi i Tunde, ho vítají s otevřenou náručí, jiní, včetně jeho ženy Rhondy, se k němu obracejí zády. Na hladinu zčeřených rodinných vztahů vyplouvají staré rány. Tunde se zoufale snaží nastolit v rodině smír, než pochopí, že Dipo měl zcela jiné důvody vrátit se na místo, kterému si už odvykl říkat domov. (MFF Karlovy Vary 2007) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

POMO 

všechny recenze uživatele

Technicky poloamatérsky (neúmyselne rozostrená kamera aj v banálnych dialógových scénach!) film o rodinke, ktorá si v baráku a na jeho záhrade rieši disfunkčnosť. Koncept nie je zlý, jedna z kľúčových postáv sa nakoniec ukáže byť niekým iným než za koho sme ju považovali a príbeh sa uzatvorí, no nie celkom zvládnutý. Chémia medzi postavami funguje, no režisér nevie podčiarknuť dôležité okamihy a snímka so stopážou Bláznivej strely pôsobí miestami fádne. Tak trochu bezvýznamná indie záležitosť. ()

Honza dAve odpad!

všechny recenze uživatele

Zatraceně nepovedený a amatérský kousek připomínající spíše roztřesené domácí video jedné nefunkční rodiny, která si na oslavě promoce nejmladšího syna řeší své citové a majetkové problémy. Nápad obsadit do filmu jen afroamerické herce, gradovat konflikt v rozhodování, zda žít v USA nebo v Nigérii a jak se finančně zabezpečit, by nemusel být úplně špatný, ale Olabisimu se rozhodně nepovedlo jej nějak shlédnutelně podat. ()

Reklama

Reklama