Reklama

Reklama

Volyně

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1969, 36 min

Hrají:

Miloš Kopecký

Obsahy(1)

Historií městečka a jeho obyvatel provází v rázovitém dokumentu z konce šedesátých let Miloš Kopecký. Pan Braun informuje o jeho založení. V kontrapunktické části o místní průmyslové škole pobaví anketa mezi učni o výrazech "fuška" a "melouch", jestli má řemeslo zlaté dno a existují ještě zlaté české ručičky. Mladí - kluci i holky - pochybují o kvalitě dnešních řemeslníků. Mladí se domnívají, že vydělat se dá, ale ne v práci. "To dno se musí umět najít." V obchodě toho moc k dostání není, takže, jestliže potřebujete něco do bytu, nezbývá než se obrátit na meloucháře. Atmosféra doby je znatelná i z vystoupení žáků LŠU - Lidové školy umění. Ředitel by rád získal varhany, ale jsou zatím nedostupné. Běh života - v sobotu vítání občánků na radnici, v pondělí představí snoubence a v úterý má pohřeb pan Vondra. Ve Volyni působil také Václav Čeněk Bendl první český překladatel Puškina a Lermontova - kněz a přítel B. Němcové. Má zde i hrob. Mezi významné památky patří dům č. p. 150, bývalá stará tvrz - dnes částečně renovovaná má nové obyvatele. Paní Lorencová bydlí na hřbitově. Nebojí se, mrtvý nemůže ublížit, bere to jako zahradu. Místní cihelna je uzavřena stejně jako vápenka a materiál se do Volyně vozí z Budějovic. Zato je v provozu drtírna a k drtícímu stroji se vozí kámen, asi někdo vypočítal, že to přijde levněji - kritika v komentáři m. o. František Jedlička předseda MNV se objeví pouze v obraze při představování nové hospody. Další zastavení s místními obyvateli a rodáky vytváří pestrou mozaiku pohledů na místní život, prokládanou záběry hrajících dětí v místní LŠU. Kratičké povídání malíře J. Peška, režiséra Z. Podskalského a V. Laciny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

igi B. 

všechny recenze uživatele

...No - tenhle >socialisticko-poetický (jako že) dokumentek< opravdu už odnesl čas... I s rádoby m(o)udrujícím plácáním Miloše Kopeckého... :-) ()

A. Murray 

všechny recenze uživatele

Velká ztráta času. Čekal jsem ukázky města, historické památky, popis historie, ale místo toho se film stal propagací tehdejší doby. Ukázky tehdejších "umělců" by byli zajímavé, kdyby patřili do rodinného archívu, ale v televizním měřítku ztrácí smysl. Ve srovnání s Československým filmovým týdeníkem je kamera a střih příšerná. ()

Reklama

Reklama