Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku, na jehož realizaci se podílela skupina mladých norských filmařů, debutuje hned několik představitelů hlavních postav. Příběh žánrově osciluje mezi dramatem, thrillerem a tragikomedií. Jeho hrdinové jsou chyceni v pasti mezi dětstvím a dospělostí, mezi dobou, kdy člověk ještě nic neví o nástrahách světa, a věkem, kdy už je schopen zpracovat nejtvrdší realitu. Pětadvacetiletý Lars pracuje jako plavčík a hlídač bazénu v jižní části Osla. Zatímco jeho kamarád z dětství Jorgen má přítelkyni a čeká s ní dítě, Lars žije sám. Jeho jediným povyražením je sledování fotbalu v televizi a plechovka s pivem. Když však zjistí, že se okolo bazénu potlouká Hans, o jehož pedofilních sklonech se leccos ví, začne jednat na vlastní pěst. Vyzbrojen videokamerou vyrazí za Hansem a na své soukromé trestné výpravě se snaží zachránit mladičkého Tima. (MFFKV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ten Hans hádam sám seba presvedčil, že konal vlastne pre dobro tých chlapcov ... zmätených chlapcov. A podaktorým ten zmätok v hlave zostane do konca života. Fakt hnus. Film ako taký bol mierne neučesaný, ale príbeh bol veľmi zaujímavý a téma, ktorú nám predostrel viac než vážna. Mikkel ako Tim bol veľmi presvedčivý. ()

dank011 

všechny recenze uživatele

Severský filmový podzim, Minikino Ostrava, 17.11.2012. Naprosto strhující film, spojující dvě roviny: homosexuální pedofilii a absolutní vykořeněnost dítěte, ponechaného v kritických letech dospívání napospas svému osudu. Propojení nabízející se, s falešnou vábničkou pro realizátory ve smyslu uklouznutí ke schematičnosti a pokryteckému "nastavení zrcadla " moderní společnosti. Žánr skoro až thrilleru tady sedí úplně přesně. Lars je zaslepený k pomstě, která je schopná na chvíli zakrýt a obarvit prázdnotu jeho existence, dodat jí jakýsi smysl ( jak se on domnívá ), a na retrospektivní cestu do spálené krajiny svého dospívání si s umanutým nepochopením celého toho VŠEHO vybírá stejným osudem stigmatizovaného Tima. Se zbraní v ruce znovu otevírá veškerou Timovu traumatizující zkušenost. Slepota hněvu je drásavá a lákavá a svůdná, nikdo si pro tu chvíli neuvědomuje, že otevírání starých ran stylem posledního spravedlivého je cestou, kde všichni protagonisté se ocitnou s prominutím v prdeli. Toliko prvoplánová rovina. Na pozadí stále tiká název filmu - "Synové" : příčiny relativně snadného úspěchu Hanse v navazování kontaktů s mladými chlapci. Netřeba dále probírat. Scénář ( až na nelogičnosti- Flarnytryl viz níže, dle mého zde zcela prominutelné), kamera, režie, herecké výkony - vše až ve vzácně vyrovnané kvalitě, kde nic netrčí. Tzn.: je možná katarze ? Tady nikoliv pro žádného z hrdinů. Byť touha po pomstě je námětem starým jak kinematografie sama ... Cituji závěrečná slova: Tim: "Už je po všem?" Lars: "Jo." Tim: " Takže je to za námi ?" A v očích a slovech všech jen hrůza, bez sebemenšího pocitu satisfakce... ()

Reklama

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší film 42. ročníku MFF KV. Velmi působivý, se silným dějem. Ač se jedná o závažné téma - pedofilie, vyrovnávání se se špatnými zážitky v minulosti, rozlišení normálního a nenormálního chování - podařilo se tvůrcům nenásilně vpasovat pár opravdu humorných situací či komentářů. I když režisér tvrdil, že jsme se smáli i na místech, kde se předtím nikdo jiný nesmál :-) ()

Veronica27 

všechny recenze uživatele

Lars, plavčík...který si povšimne, že se kolem dětí motá Hans.O Hansoví ví, že má tak trochu pedofilní sklony a tak se pokusí, aby měl na bazén vstup zakázan.Popadne kameru a šup za ním ...však on mu ukáže.Vzpomínky vyplují na povrch a snažíme se tu zachraňovat, malého, nevinného chlapce - který hledal vše co doma neměl u Hanse. ()

chim.chim 

všechny recenze uživatele

4,5*. Drama na hodně vážné téma, které nikoho rozhodně nemůže nechat chladným. Natočeno je to výborně, nic nevypadá strojeně, je až k nevíře, jak dokonale je vystižena duše čtrnáctiletého zneužívaného chlapce, v němž spolu bojují pocity jistoty, které ve společnosti svého trýznitele má, strach z následků a zároveň touha vzepřít se. Sønner se snaží poodhalit okolnosti, které stojí za tím, že se dítě stane obětí zvrhlého pedofila, a odkrývá také bolest, kterou si v sobě oběť nese celý život. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel v těchto norských lokacích: Oslo, Rælingen, Asker a Bærum. (Zlatohlávek)

Reklama

Reklama