Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když Pakistánec Wassim emigroval do Norska, představoval si ho asi jako pohádku. Ale iluze jsou pryč. Na jedné straně musí v Oslu dennodenně čelit všudypřítomnému rasismu, na straně druhé ho pak velkoměsto ničí svou nudností, pomalostí a stereotypem. S nejlepšími přáteli Munawarem a Riazem se proto rozhodne pro akci. Společně vstoupí do obávaného mocného gangu East Side Crew s tím, že jej časem ovládnou a začnou určovat pravidla. Norské ulice budou brzy zbroceny krví... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Gangsterský film približujúci ilegálne aktivity pakistánských gangov v Nórsku. Film sa odohráva v rokoch 1982 až 1994 a sledujeme príbeh mladého imigranta Wassima, ktorý so svojimi dvomi kamošmi vstúpi do gangu East Side Crew a snaží sa vybudovať si pozíciu v mafiánskej hierarchii. Postupom času však začne byť táto hra nebezpečná pre neho aj pre jeho rodinu. Brutálne násilie, prestrelky, hustá atmosféra podsvetia a nadupaný rockový soundtrack s pesničkami od mojich obľúbených Gluecifer. To je film Izzat. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Velmi životný a uvěřitelný příběh o pakistánské menšině v Norsku. Pakistánští přistěhovalci sice utíkají před bídou ve své domovině, ale místo ní se ocitnou v cizí zemi, kde se nikdy nemohou cítit doma a vždy se ně ně místní lidé budou dívat s despektem. A to je už je krůček k životu na straně zločinu. Těžko lze tento krok neudělat i když jste v podtstatě charakterní člověk, jakým je hlavní hrdina Wassim. A ještě těžší je přežít. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ale jo, proč si nedat takle v sobotu norskou gangsterku, ve který řáděj pakistánci :o). Už jen to téma je celkem hodně vzrušující. Podobnejch filmů je sice mraky, ale tenhle je posazenej do mrazivýho prosttředí, kde po sobě jdou kluci opálení :o). Hezký bylo sledovat jak vyrůstali. Pak už se to změnilo v takovou tu klasiku, trochu mi vadila kamera, ta byla jakási podivná. Zajímavý songy, ale za tejden už asi nebuu vědět nic. Přreste mě film udržel na živu celou dobu... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Možná projev klasické dětské vzpurnosti, možná počínají zárodek chlapské hrdosti, byl to každopádně odpor k dívčím kalhotám, jenž Wasila přivedl na stejnou cestu jako desítky kluků před ním. Hádáte správně, přesně na tu cestu, z níž není návratu. Izzat (vážně nevím, k čemu název odkazuje) by zapadl mezi spoustu „jak se ze mě stal mafián“ filmů, nebýt neokoukaného prostředí, do nějž je děj situován - pákistánský gang operující v Oslu. Z čehož plyne, že antihrdinové jsou ještě větší řízci než obvykle (v blízkosti největšího bosse bych měl strach se jenom nadechnout) a touha po pomstě poté, co je do nekalých vod stažena i rodina, mnohem silnější. Nad dějovou originalitou se jinak příliš rozplývat nemohu, nad strukturou vyprávění rovněž ne, jakkoli nadbytečné odhalení v poslední scéně (jimž se vše pěkně zacyklí, ale jinak nic) smrdělo pýchou tvůrců na sto honů. Výkony autentických (jakože asi fakt pákistánsko-norských) herců výrazně usnadňují orientaci mezi psychologicky jen lehce prokreslenými postavami. Stačí pár pohledů a víte: tohle je zákeřná svině, tohle v rámci možností sympaťák, tohle magor, kterému co chvíli ujedou nervy… . Dobrý dojem z díla, jež svými kvalitami levituje vysoko nad běžnými žánrovými debuty, dotváří pár akčních scén. Ulrik Imtiaz Rolfsen, k jemuž jménu bych rád něco vtipného poznamenal, jen mne zrovna nic nenapadá, ze zahraniční (tipoval bych Hong Kong) dokonale odtušil, jak dlouhý by měl být zpomalený záběr, aby nezpomaloval tempo filmu. A tempo Izzata je grandiózní. 80% ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Trochu mi zážitek pokazila choreografie té nejdůležitější bitky. V Lahore jsem se kdysi taky byl podívat. A světe div se , Pákistánských a Indických šampionů v boxu či jiných kontaktních bojových sportech na ten počet lidu , zjevně moc nemají. Jinak jak vidno , asimilace a respekt ostatních kultur říkala něco možná té poválečné generaci tatíků , kteří byli zvyklí makat rukama . Pak už to šlo všechno jenom do kopru. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Značná časť rockových pesničiek, ktoré vo filme zaznejú, pochádza od nórskej hard rockovej skupiny Gluecifer. Vrátane pesničky „Desolate City“, ktorá hrá počas záverečných titulkov. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama