Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 515)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po zklamání z Paranormal Activity jsem tomuhle formátu nevěřil, ale Rec mi dalo novou naději. Tvůrci pochopili, že ruční kamera automaticky neznamená, že se ve filmu krom dvou lekaček nemusí nic dít a místo toho nám dali skutečné stupňování atmosféry a děj. Je sice pravda, že předvídatelný a již použitý například v Blair Witch (prakticky stejně), ale nějak mi to vůbec nevadilo. Dokonce natolik, že dám s chutí plný počet. A tolik jsem nedal ani Blair Witch. No... to bude asi tou španělštinou... ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Nejnovější Balagueró je pro mě docela zklamáním. V takové přiměřené depce jsem se rozhodl odvést svoje myšlenky hororem, páč jsem pěknej strašpytel. Ale prostě jsem se nebál... Nepopírám určité kvality, a srovnání s Blair Witch je nasnadě, ovšem je tu jeden zásadní rozdíl. U Blair Witch jsem se bál. 60%. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Vy se tu v těch komentech snad předháníte, komu se víc stáhla prdel nebo kdo se klepal strachy dýl... Mně to zase tak strašidelný nepřišlo, lekačky sice pěkný (ta poslední v podkroví usrávací), ale atmosférou mě třeba dostal mnohem víc Cloverfield (neměl jsem zde takový pocit bezmocnosti). Natočeno dobře, i když jisté věci přicházejí přesně tehdy, když se o nich jakoby náhodou mluví (říká se tomu vykonstruovanost?? - viz. máma s holkou v náručí, bla bla, pes Max, záběr, raf). U Cloverfieldu jsem si stěžoval trochu na kameru, Rec je v tomto ohledu zdařilejší. Jenže celkové vyznění: chvíli mi to připadalo jako opravdový dokument (ten pád hasiče plus následné dění je výborný), vzápětí jsem si ale myslel, že koukám na obyčejný zombie horor. Zároveň však platí, že je rozdíl vidět takovýhle horor o půl čtvrté odpoledne s dalšíma třema znuděnejma ksichtama, když vám ještě sluníčko pere přes okno do zad a nebo se na to podívat hodinu před půlnocí sám, když venku fučí vítr a o pár metrů vedle šelestí protýkající záchod. Problém je, že jsem to viděl právě uprostřed noci a osamotě. Pravda, záchod neprotýkal... možná to bude tím... 70% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tak takto si predstavujem pohľadnicu z Barcelony, Woody! :-) Uf, toto je jasný zápis do mojej osobnej hororovej TOP 10. A na vysoké priečky. Najintenzívnejšia žánrová pecka od... odkedy vlastne? Brilantne využitý blairwitchovsko/cloverfieldovský koncept, výborní (ne)herci a náramne šikovné dávkovanie informácií, ktoré jednak robí z účastníkov plnokrvné postavy a jednak celý film bravúrne graduje. Až k záverečnej scéne s "nočným videním", ktorá splachuje do zabudnutia dokonca aj finále Mlčania jahniat. Takto som sa naposledy bál pri Tých druhých. Tí Španieli sú diabli! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je naprostej masakr. Už dlouho se mi nestalo, aby mě nějaký horor takhle vtáhl do děje, abych se bál. REC je asi nejlepší a nejoriginálnější zombiárnou, jakou jsem kdy viděl, v rámci autentičnosti je myslím ze všech těch "ruční kamerou natočených" filmů dokonce nejdál. Narozdíl od Blair Witch ani chvilku nenudí (opravdu, od začátku až do konce film "šlape" a nemá ani jedno hluché místo), postavám jejich strach, vyděšení a nevědomost bez problémů věříte, jejich chování je logické a uvěřitelné (naopak od Cloverfieldu). Ten starý dům a fakt, že nebezpečí může číhat za každými dveřmi, dávají snímku neskutečnou atmosféru, kterou je třeba si pořádně užít sledováním o samotě a v úplné tmě. Jsem nucen upravit svůj žebříček nejoblíbenějších hororů. Rozhodně doporučuju ke zhlédnutí. Horror movie of the year ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Pro film nebyly postaveny žádné kulisy. Celý byl natočen v reálných lokacích. (POMO)
  • Herci nikdy nedostali kompletný scenár, takže nepoznali osud svojich postáv, niekedy až do dňa natáčania jednotlivých scén. To malo za následok, že herci boli zvyčajne vystresovaní a nervózni, čo boli práve ideálne okolnosti pre takýto film. (WalterIK7)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama